WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 φράσεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ σε κάποιον που είναι θυμωμένος


JTeam

31 Μαρτίου 2022

6 φράσεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ σε κάποιον που είναι θυμωμένος
Εκτός αν θες να χειροτερέψουν τα πράγματα κι επιθυμείς το κλίμα να γίνει πιο βαρύ ανάμεσά σας

Όταν ένας φίλος ή ο σύντροφός σου είναι θυμωμένος, είναι λογικό να να θες να επιλυθεί γρήγορα όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί. Ακόμη κι αν δεν φταις εσύ, ακόμη κι αν δεν γνωρίζεις καν τον λόγο που πυροδότησε τον θυμό του, στην προσπάθειά σου να πεις το σωστό πράγμα τη σωστή στιγμή, χειροτερεύεις την κατάσταση κι εντείνεις το κλίμα.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Kimberly Perlin υπάρχουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις που θα έπρεπε να αποφύγεις σε κάθε περίπτωση όταν βρίσκεσαι δίπλα σε κάποιο άτομο που έχει συσσωρευμένο θυμό.

1. «Αντιδράς υπερβολικά»

Η φράση αυτή είναι απαγορευτική σύμφωνα με την Perlin γιατί ενώ μπορεί να είναι αλήθεια, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση ένα άτομο με θυμό να ακούσει κάτι τέτοιο εκείνη τη στιγμή. Οτιδήποτε νιώθει, είναι πολύ αληθινό και με το να του πεις να παραβλέψει τα συναισθήματά του, το μόνο που καταφέρνεις είναι να χειροτερεύεις την κατάσταση.

Όπως αναφέρει η ψυχίατρος Dr. Anisha Patel-Dunn και επικεφαλής του LifeStance Health: «Τέτοιου είδους φράσεις μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο με θυμό να αντιδράσει αμυντικά απέναντί σας».

2. «Θα σε αγνοώ μέχρι να ηρεμήσεις»

Αυτή η τακτική συνήθως προέρχεται από την επιθυμία να μη δημιουργηθεί περαιτέρω διαμάχη αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια λάθος στρατητική γιατί έτσι δεν λύνει αυτό που έχει συμβεί, αντιθέτως το χειροτερεύει. Η μέθοδος της σιωπής σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι «ένα είδος χειρισμού» που καταλήγει να φέρνει περισσότερους τσακωμούς.

3. «Αν συνεχίζεις να αντιδράς έτσι, θα υπάρξουν συνέπειες»

Αυτή η φράση είναι ουσιαστικά μια λεκτική απειλή που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το άτομο που έχει ένταση και θυμό εκείνη τη στιγμή, θα νιώσει ότι πιέζεται από τα λόγια σας και ίσως αντιδράσει άσχημα. Αν νιώθεις ότι η συζήτησή σας σε κάνει να νιώθεις άβολα, η καλύτερη λύση είναι απλά να δώσεις χρόνο ώστε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος χωρίς απειλές για «επιπτώσεις».

4. «Τι θες να κάνω γι' αυτό;»

Όταν χρησιμοποιείς αυτή τη φράση, μεταθέτεις όλο το πρόβλημά επάνω του, βγάζοντας ουσιαστικά την ουρά σου απ' έξω. Όταν έχεις τσακωθεί για ένα θέμα, στο οποίο εμπλέκεσαι κι εσύ, το να προσπαθείς να πείσεις τον συνομιλητή σου ότι ουσιαστικά αυτό που νιώθει, είναι αποκλειστικά δικό του πρόβλημα, δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση και το κλίμα.

5. «Σκέψου θετικά»

Με αυτή τη φράση, προσπαθείς να παραβλέψεις αυτά που νιώθει ο συνομιλητής σου και με το να του λες ότι πρέπει να σκεφτεί θετικά και να δει τη φωτεινή πλευρά, δεν καταφέρνεις απολύτως τίποτα. Είναι σαν να μην έχεις ιδέα γι' αυτό που σκέφτεται και νιώθει. Μπορείς να ζητήσεις κάτι τέτοιο μόνο όταν το άτομο έχει καταφέρει να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και έχει ηρεμήσει ο θυμός μέσα του.

6. «Πρέπει να ηρεμήσεις»

Αυτό το request φαντάζει αδύνατο καθώς ο θυμός είναι μια φυσική και ψυχολογική αντίδραση που δεν μπορεί να δαμαστεί με μια παράκληση. Σύμφωνα με τη Lira de la Rosa, «το να λες σε κάποιον ότι πρέπει να ηρεμήσει, δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό. Το άτομο δεν μπορεί να περιορίσει τις αντιδράσεις του και να μεταφερθεί αμέσως σε μια ήρεμη ψυχική κατάσταση» οπότε καλό είναι να πεις κάτι άλλο στη θέση αυτής της αμήχανης φράσης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.