WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Ξέρω ότι θα ακουστεί χαζό αλλά...»: Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες ντρέπονται να κάνουν παράπονα;


JTeam

7 Απριλίου 2022

«Ξέρω ότι θα ακουστεί χαζό αλλά...»: Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες ντρέπονται να κάνουν παράπονα;
pexels
Αν νιώθεις ότι (σχεδόν) όλα στη ζωή σου είναι χάλια αλλά δεν έχεις το δικαίωμα να παραπονιέσαι τη στιγμή που η ζωή άλλων ανθρώπων στον κόσμο κινδυνεύει από έναν πόλεμο, τότε ήρθε η ώρα να πάψεις να συγκρίνεις τη ζωή σου με όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο και να παραπονεθείς ανοιχτά για όσα σε απασχολούν

Όσο διαβάζεις αυτό το κείμενο, το πιο πιθανό είναι να έχεις σκεφτεί τουλάχιστον 10 πράγματα για τα οποία θα ήθελες να παραπονεθείς αλλά φοβάσαι ότι θα ακουστούν χαζά στον κόσμο επειδή δεν είναι το ίδιο «σοβαρά» με άλλα που συμβαίνουν γύρω.

Για παράδειγμα, νιώθεις έντονο άγχος στη δουλειά αλλά σκέφτεσαι ότι δεν πρέπει να το μοιραστείς γιατί υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που έχασαν τη δουλειά τους στην πανδημία και μόνο εκείνοι έχουν δικαίωμα να παραπονιούνται; Αν σκέφτεσαι πάντα με κριτήριο το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, τότε ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσεις τη γκρίνια σου και να σταματήσεις να χρησιμοποιείς κάποιες περιττές φράσεις πριν πεις αυτό που θέλεις.

«Οι γυναίκες ασθενείς μιλούν πιο εύκολα για όσα αισθάνονται αλλά τείνουν να υποβαθμίζουν περισσότερο αυτά που βιώνουν»

Ό,τι μας ανησυχεί γύρω από τις σχέσεις, τα χρήματα και μας φορτώνει με άγχος στην καθημερινότητα, γίνεται «υποδεέστερο» μπροστά στα «πραγματικά» προβλήματα και όσα εκτυλίσσονται στον πλανήτη. Κάπως έτσι όταν μιλάμε συνέχεια γι' αυτά στους άλλους, νιώθουμε άσχημα που τολμήσαμε να μονοπωλήσουμε την προσοχή με κάτι άλλο.

Όπως περιγράφει η Dr. Hannah Barham-Brown στο Stylist: «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται και μου λένε: "Ξέρω, ότι είναι χαζό αλλά.../ ξέρω ότι σπαταλώ τον χρόνο σας/ ξέρω ότι είστε απασχολημένη αλλά..."». Όχι, τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται να λέμε σε κάποιον κάθε φορά που έχουμε ανάγκη να του μιλήσουμε, είτε είναι ειδικός, είτε ο καλύτερος μας φίλος.

Σύμφωνα με όσα προσθέτει: «Επιμένω να λέω στους ανθρώπους ότι είναι εντελώς αποδεκτό να νιώθουν έτσι. Κανείς δεν χρειάζεται να απολογείται συνεχώς για το πώς νιώθει». Και είναι αλήθεια! Κανένα συναίσθημα δεν πρέπει να καταπιέζεται επειδή δεν είναι στα μάτια μας, τόσο άξιο αναφοράς και προσοχής.

«Ξέρουμε τι συμβαίνει στα άτομα που δεν μιλούν εύκολα για την ψυχική τους υγεία και νιώθουν εύκολα ενοχή για αυτά που θέλουν να συζητήσουν. Κάπως έτσι απομακρύνονται από την πραγματική επικοινωνία», εξηγεί η Dr Brown. Η ίδια τονίζει επίσης πως ενώ οι γυναίκες ασθενείς μιλούν πιο εύκολα για όσα αισθάνονται, τείνουν να υποβαθμίζουν περισσότερο αυτά που βιώνουν.

Είναι πραγματικά καταστροφικό να δίνεις τόσο λίγη σημασία σε αυτό που ορίζεται ως η δική σου ψυχική κατάσταση και όχι των άλλων. Σταμάτα να κάνεις λογοκρισία στον εαυτό σου και άρχισε να μιλάς ανοιχτά χωρίς να σκέφτεσαι τι θα πουν οι άλλοι κάθε φορά που θες να γκρινιάξεις για κάτι όχι τελικά και τόσο «χαζό».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.