WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οδηγός επιβίωσης: Πώς να απαντήσετε στα άβολα σχόλια συγγενών αυτά τα Χριστούγεννα


Στεφανία Παπαδημητρίου

14 Δεκεμβρίου 2021

Οδηγός επιβίωσης: Πώς να απαντήσετε στα άβολα σχόλια συγγενών αυτά τα Χριστούγεννα
Imdb
Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για το καλό της ψυχικής μας υγείας

Κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς τα σχόλια συγγενών που βλέπουμε μόνο στις γιορτές. Πρέπει να έχουμε υπομονή, να προετοιμαστούμε ψυχολογικά για καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με το σώμα μας, τη σχέση μας, το αν τρώμε, τι τρώμε, πόσο τρώμε, πόσο πίνουμε – σας έρχονται τραυματικές εμπειρίες στο μυαλό; Μάλλον ναι.

Με τον παρακάτω οδηγό επιβίωσης, θα προετοιμαστούμε κατάλληλα. Για το καλό της ψυχικής μας υγείας και για να μην απαντήσουμε με το πρώτο που θα μας έρθει στο μυαλό.

«Πάχυνες, βλέπω»

Πέρασαν χρόνια από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε. Και το πρώτο πράγμα που μας είπαν, είναι ότι πήραμε κιλά. Δε θα το πάρουμε προσωπικά, δε θα αφήσουμε το σχόλιο μίας θείας μας να χαλάσει τις γιορτές. Δυστυχώς, ζούμε σε μία χοντροφοβική κοινωνία και ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγγενείς θεωρούν ότι είναι εντάξει οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις.

Μπορούμε απλώς να χαμογελάσουμε, να βάλουμε τα όριά μας και να εξηγήσουμε πόσο μας αρέσει το σώμα μας. Η τέλεια απάντηση, λοιπόν, είναι ένα απλό «Ναι».

«Πώς αδυνάτισες έτσι;»

Μπορεί να έχουμε πρόβλημα υγείας. Μπορεί να αντιμετωπίζουμε διατροφική διαταραχή. Μπορεί να κάναμε τεράστια προσπάθεια, να χάσαμε κιλά και να νιώθουμε τέλεια με την εικόνα μας. Μπορεί απλώς να κουραστήκαμε πολύ, να αγχωθήκαμε. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη ερώτηση είναι αγενής και δεν έχει τίποτα καλό να προσφέρει.

«Δεν είναι απαραίτητο να σχολιάσουμε το σώμα μου», μπορούμε να απαντήσουμε. «Ας πούμε κάτι άλλο.

«Ακόμα να παντρευτείς;»

Μία ακόμη αγενής ερώτηση, την οποία αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι είμαστε κοντά στα 30 – με ή χωρίς σύντροφο, δεν έχει σημασία. Δεν έχει περάσει από το μυαλό κανενός το ενδεχόμενο να νιώθουμε μία χαρά με την κατάσταση της ερωτικής μας ζωής. «Όταν έρθει η ώρα, θα το μάθεις», θα απαντήσουμε και θα συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς αρνητική ενέργεια.

«Ακόμα να πάρεις πτυχίο;»

Ξέρουμε τι σκέφτεστε. Είναι η δεύτερη χειρότερη ερώτηση, μετά το «πόσα μαθήματα χρωστάς;».

Δε θα θυμώσουμε. Δε θα στενοχωρηθούμε. Δε θα δικαιολογηθούμε καν για τους λόγους που καθυστερούμε να τελειώσουμε τις σπουδές μας. Η καλύτερη λύση για να περάσουμε καλά, είναι να πάρουμε το ποτό μας, να σηκωθούμε και να πάμε να καθίσουμε με άλλους συγγενείς, (πιο ευγενικούς και συμπαθητικούς, ίσως). Το ότι κάποιος είναι μέλος της οικογένειάς μας, δε σημαίνει ότι πρέπει να απαντάμε στα πάντα. Κι αυτό ισχύει για όλες τις παραπάνω ερωτήσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.