WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

To μοναδικό πράγμα που δεν κάνουν ποτέ τα άτομα με υψηλό EQ, όταν είναι θυμωμένα


JTeam

1 Απριλίου 2022

To μοναδικό πράγμα που δεν κάνουν ποτέ τα άτομα με υψηλό EQ, όταν είναι θυμωμένα
Τι αποφεύγουν τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, όταν είναι γεμάτα οργή;

Από την εποχή του Freud, οι ψυχολόγοι πίστευαν πως ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστούμε τα έντονα συναισθήματα και ιδιαίτερα την οργή, είναι η κάθαρση. Θεωρούμε ότι πρέπει να εκτονωνόμαστε, να μην κρατούμε μέσα μας τον θυμό, να μιλάμε ευθέως. Ισχύει αυτό, πραγματικά;

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Slate, εξηγεί πως τα άτομα με υψηλό EQ αποφεύγουν αυτές τις εκρήξεις. «Το να εκδηλώνεις τον θυμό σου, είναι σαν να προσπαθείς να σβήσεις φωτιά χρησιμοποιώντας βενζίνη», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης. Χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη μεταφορά, μάλιστα, επειδή η φωτιά έχει την τάση να εξαπλώνεται και να καίει τα πάντα, στο πέρασμά της.

Το να φωνάζουμε όταν θυμώνουμε, είναι εθιστικό. Όσο περισσότερο το κάνουμε, τόσο περισσότερο το νιώθουμε – δεν εκτονώνουμε την πίεση, αλλά αισθανόμαστε όλο και μεγαλύτερη οργή.

Αντί για αυτό, οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη προτιμούν να επικεντρώνονται στον εαυτό τους και να εκφράζονται με ηρεμία. Αντί να φωνάξουν, αρχικά εξετάζουν τι είναι αυτό που τους προκαλεί θυμό. Στη συνέχεια, αποδέχονται την κατάσταση και τη διορθώνουν, χωρίς να προσπαθήσουν να κάνουν τους γύρω τους να το πληρώσουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.