WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως έχετε αφαντασία; Αυτό το τεστ δίνει την απάντηση


JTeam

4 Μαρτίου 2022

Μήπως έχετε αφαντασία; Αυτό το τεστ δίνει την απάντηση
Μπορείτε, άραγε, να φέρετε εικόνες στο μυαλό σας;

Κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε τη λέξη «μπάλα». Θα τη φανταστείτε γραμμένη ή θα φανταστείτε το αντικείμενο; Αν το δεύτερο σας είναι αδύνατο, δεν είστε μόνοι. Πρόκειται για πάθηση, έχει όνομα και είναι πιο συνηθισμένη απ’ όσο πιστεύετε.

Η αφαντασία είναι η αδυναμία να φέρουμε στο μυαλό μας εικόνες, είτε πρόκειται για μία μπάλα, είτε για μία ανάμνηση από τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Μπορούμε να θυμηθούμε λεπτομέρειες, αλλά όχι την εικόνα που τις συνοδεύει. Η νευρολογική αυτή κατάσταση συναντάται στο 2 έως 5% του πληθυσμού και πήρε το όνομά της το 2015, από τους ερευνητές Adam Zemana και Michaela Dewarb.

Αν πιστεύετε ότι έχετε αφαντασία, μπορείτε να κάνετε το παρακάτω τεστ:

Σκεφτείτε ένα τραπέζι με μία μπάλα επάνω του.

Φανταστείτε ότι κάποιος πλησιάζει το τραπέζι και, με το χέρι του, σπρώχνει την μπάλα.

Έπειτα, κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

  • Τι χρώμα ήταν η μπάλα;
  • Ποιο ήταν το φύλο του ατόμου που την έσπρωξε;
  • Πώς ήταν εμφανισιακά;
  • Πόσο μεγάλη ήταν η μπάλα;
  • Πόσο μεγάλο ήταν το τραπέζι και ποιο ήταν το σχήμα του;

Είχατε ήδη τις απαντήσεις ή έπρεπε να επιλέξετε μία απάντηση στην τύχη, για να φανταστείτε τις λεπτομέρειες; Η απάντηση σ’ αυτό, είναι η σημαντικότερη. Γιατί ενώ κάποιοι έχουν αυτόματα τις απαντήσεις στην παραπάνω λίστα, άλλοι απλώς πιάνουν τη γενική ιδέα χωρίς να βλέπουν την εικόνα στο μυαλό τους. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, πιθανότατα να έχετε αφαντασία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS