WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η «χρυσή ερώτηση» του Jeff Bezos, που πρέπει να κάνεις πριν πάρεις μια μεγάλη απόφαση


JTeam

29 Ιουνίου 2022

Η «χρυσή ερώτηση» του Jeff Bezos, που πρέπει να κάνεις πριν πάρεις μια μεγάλη απόφαση
Splash News
Το να αφήσει μια καλή και σταθερή δουλειά για την Amazon, σίγουρα δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για τον Jeff Bezos. Μέχρι που το τόλμησε

Ο Jeff Bezos, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη μετά τον Elon Musk, ως CEO της Amazon έβγαζε 321 εκατομμύρια δολάρια τη μέρα (222.884 το λεπτό και 3.715 το δευτερόλεπτο). Πριν την Amazon, οι περισσότεροι κάτοικοι της γης δεν ήξεραν τι είναι Internet.

Πριν προλάβει να τελειώσει τις σπουδές του, ο Bezos είχε προτάσεις από τη μισή Wall Street. Διάλεξε μια start-up τηλεπικοινωνιών: τη Fitel. Ανέλαβε να δημιουργήσει δίκτυο για διεθνές εμπόριο.Έγινε επικεφαλής της ανάπτυξης και μετά διευθυντής της εξυπηρέτησης πελατών.

Το 1988, δηλαδή δύο χρόνια μετά, πέρασε στις τράπεζες κι έγινε product manager στην Bankers Trust. Μετά από μια διετία και ενώ είχε φτάσει στη θέση του αντιπροέδρου, αποδέχθηκε την πρόταση της D. E. Shaw & Co. Ήταν μια νέα εταιρία που είχε ειδίκευση στην εφαρμογή της επιστήμης των υπολογιστών, στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, ο ίδιος ήξερε πως κάπου αλλού κρυβόταν η τεράστια επιτυχία για εκείνον κι έτσι άφησε την ασφάλεια και διεκίκησε την τύχη του.

Άφησε τη σταθερή του δουλειά και μετακόμισε στην άλλη άκρη της χώρας για να κάνει ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο. Η συνέχεια είναι γνωστή.

«Ήξερα πως αν αποτύχω, θα το μετανιώσω. Αλλά ήξερα ότι αν υπάρχει κάτι που θα μετανιώσω περισσότερο από κάτι άλλο, είναι να μην προσπαθήσω»

Όταν ο Bezos ανακοίνωσε στον τότε υπεύθυνό του ότι θέλει να παραιτηθεί, του πρότεινε να πάνε για έναν περίπατο που κράτησε περίπου δύο ώρες γύρω από το Central Park. Ανάμεσα σε όσα του είπε τότε το πρώην αφεντικό του, ήταν και τα εξής: «Μου φαίνεται εξαιρετικά καλή ιδέα για κάποιον όμως που δεν θα είχε μια καλή δουλειά». Τότε ο ίδιος έπεισε τον Bezos να σκεφτεί καλά την τελική του απόφαση για τις επόμενες 48 ώρες.

Αυτό που βοήθησε τον Jeff Bezos να αποφασίσει για το μέλλον του, ήταν να κάνει στον εαυτό του τη λεγομένη «χρυσή ερώτηση», που είναι απαιτεί υψηλό EQ και είναι γνωστή και ως "regret minimization framework". Ο ίδιος μεταφέρθηκε μέσω της σκέψης, στο μέλλον και συγκεκριμένα στην ηλικία των 80, κοιτάζοντας πίσω με τον στόχο να μην είχε κάνει πολλά για τα οποία θα μετάνιωνε αργότερα.

«Ήξερα ότι όταν θα πάω στα 80, δεν θα μετάνιωνα σίγουρα για αυτή μου την απόφαση. Ήξερα ότι ακόμη κι αν αποτύχαινα, δεν θα το μετάνιωνα ποτέ. Θα μετάνιωνα μόνο αν δεν το είχα προσπαθήσει ποτέ. Αυτή η σκέψη θα με καταδίωκε για το υπόλοιπο της ζωής μου. Όταν λοιπόν σκέφτηκα έτσι, μπόρεσα να πάρω την ευκολότερη απόφαση της ζωής μου», είχε πει κάποτε ο Bezos.

Αν σκέφτεσαι κι εσύ να πάρεις μια θεωρητικά δύσκολη απόφαση, δεν έχεις παρά να κάνεις τη «χρυσή ερώτηση» στον εαυτό σου που θα βάλει σε τάξη τα συναισθήματά σου και θα σε κάνει να δεις με λογική όλα τα ενδεχόμενα πριν αλλάξεις τη ζωή σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.