WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τοξικές σχέσεις: Τα 5 στάδια που θα περάσεις μετά το τέλος τους


JTeam

19 Δεκεμβρίου 2022

Τοξικές σχέσεις: Τα 5 στάδια που θα περάσεις μετά το τέλος τους
Αν άφησες πίσω σου έναν ναρκισσιστικό σύντροφό, κάποιον που σου έκανε gaslighting, bredcrumbing ή τέλος πάντων αν ήσουν σε μια τοξική σχέση και τώρα πια, είσαι και πάλι ελεύθερη, το πιθανότερο είναι να νιώσεις κάποιο από τα παρακάτω

Τοξικές σχέσεις. Μας έχουν απασχολήσει όλους (μα όλους) και συνεχίζουν να μας απασχολούν. Είναι δύσκολες και πόσο μάλλον οι χωρισμοί τους. Σίγουρα κάθε χωρισμός (υγιής και μη) δεν είναι ευχάριστος, ωστόσο οι τοξικοί δεσμοί είναι ακόμη πιο επίπονοι και αυτό για πολλούς λόγους. Ωστόσο αν έχεις κάνει το μεγάλο βήμα και έχεις αφήσει πίσω σου τα άτομα που σου έκαναν τη ζωή δύσκολη, πέρα από επιβράβευση στον εαυτό σου, είναι σημαντικό να δεις και να γνωρίσεις τα παρακάτω steps, τα οποία είναι πολύ πιθανό να περάσεις, ύστερα από έναν χωρισμό σε τοξική σχέση:

Αμφισβήτηση του εαυτού σου

Είχες μάθει να σκέφτεσαι και να δρας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, και έχοντας συγκεκριμένα δεδομένα στο μυαλό σου, προκειμένου να συμπεριλαμβάνεις και τα θέλω του συντρόφου σου. Τα θέλω του όμως, μπορεί να ήταν πιεστικά και να σε κρατούσαν πίσω και τώρα που πλέον δεν είσαι μαζί του, είναι πολύ πιθανό να αμφισβητείς τις πράξεις σου, το αν είναι σωστή η απόφαση που πήρες και άλλα πολλά τέτοια. Και όλο αυτό, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν μπαίνουν και τα συναισθήματα που σου λείπουν στη μέση.

Έρευνα και γνώση

Είμαστε τόσο τυχεροί που πλέον πάρα πολλά φαινόμενα στις ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να έχουν εξήγηση, χάρη στην ψυχοθεραπεία. Τι είναι ο ναρκισσιστικός σύντροφος, το gaslighting, breadcrumbing και πολλά ακόμη τέτοια τοξικά φαινόμενα, που επικρατούν στις σύγχρονες σχέσεις, ερωτικές και μη. Η περίοδος μετά από έναν χωρισμό, είναι και η κατάλληλη στιγμή να ψάξεις και να ενημερωθείς για τέτοια φαινόμενα ψυχολογίας.

Ανεξαρτησία

Αν έχεις νιώσει καταπίεση, συμπεριφορές που σε πλήγωσαν και αν έχεις συνεξαρτητικούς δεσμούς με τον/την πρώην σύντροφο σου, είναι πολύ δύσκολο να αφεθείς, να πατήσεις καλά στα πόδια σου και να νιώσεις ελεύθερη. Ωστόσο αν εδώ και καιρό καταπίεζες τον εαυτό σου και τα θέλω σου προκειμένου να διατηρήσεις μια λανθασμένη σχέση, το να απελευθερωθείς από αυτήν, θα σου προσφέρει και πάλι την ανεξαρτησία που τόσο ζητούσες.

Οι καταστάσεις ξεκινούν να βγάζουν νόημα

Όσο περνάει ο καιρός και αποκτάς κάποια απόσταση από τα πράγματα και μπορείς να δεις πιο καθαρά, θα καταλάβεις ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο, όσο κλισέ και αν ακούγεται. Το να απαλλαχθείς από τα λάθος άτομα και να μη σπαταλήσεις άλλες ημέρες και στιγμές της ζωής σου μαζί τους, μόνο προς όφελός σου θα είναι, επομένως ούτε η πρώτη είσαι, ούτε και η τελευταία που έζησες μια τοξική σχέση και δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι άσχημα γι' αυτό.

Αποδοχή

Στο τέλος το πιθανότερο είναι να αποδεχτείς το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα και να μπορέσεις να συνεχίσεις, χωρίς να αφήνεις το παρελθόν σου να σε επηρεάζει. Χρειάζεται αρκετή δουλειά, να δεις τι ακριβώς πήγε λάθος αλλά και τι ακριβώς πρέπει να κρατήσεις από όλη αυτή την ιστορία και να μην επαναλάβεις ξανά λάθη και traits που δεν σε εξυπηρετούν πια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.