WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 σημάδια που δείχνουν ότι σαμποτάρετε τον εαυτό σας (χωρίς καν να το καταλάβετε)


JTeam

16 Ιουλίου 2022

5 σημάδια που δείχνουν ότι σαμποτάρετε τον εαυτό σας (χωρίς καν να το καταλάβετε)
pexels
Μήπως νιώθεις μια κάποια ενοχή ακόμη και για τις επιτυχίες σου; Τότε μάλλον κάνεις σαμποτάζ στον εαυτό σου χωρίς καν να το συνειδητοποιείς

Ήρθε η ώρα να πείτε την αλήθεια! Πόσες φορές έχετε κατηγορήσει τον εαυτό σας το τελευταίο διάστημα; Η συνήθεια να τα ρίχνετε όλα σε εσάς είναι αποτέλεσμα του overthinking και μπορεί μόνο επιζήμιες επιπτώσεις να έχει πάνω σας όσο κι αν σας φαίνεται λυτρωτική εκ πρώτης όψεως.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποβεί αυτοκαταστροφική και η αναγνώριση ότι σαμποτάρετε συχνά τον ίδιο σας τον εαυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Πώς όμως θα φτάσετε μέχρι εκεί; Υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορούν να σας δείξουν την αλήθεια.

Σύμφωνα με την ιδρύτρια του Mindful Eyes coaching, Rochelle Knowles: «Το αυτοσαμποτάζ έχει να κάνει με τον φόβο μας». Ποια είναι όμως όλα εκείνα που μας προειδοποιούν ότι έχουμε υιοθετήσει τη χειρότερη στάση απέναντι στον εαυτό μας;

1. Αποτυγχάνουμε να βάλουμε όρια

Θέλουμε πάντα να ευχαριστούμε τους άλλους χωρίς να τους λέμε ποτέ όχι. Όλο αυτό λειτουργεί φυσικά εναντίον μας γιατί δεν βάζουμε κανένα απολύτως όριο σε τίποτα με αποτέλεσμα να ωθούμε τον εαυτό μας σε εξαντλητικά επίπεδα. Θέλουμε πάντα να γινόμαστε αποδεκτοί κι έτσι τείνουμε να παραγκωνίζουμε τα θέλω και τις ανάγκες μας.

2. Χρονοτριβούμε διαρκώς

Νιώθουμε ένοχα όταν αναβάλλουμε tasks και καθυστερούμε deadlines αλλά η συνεχής χρονοτριβή είναι ένα σημάδι ότι δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το δεύτερο σημάδι του αυτοσαμποτάζ.

3. Βιώνουμε συνέχεια το σύνδρομο του απατεώνα

Αν παρόλο που έχεις πετύχει διάφορα, αμφιβάλλεις για τις γνώσεις και τις ικανότητές σου, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις το Σύνδρομο του Απατεώνα. Τότε ξεκινά η έντονη αμφισβήτηση του εαυτού μας και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διάφορα πράγματα και αυτό φωνάζει «σαμποτάζ».

4. Περιμένουμε πάντα τα χειρότερα

Είμαστε φτιαγμένοι για καταστροφολογικά συνέχεια και πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει καλά και όπως το έχουμε υπολογίσει. Είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα με αποτέλεσμα να υιοθετούμε μια άκρως αρνητική συμπεριφροά, πρωτίστως απέναντι στον εαυτό μας.

5. Κάνουμε έντονη κριτική στον εαυτό μας

Είτε είναι για τη δουλειά, είτε για οτιδήποτε άλλο στην καθημερινότητά μας, τείνουμε να μας κάνουμε τη χειρότερη και πιο αυστηρή κριτική και όλο αυτό προέρχεται από τραυματικές εμπειρίες από τα παιδικά μας χρόνια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.