WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η μνήμη του φόβου: Τι είναι και γιατί δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ


JTeam

6 Ιουνίου 2022

Η μνήμη του φόβου: Τι είναι και γιατί δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ
Αν δεν ξέρετε καν τι είναι η μνήμη φόβου, οι επιστήμονες έχουν να σας δώσουν απαντήσεις που ίσως σας φανούν πολύ χρήσιμες για να εξηγήσετε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σας

Όταν βιώνουμε μια τραυματική ή τρομακτική εμπειρία, το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρέφει διαρκώς στη μνήμη μας. Γιατί διατηρούμε όμως μέσα μας αυτόν τον φόβο και κυρίως πώς αποθηκεύεται για πάντα, αυτό το συναίσθημα στον εγκέφαλό μας;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα νευροεπιστημόνων του Tulane University και της ιατρικής σχολής του Πανεπιστήμιου Tufts, εντοπίστηκε ο μηχανισμός όπου αποθηκεύονται για πάντα τα τραυματικά βιώματα αφού πρώτα η ομάδα μελέτησε το πώς ακριβώς σχηματίζονται οι αναμνήσεις του φόβου στην αμυγδαλή που αποτελεί το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου.

Η έρευνα, που βρίσκεται δημοσιευμένη στο Nature Communications και διεξήχθη από τον καθηγητή κυττάρων και μοριακής βιολογίας του πανεπιστημίου Tulane, Jeffrey Tasker, γίνεται πιο κατανοητή μέσα από το παράδειγμα μιας ένοπλης ληστείας, όπως ακριβώς το παρέθεσε ο Tasker. «Αν σας κρατούν υπό την απειλή όπλου, ο εγκέφαλός σας εκκρίνει ένα σωρό νευροδιαβιβαστές του στρες νορεπινεφρίνη, που είναι παρόμοια με την έκρηξη αδρεναλίνης».

Όλο αυτό αλλάζει σύμφωνα με τον ίδιο, τις διεργασίες που γίνονται στο συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου μας και εξηγεί ουσιαστικά τι συμβαίνει στη διαταραχή μετατραυματικού στρες και στο πώς χειριζόμαστε τις τραυματικές μας εμπειρίες.

Πιο επιστημονικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι ο νευροδιαβιβαστής του στρες, που είναι η νορεπινεφρίνη, διευκολύνει την επεξεργασία του φόβου στον εγκέφαλο, διεγείροντας ανασταλτικούς νευρώνες στην αμυγδαλή για να δημιουργήσει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο εκρήξεων ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Όλη αυτή η διαδικασία αλλάζει το πόσο συχνά ταλαντώνονται τα εγκεφαλικά κύματα στην αμυγδαλή από κατάσταση ηρεμίας σε κατάσταση πανικού που προκαλείται από τον φόβο. Ο οργανισμός τίθεται σε εγρήγορη από τη λειτουργία της αμυγδαλής, στην οποία μεταφέρονται μηνύματα από όλες τις αισθήσεις.

Αν κάποια από αυτές στείλει μήνυμα κινδύνου, η αμυγδαλή στέλνει άμεσα εντολές σε διάφορα όργανα του σώματος για να βρουν μηχανισμούς άμυνας και τρόπους προστασίας. Το σήμα μεταφέρεται με μεγάλη ταχύτητα που ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί το ερέθισμα. Κάπως έτσι, η αμυγδαλή δέχεται αισθητηριακά ερεθίσματα πριν από τη συνειδητή επεξεργασία τους.

Το σίγουρο είναι πως οι φόβοι που έχουν δημιουργηθεί από το παρελθόν, τελικά καταλήγουν να βρίσκονται συσσωρευμένοι μέσα μας, ακόμη και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε καν με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS