WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βοηθάει τελικά ο διαλογισμός στη διαχείριση του στρες; Και πώς;


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Αυγούστου 2022

Βοηθάει τελικά ο διαλογισμός στη διαχείριση του στρες; Και πώς;
pexels
Ο διαλογισμός συνδέεται συχνά με αισθήματα γαλήνης και χαλάρωσης

Μήπως με το που ακούτε τη λέξη διαλογισμός, σας έρχονται στο μυαλό άνθρωποι που κάθονται με τις ώρες οκλαδόν και κοιτάζουν το κενό; Αν ναι, τότε κάνετε λάθος, γιατί ο διαλογισμός είναι κάτι περισσότερο από αυτό, είναι μια τέχνη του πνεύματος, που μπορεί ο καθένας να μάθει. Ειλικρινά, ο διαλογισμός μπορεί να σας διδάξει πολλά και να σας αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο.

Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να σας βοηθήσει, να χαλαρώσετε και να ανακουφίσετε την πίεση.

Ο στόχος του διαλογισμού είναι να εστιάσετε την προσοχή σας στα πράγματα που συμβαίνουν τώρα, στην παρούσα στιγμή. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, γιατί κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, δεν ανησυχείτε για το τι συνέβη πριν ή τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Ο διαλογισμός είναι ευρέως γνωστός για την ικανότητά του να ηρεμεί το μυαλό, ενώ η τεχνική του έχει υιοθετηθεί από πολλούς ανθρώπους για τα αποτελέσματα ανακούφισης του στρες

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια καθημερινή συνήθεια, αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, υπάρχουν πολλές εφαρμογές διαλογισμού για αρχάριους στο smartphone σας, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να σας καθοδηγήσουν προς μια συνεπή πρακτική.

Μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από τη συμμετοχή σας σε μια ομάδα διαλογισμού, είτε διαδικτυακά είτε αυτοπροσώπως, ώστε να μπορείτε να εξασκηθείτε με άλλα άτομα. Φροντίστε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα που ταιριάζει στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Γενικά δεν χρειάζονται ειδικά εργαλεία ή εξοπλισμός για την άσκηση του διαλογισμού. Μπορείτε απλά να καθίσετε σε μια άνετη θέση, σε μια καρέκλα ή στο πάτωμα. Ή μπορείτε να ξαπλώσετε, αν αυτό είναι πιο άνετο για σας. Αν το μυαλό σας περιπλανιέται, μην ανησυχείτε και μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας. Όταν αντιληφθείτε, ότι οι σκέψεις σας περιπλανιόνται, απλά να επικεντρωθείτε και πάλι στην παρούσα στιγμή. Ένας τρόπος να γίνει αυτό, είναι να δώσετε προσοχή στο σώμα σας. Για παράδειγμα, δείτε εάν η αναπνοή σας είναι γρήγορη ή αργή, βαθιά ή ρηχή.

Ο διαλογισμός μπορεί να φέρει στην επιφάνεια έντονα συναισθήματα, που δεν είχατε νιώσει μέχρι τώρα. Εάν συμβεί αυτό, μην προσπαθήσετε να απαλλάξετε το μυαλό σας από αυτά τα συναισθήματα. Απλά επικεντρωθείτε σε αυτό που αισθάνεστε στην παρούσα στιγμή. Μην χαθείτε στις σκέψεις, για να βρείτε τι προκάλεσε αυτά τα συναισθήματα.

Επίσης όταν το σώμα σας βρίσκεται υπό στρες, ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη απελευθερώνονται από τα επινεφρίδια στην κυκλοφορία του αίματος. Η αδρεναλίνη αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και διαστέλλει τις κόρες των ματιών σας, ενώ η κορτιζόλη αυξάνει τη διαθεσιμότητα της γλυκόζης στους μυς και τον εγκέφαλό σας.

Αυτή η κατάσταση σας βοηθά να προετοιμαστείτε για δράση ενόψει του κινδύνου, αλλά μπορεί επίσης να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σας εάν διαρκέσει πολύ ή γίνει τακτικό φαινόμενο. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά διάφορα μέρη του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Και ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι το άγχος.

Η ζωή δεν είναι ένας μαραθώνιος. Δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε για τα πάντα, γιατί μπορεί να χάσετε πράγματα, που θα το μετανιώσετε αργότερα. Ο διαλογισμός θα σας βοηθήσει να επιβραδύνετε τον γρήγορο ρυθμό που ζείτε. Θα αποκτήσετε την ευκαιρία να απολαμβάνετε τη ζωή και να μην την προσπερνάτε.

Βρείτε λοιπόν, ένα ήσυχο χώρο στο σπίτι ή στη φύση και αδειάστε όλες σας τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.