Όταν μας λένε να κρατήσουμε ένα μυστικό, σχεδόν όλοι το υποσχόμαστε. Άλλοι τηρούν το λόγο τους και άλλοι το ξεφουρνίζουν αμέσως, ζητώντας από τον τρίτο που θα το μάθει να μην το διαδώσει.
Το πρόβλημα είναι πώς ξέρουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε ένα μυστικό; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, Michael Slepian, Ph.D, υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος προσωπικότητας που μας κάνει καλύτερους και εχέμυθους ακροατές. Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι η ενσυναίσθηση καθώς αυτά τα άτομα όπως λέει, δεν ασκούν κριτική, νοιάζονται πολύ τους άλλους και μπαίνουν εύκολα στη θέση τους.
To δεύτερο χαρακτηριστικό που βοηθάει κάποιον να κρατάει μυστικά, είναι η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά που νιώθει για τον εαυτό του. Το τρίτο χαρακτηριστικό που έχει, είναι ότι έχει ίδια πιστεύω και αξίες με εσένα και αυτό σίγουρα βοηθάει πολύ να μην ξεφουρνίσει ό,τι μυστικό του έχεις μόλις μεταφέρει.
Γιατί κάποιοι δεν μπορούν όμως με τίποτα να κρατήσουν μυστικά; Η επιστήμη μας έχει την απάντηση με βάση μια μελέτη που βρίσκεται δημοσιευμένη στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science. Σε αυτήν, οι ειδικοί εξέτασαν περισσότερους από 800 ανθρώπους με πάνω από 13.000 μυστικά και τους ρώτησαν εάν έχουν επηρεαστεί από αυτά και τι είδους μυστικά διατηρούσαν.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η διατήρηση των μυστικών επηρέαζε την υγεία και την αυτοεκτίμηση ενώ όσοι τα μαρτυρούσαν είχαν βελτιωμένη υγεία. Οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ απαλλαγμένοι από το βάρος της υποχρέωσης να κρατάνε για πάντα ένα μυστικό.
Η προστασία μυστικών δημιουργεί αφόρητο άγχος, καθώς δεν επιτρέπει σε ένα τμήμα του εγκεφάλου να λειτουργεί σωστά. Και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος στο σώμα, μειωμένο επίπεδο ενέργειας και μείωση της γενικής ευημερίας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.