WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αφασία: Τι είναι η πάθηση με την οποία διαγνώστηκε ο Bruce Willis και αποσύρεται από την υποκριτική


JTeam

31 Μαρτίου 2022

Αφασία: Τι είναι η πάθηση με την οποία διαγνώστηκε ο Bruce Willis και αποσύρεται από την υποκριτική
Ο ηθοποιός ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του - Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πάθησή του

Ο κορυφαίος σταρ ταινιών δράσης, Bruce Willis, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την υποκριτική. Όπως εξήγησε η πρώην σύζυγός του, Demi Moore, «αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας και πρόσφατα διαγνώστηκε με αφασία, η οποία επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες».

«Αυτή είναι μια πραγματικά δύσκολη περίοδος για την οικογένειά μας και είμαστε τόσο ευγνώμονες για τη συνεχή αγάπη, τη συμπόνια και την υποστήριξή σας», συνέχισε η οικογένειά του, συμπληρώνοντας: «Θέλαμε να ενημερώσουμε τους θαυμαστές του γιατί ξέρουμε πόσα σημαίνει για εσάς, όπως και εσείς για εκείνον. Όπως ο Bruce λέει πάντα, “Ζήσε το” και μαζί σκοπεύουμε να κάνουμε ακριβώς αυτό».

Τη δήλωση υπέγραψαν η σύζυγός του, Emma, η Demi Moore και όλα τα παιδιά του.

Τι είναι η αφασία;

Ο όρος αφασίας αναφέρεται σε κάθε μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων σε ενήλικες και παιδιά και γενικότερη ανικανότητα λόγου. Συνήθως οφείλεται διαταραχές των εγκεφαλικών αγγείων ή σε εγκεφαλικές βλάβες, ενώ η διάγνωση γίνεται με μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

Στην περίπτωση της αφασίας το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει, να αποδώσει το σωστό νόημα στις λέξεις, να κατανοήσει και πολλές φορές να διαβάσει. Στο πολύ νεαρό παιδί, του οποίου ο εγκέφαλος διατηρεί την πλαστικότητα του, επιτρέπεται μια ταχεία ανάληψη έστω και αν αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη. Αυτό δεν συμβαίνει με τους ενήλικους, όπου η ανάληψη μπορεί να μην καταστεί δυνατή ή να μην είναι ολοκληρωμένη ή να μην είναι ταχεία.

Η θεραπεία της αφασίας ξεκινά από την εύρεση της αιτίας των συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να υποχωρήσουν φυσιολογικά ακόμη και χωρίς φαρμακευτική αγωγή, αν οφείλονται σε τραυματισμό που μπορεί να επουλωθεί.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως σ’ εκείνες ασθενών με Alzheimer, τα συμπτώματα της αφασίας εμφανίζονται προοδευτικά και η λογοθεραπεία είναι σχεδόν απαραίτητη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ένας αφασικός ασθενής κουράζεται πιο εύκολα όσο περνά ο καιρός, παρά πριν το ξεκίνημα της ασθένειάς του. Επίσης, έχει μικρότερη εμβέλεια προσοχής, λιγότερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους και τα χόμπι του, μεγαλύτερο εκνευρισμό, δυσκολία να θυμάται πρόσφατα γεγονότα, μεγαλύτερη τάση προς γέλιο ή προς κλάμα. Μερικοί ασθενείς παύουν να ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους, ενώ άλλοι της δίνουν υπερβολική προσοχή. Επιπλέον, η αφασία εκδηλώνεται πιο έντονα κι άλλοτε ηπιότερα, ανάλογα με τη διάθεση του ασθενούς. Η κούραση, η στεναχώρια και το άγχος του, μπορούν να παρουσιάσουν την κατάστασή του πιο σοβαρή απ’ όσο πραγματικά είναι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.