WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αλωπεκία: Τι ακριβώς είναι η ασθένεια της Jada Pinkett Smith, ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται


JTeam

29 Μαρτίου 2022

Αλωπεκία: Τι ακριβώς είναι η ασθένεια της Jada Pinkett Smith, ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται
Splash News
Τι είναι η αλωπεκία, πώς γίνεται η διάγνωση και ποια είναι η θεραπεία;

Μετά το κακόγουστο αστείο του για το ξυρισμένο κεφάλι της Jada Pinkett Smith, η οποία πάσχει από αλωπεκία, ο Chris Rock ήρθε (κυριολεκτικά) αντιμέτωπος με τη γροθιά του Will Smith και προσπάθησε να μαζέψει όπως-όπως την κατάσταση.

Από εκείνη τη στιγμή, το ίντερνετ έχει χωριστεί στα δύο, με κάποιους να υποστηρίζουν τον Smith κι άλλους να τον κατακρίνουν, η Ακαδημία Κινηματογράφου σκέφτεται να του αφαιρέσει το Oscar και ο όρος «αλωπεκία» έγινε μία από τις κορυφαίες αναζητήσεις στο Google. Σε αυτό το άρθρο, θα ασχοληθούμε με το τελευταίο και θα δούμε τι όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Τι είναι η αλωπεκία;

Ο ορισμός είναι απλός: Η απρόβλεπτη καλοήθης νόσος αγνώστου αιτιολογίας στην οποία παρατηρείται η τέλεια έλλειψη ή και η αραίωση των τριχών της κεφαλής ή και του σώματος λόγω πτώσεως και σπάνια λόγω αγενεσίας.

Συνήθως, όταν μιλάμε για αλωπεκία, αναφερόμαστε στη γυροειδή αλωπεκία (alopecia areata). Αφορά κυρίως νεαρά άτομα και μπορεί να συνυπάρχει με διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως λεύκη ή ψωρίαση. Υπάρχει περίπτωση να είναι κληρονομική – σύμφωνα με τη δερματολόγο Angela Lamb, παίζει ρόλο η κληρονομικότητα. Συγκεκριμένα, αν ο γονιός έχει alopecia areata, το παιδί έχει 10% πιθανότητα να την εμφανίση. Παράλληλα, μπορεί να συσχετιστεί με ενδοκρινολογικές και νευροψυχικές διαταραχές. Εμφανίζεται αρχικά με μια ή περισσότερες αποψιλωτικές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής ή στο γένι στους άνδρες διαμέτρου 1-5εκατοστά.Οι τρίχες λείπουν τελείως και το δέρμα είναι λείο, πιο ανοιχτόχρωμο και μαλακό με διευρυμένους πόρους. Μπορεί να εμφανιστεί σε φρύδια, βλεφαρίδες, μασχάλη, εφήβαιο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της αλωπεκίας γίνεται μέσω βιοψίας. Γιατροί αφαιρούν δερματικά κύτταρα από το κεφάλι, τα στέλνουν σε παθολόγους που τα εξετάζουν σε μικροσκόπιο και καταλήγουν στις αιτίες της τριχόπτωσης.

Υπάρχει θεραπεία;

Η αλωπεκία είναι μία διαχειρίσιμη νόσος, όμως οι θεραπείες διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Είναι λοιπόν πιθανό να δοκιμάσουμε πολλές διαφορετικές μεθόδους, πριν καταλήξουμε σε αυτή που θα λειτουργήσει.
Όπως ανέφερε στους NY Times ο δρ. George Cotsarelis, στην περίπτωση της γυροειδούς αλωπεκίας «τα μαλλιά μπορούν να ξαναβγούν, αν αντιμετωπισθεί η φλεγμονή».

Μία από τις συνηθέστερες μορφές θεραπείας περιλαμβάνει την ένεση αντιφλεγμονωδών ουσιών, όπως στεροειδή, απευθείας στο κεφάλι. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα θα σταματήσει να επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας. Οι ενέσεις αυτές μπορεί να γίνονται μηνιαία, ενώ οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν τον τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος και τα μικρά εξανθήματα. Κάποιοι προτιμούν θεραπείες με κορτιζόλη.

Κάποιοι γιατροί έχουν ξεκινήσει να χορηγούν μονοκλωνικά αντισώματα που εδώ και καιρό χρησιμοποιούνται από ασθενείς με άσθμα και έκζεμα. Άλλοι, προτιμούν φάρμακα όπως τα tofacitinib και baricitinib.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.