WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τρόποι για να μην πέφτεις στις παγίδες του μυαλού σου


JTeam

10 Οκτωβρίου 2022

5 τρόποι για να μην πέφτεις στις παγίδες του μυαλού σου
pexels
Αν νιώθεις ότι το μυαλό σου σε παγιδεύει, υπάρχουν τρόποι για να το αποφύγεις

Πίστεψες πρόσφατα κάτι που ήταν εσφαλμένο; Έκανες ένα σενάριο που μόνο αληθινό δεν ήταν; Δεν είσαι το μοναδικό πλάσμα πάνω στη γη. Ο εγκέφαλός μας, μας στήνει συχνά παγίδες. Υπεραναλύει, βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα, μονοπωλεί και αναλώνεται σε γεγονότα και καταστάσεις που μπορεί να ανάγονται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι που μπορούν να μας προστατεύσουν από λανθασμένες σκέψεις και να μας βοηθήσουν στην καλύτερη λήψη αποφάσεων. Υπόσχονται να αλλάξουν λίγο τον τρόπο της σκέψης σου, ωστόσο υπάρχουν και συμπεριφορές που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και καλό είναι να το θυμόμαστε.

Απομακρύνσου από τις προκαταλήψεις

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβεις ότι τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, μας οδηγούν σε μια εσφαλμένη εικόνα πρώτα απ΄όλα, για τον εαυτό μας. Αν πιστέψουμε για παράδειγμα ότι πάσχουμε από κατάθλιψη χωρίς να έχουμε διαγνωστεί, η συμπεριφορά μας θα γίνεται όλο και πιο καταθλιπτική και θα κάνουμε μόνο απαισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον. Όλη αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει φυσικά κάθε τομέα της ζωής μας και τις σχέσεις με τους γύρω μας.

Jenny.Gr
pexels

Τα παραδείγματα είναι απλά παραδείγματα

Όταν κάποιος χρησιμοποιεί ένα παράδειγμα, γίνεται πιο περιγραφικός και άμεσος. Μπορείς να τον καταλάβεις πιο εύκολα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα παράδειγμα μπορεί να αντικαταστήσει για παράδειγμα, τα στατιστικά και τις έρευνες. Όλη η αλήθεια με άλλα λόγια, δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε ένα απλό παράδειγμα. Λάβε υπόψιν σου διάφορες περιπτώσεις αλλά μην στηρίζεσαι σε αυτές όταν για παράδειγμα βρίσκεσαι σε μια συνέντευξη για δουλειά. Μπορεί να αποβεί εντελώς καταστροφικό.

Μη φρικάρεις με τα αρνητικά

Τι εννοούμε με αυτό; Ότι έρευνες δείχνουν πως πολλοί άνθρωποι μένουν πολύ περισσότερο στην αρνητική πληροφορία παρά στη θετική. Την απομονώνουν και αυτό μόνο κακό μπορεί να κάνει. Οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα κι ένας τρόπος για να τα αποφύγεις, είναι να προσπαθήσεις να μετατρέψεις το αρνητικό σε θετικό και να καταγράψεις το πώς νιώθεις.

Δεν βλέπεις τα πράγματα όπως είναι

Όχι μόνο εσύ, αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούμε να δούμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Αυτό συμβαίνει επειδή βλέπουμε και κατανοούμε τα πάντα γύρω μας με βάση τις αντιλήψεις και τα πιστεύω μας. Κάπως έτσι οι κρίσεις μας δεν αντανακλούν την αλήθεια και αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στο χάσμα των δύο φύλων για να πειστεί.

Άσε πίσω τις παρανοήσεις

Ένα μεγάλο κομμάτι της επικοινωνίας μας με τους άλλους στηρίζεται στις παρανοήσεις. Θες να μάθεις την άποψη κάποιου για ένα θέμα; Ρώτησέ τον ευθέως και αν δεν καταλάβεις τι εννοεί, ζήτησέ του να σου επαναλάβει τη θέση του. Θα δεις που στο τέλος θα είναι μόνο βοηθητική η επεξήγηση για τη μεταξύ σας επικοινωνία και σχέση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.