WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 4 συνήθειες που σε βοηθούν να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, προσωπικά και επαγγελματικά


Κλέλια Φατούρου

30 Νοεμβρίου 2021

Οι 4 συνήθειες που σε βοηθούν να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, προσωπικά και επαγγελματικά

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να γίνει επίκτητη, αλλά χρειάζεται υπομονή και δουλειά.

Ξέρουμε ότι η αυτοπεποίθηση είναι ένα στοιχείο που καλλιεργείται από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που δεν μπορεί να αποκτηθεί στην ενήλικη ζωή. Οι συνθήκες στον χώρο εργασίας εξάλλου, μας αναγκάζουν να δυναμώσουμε, να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις προσωπικές σχέσεις. Η αυτοπεποίθηση μας βοηθά να αναγνωρίσουμε την αξία μας, να βάλουμε όρια στους άλλους αλλά και να χαιρόμαστε κάθε μικρή και μεγάλη επιτυχία. Και μπορούμε να το πετύχουμε με τις 4 συνήθειες που ακολουθούν.

Μίλα δυνατά όταν είσαι μόνη σου

Ακούγεται αστείο, αλλά έχει αποτέλεσμα. Στο σαλόνι, στο μπάνιο και οπουδήποτε αλλού εμπνέεσαι. Όταν μιλάς δυνατά, ακούς τις σκέψεις σου, την ένταση της φωνής σου και εξασκείσαι σε όλα όσα θα ήθελες να πεις στη συνάδελφο, το αφεντικό ή τον σύντροφό σου. 

Καθημερινή ευγνωμοσύνη

Μην περιμένεις να συμβούν γκράντε πράγματα για να εκτιμήσεις τον εαυτό σου. Βρες τουλάχιστον ένα πράγμα την ημέρα που σε κάνει να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Μία καλή κουβέντα που άκουσες. Ένα ωραίο φαγητό που απόλαυσες. Οι αγκαλιές με τον σκύλο σου. Μόνο απολαμβάνοντας τη ζωή, θα μάθεις να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου (και τις αποφάσεις που παίρνει).

Κάνε διάλογο με τον εσωτερικό σου κριτή

Μήπως ακούς μία φωνούλα να σου λέει ότι δεν θα τα καταφέρεις και ότι είσαι πολύ λίγη; Τα παιδικά τραύματα μας ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή, αλλά μπορούμε να κάνουμε ειρήνη με τον εσωτερικό μας κριτή και να τον βάζουμε στο mute. 

Νέα δραστηριότητα

Είναι η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας; Είναι ένα νέο χόμπι σαν την κεραμεική; Μικρή σημασία έχει. Όταν ξεκινάμε να μαθαίνουμε κάτι καινούριο, νιώθουμε ότι αποκτάμε μία νέα δεξιότητα και αυτό βοηθά σημαντικά την αυτοπεποίθησή μας. Την καλλιεργούμε εκ νέου και παίρνουμε δύναμη από μία νέα δραστηριότητα. Πόσο μάλλον όταν είμαστε και καλοί σε αυτή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.