WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Stress Eating: Πώς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να επιλέγει υγιεινές τροφές όταν το παθαίνεις


JTeam

17 Οκτωβρίου 2022

Stress Eating: Πώς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να επιλέγει υγιεινές τροφές όταν το παθαίνεις
pexels
Το stress eating, δηλαδή η υπερκατανάλωση φαγητού, παρατηρείται σε περιόδους έντονου άγχους και στρες, καθώς το φαγητό μετατρέπεται σε ένα είδος παρηγοριάς, και προσφέρει στιγμιαία ανακούφιση και απόλαυση

Θα σου έχει τύχει πολλές φορές να τρως χωρίς να πεινάς στ' αλήθεια. Αυτό που σου συμβαίνει, λέγεται stress eating. Πυροδοτείται από το άγχος, προκαλεί λιγούρες οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και αναπόφευκτα λίπος στην κοιλιά.

Τα ενθαρρυντικά νέα ωστόσο, είναι ότι μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου ώστε να αποζητάς και να καταναλώνεις πιο υγιεινές τροφές κάθε φορά που σου συμβαίνει. Το stress eating, δηλαδή η υπερκατανάλωση φαγητού, παρατηρείται σε περιόδους έντονου άγχους και στρες, καθώς το φαγητό μετατρέπεται σε ένα είδος παρηγοριάς, και προσφέρει στιγμιαία ανακούφιση και απόλαυση.

Η υπερφαγία λόγω έντονων συναισθημάτων προκαλεί ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο διατροφικής συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από έντονο αίσθημα πείνας και την προτίμηση κατανάλωσης λιπαρών φαγητών ή τροφών που περιέχουν ζάχαρη, καθώς και την αίσθηση του μη κορεσμού. Ο οργανισμός αντιδρά στους στρεσογόνους παράγοντες. Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία στάδια του στρες, σύμφωνα με τον «πατέρα» της θεωρίας του στρες Hans Selye – που ονομάζεται "alarm stage of stress". Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, ο οργανισμός αρχίζει να απελευθερώνει κορτιζόλη και επινεφρίνη.

Το stress eating δίνει ουσιαστικά την ψευδαίσθηση ότι απομακρύνει το στρες, μακροπρόθεσμα όμως οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Οι ειδικοί επιμένουν πως υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από το stress eating. Παρόλο που δεν μπορούμε πάντα ελέγξουμε το στρες, μπορούμε να κατευθύνουμε τον εγκέφαλό μας ώστε να θέλουμε να καταναλώνουμε καλύτερες τροφές σε τέτοιες περιόδους.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρσι, συμμετείχαν 100 ενήλικες με αυξημένα επίπεδα στρες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Όλοι κλήθηκαν να κάνουν από μια καθημερινή, εξάλεπτη άσκηση καταπολέμησης άγχου που επικεντρωνόταν κατά κύριο λόγο στη χαλάρωση μυών. Η μία ομάδα ωστόσο κατανάλωνε περισσότερο, φρούτα και αυτό αποδείχθηκε πως οδηγούσε σε μείωση του άγχους και βελτίωση της διάθεσης.

Συνδυάζοντας την χαλαρωτική άσκηση με την κατανάλωση φρούτων, ο εγκέφαλος του κάθε συμμετέχοντα άρχισε να θεωρεί ότι οι πιο υγιεινές τροφές έχουν τη δύναμη να διώχνουν το άγχος. Έτσι τα φρούτα έγιναν το comfort food και τα tips που προτείνου οι ειδικοί να δοκιμάσεις κι εσύ, είναι τα εξής:

- Επίλεξε ένα συγκεκριμένο φρούτο που δεν τρως συχνά και προσπάθησε να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου.

- Δοκίμασε αυτή την άσκηση σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και σε διαφορετικά μέρη, στο σπίτι σου ή στο γραφείο. Αν δεις ότι πιάνει μόνο σε ένα συγκεκριμένο μέρος, συνέχισε να πειραματίζεσαι μόνο εκεί. .

- Κάθε φορά που νιώθεις άγχος, εστίασε στο φρούτο που έχει γίνει το comfort food σου αντί να ενδώσεις σε έναν άλλον «ανθυγιεινό» πειρασμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.