WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Φοβάσαι την κριτική; 2 ψυχολογικά tips για να το ξεπεράσεις


JTeam

12 Νοεμβρίου 2022

Φοβάσαι την κριτική; 2 ψυχολογικά tips για να το ξεπεράσεις
pexels
Οι συμβουλές των ειδικών, όπως τις κατέγραψε το Forbes

Σε κανέναν δεν αρέσει η κριτική αλλά κάποιοι είναι λίγο περισσότερο αλλεργικοί. Αν ανήκεις στους τελευταίους, τότε οι ψυχολόγοι προτείνουν δύο απλά tips που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα αρνητικά σχόλια και να προχωρήσεις τη ζωή σου.

Η αλήθεια είναι ότι η κριτική υπάρχει παντού γύρω και για τα πάντα. Από το τι φοράμε, τι τρώμε, τι αγοράζουμε μέχρι το πώς κάνουμε τη δουλειά μας και ποιους επιλέγουμε να έχουμε στη ζωή μας. Η κριτική λαμβάνει πολλές φορές αρνητικό πρόσημο κι εκεί είναι που θέλουμε τις περισσότερες φορές να κλείσουμε τα αυτιά και να μεταφερθούμε μακριά από τον άνθρωπο που την ασκεί.

Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, ακολουθούν δύο σωτήρια tips από τους ειδικούς.

Απομακρύνσου από την άμυνα

Αντί να κρατάς άμυνα, προσπάθησε να ακούς περισσότερο. Είναι κοινό αντανακλαστικό να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας κάθε φορά που ακούμε αρνητικά σχόλια. Όμως προσπάθησε να αλλάξεις τακτική, επιλέγοντας να ακούς και μετά να αποκτάς αμυντική στάση. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να ακούς τις αρνητικές κριτικές χωρίς να γεμίζεις με αρνητικά συναισθήματα.

Την επόμενη φορά που θα σου συμβεί, προσπάθησε να κρατήσεις σημειώσεις για όλο το feedback που έλαβες και επικεντρώσου στα θετικά. Θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις παρακάτω χωρίς να πέσεις στην παγίδα της υπερανάλυσης.

Μην αφήσεις τον φόβο να σε κρατήσει μακριά από ρίσκα

Ο φόβος της αρνητικής κριτικής επηρεάζει σημαντικά την αυτοεκτίμησή σου και την ανάληψη των ρίσκων που παίρνεις στη ζωή σου. Γι' αυτό μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να απομακρυνθεί από αυτά που λατρεύει να κάνει επειδή δέχτηκε άσχημη κριτική για κάτι.

Είναι σημαντικό άλλωστε να μην πιστεύεις κάθε λέξη που λένε οι άλλοι για σένα. Όταν σε κριτικάρουν, δεν σημαίνει ότι έχουν απαραίτητα δίκιο. Καλό είναι λοιπόν να αξιολογείς πρώτα πριν σε πάρει από κάτω.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.