Πολλές φορές συναντάμε χειριστικά άτομα, νάρκισσους και, γενικότερα, ανθρώπους με τοξική συμπεριφορά. Η καλύτερη επιλογή, είναι να κόψουμε κάθε επαφή και να συνεχίζουμε ήρεμοι τη ζωή μας. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο;
Η αλήθεια είναι πως, από τη στιγμή που θα σχηματιστεί, μία τοξική σχέση είναι δύσκολο να κοπεί. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να βάζουμε όρια από την αρχή για να τους διαχειριζόμαστε – υπάρχει συγκεκριμένη τεχνική, μάλιστα, η οποία μας βοηθά να το καταφέρουμε.
Το gray rocking είναι μία στρατηγική, η οποία μας μαθαίνει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποστασιοποιημένοι. Ο στόχος είναι να περιορίζουμε τις αντιδράσεις μας στο ελάχιστο, ώστε τα τοξικά άτομα να πάψουν να ενδιαφέρονται για εμάς και να μας αφήσουν ήσυχους.
Η Deborah Ashway, σύμβουλος ψυχικής υγείας από τη Βόρεια Carolina, εξήγησε στο USA Today πως «όταν κάποιος προσπαθεί να φανεί βαρετός και απαθής, μπορεί να πάψει να προκαλεί συναισθηματικές αντιδράσεις. Γιατί όταν δεν αντιδρούμε με τον τρόπο που θέλει το χειριστικό άτομο, τότε αυτό δε θα μπορεί να πατήσει τα κουμπιά μας».
Το gray rocking μας καλεί να φανταστούμε πως είμαστε γκρι βράχοι, ακλόνητοι κι ανεπηρέαστοι από τα πάντα. Αποφεύγουμε το eye contact, απαντάμε με απλά «ναι», «όχι», «δεν ξέρω» και δε δίνουμε περαιτέρω λεπτομέρειες – ειδικά σε περιπτώσεις τσακωμού.
Μία μόνο περίπτωση είναι δύσκολη, καθώς δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την παραπάνω τεχνική: Αν το χειριστικό άτομο ή ο νάρκισσος, είναι συγκηδεμόνας του παιδιού μας. Δε γίνεται να είμαστε απόλυτα ψυχροί και αδιάφοροι – εδώ, χρειάζεται να παραμείνουμε ευγενικοί, να ρωτάμε με ενδιαφέρον αλλά να μη δίνουμε πληροφορίες για τη ζωή μας. Έτσι, θα τον κρατήσουμε σε απόσταση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.