WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Mέθοδος Feynman: Τα 4 βήματα για να μάθεις (σχεδόν) τα πάντα


JTeam

19 Δεκεμβρίου 2022

Mέθοδος Feynman: Τα 4 βήματα για να μάθεις (σχεδόν) τα πάντα
pexels
H τεχνική που θα κάνει τη γνώση παιχνιδάκι

Πολλές φορές, δεν καταλαβαίνουμε πράγματα στον βαθμό που πιστεύουμε. Σου έχει συμβεί να μαθαίνεις κάτι, αποκτώντας μια γνώση που δεν μπορείς να μεταφέρεις εύκολα στους άλλους; Αν ναι, τότε ίσως δεν έχεις δοκιμάσει την τεχνική Feynman που υπόσχεται να σε βοηθήσει να μάθεις κάτι πολύ καλύτερα.

Η τεχνική είναι ένα γνωστικό μοντέλο που επινοήθηκε από τον Νομπελίστα φυσικό Richard Feynman και σε βοηθάει να μάθεις τα πάντα, διδάσκοντας κάποιον άλλο. Μέσα από πολύ συγκεκριμένα βήματα, είσαι σε θέση να κατανοήσεις βαθύτερες έννοιες και να τις θυμάσαι για αρκετό καιρό.

Για να στο πούμε με πιο απλά λόγια, υπάρχουν δύο είδη γνώσης, το ένα περιορίζεται στο να γνωρίζεις απλώς το όνομα και την περιγραφή αυτού που μελετάς και το δεύτερο, την κατανόησή του. Το ένα είναι είδος γνώσης που αφορά δηλαδή την επιφανειακή μάθηση και το άλλο, προχωράει στην εμβάθυνση.

Οι ειδικοί καταλήγουν πως υπάρχουν 4 πολύ συγκεκριμένα βήματα που υπόσχονται την γρήγορη και σωστή κατανόηση οποιουδήποτε αντικειμένου.

Η τεχνική του Feynman θεωρείται ότι είναι η κατάλληλη για να μάθεις μια καινούρια ιδέα, να κατανοήσεις καλύτερα κάτι που ξέρεις ήδη, να ξαναθυμηθείς ίσως μια παλαιότερη γνώση ή να μελετήσεις κάτι από την αρχή.

Ας δούμε τώρα τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις για να είναι 100% αποτελεσματική στην εφαρμογή.

Βήμα 1ο

Όταν αποφασίσεις τι ακριβώς θες να μάθεις, χρειάζεται να κρατήσεις σημειώσεις για οτιδήποτε γνωρίζεις γι΄αυτό το θέμα. Ο τρόπος που θα γράψεις για αυτό θα πρέπει να είναι όσο πιο απλοϊκός γίνεται, σαν να το διδάσκεις σε ένα παιδί δημοτικού. Αυτό γιατί αν χρησιμοποιείς πλούσιο και δύσκολο λεξιλόγιο, ξεγελάς ουσιαστικά τον εαυτό σου ότι γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο. Η αλήθεια είναι όμως πως γνωρίζεις το θέμα χωρίς να το έχεις κατανοήσει πλήρως. Λείπει δηλαδή, η εμβάθυνση.

Βήμα 2ο

Το δεύτερο βήμα είναι να προσποιηθείς ότι διδάσκεις το θέμα σε μια τάξη. Σιγουρέψου ότι είσαι σε θέση να εξηγήσεις το θέμα με απλούς όρους και κάνε focus σε όσα δεν μπορείς να εξηγήσεις επαρκώς, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι κάτι δεν έχεις κατανοήσει στον απόλυτο βαθμό προκειμένου να το μεταφέρεις και στους άλλους.

Βήμα 3ο

Αν σε αυτό το σημείο κολλήσεις, μπορείς να επιστρέψεις στα βιβλία. Καλό είναι να εντοπίσεις τις περιοχές που θες περισσότερη δουλειά και να επανεξετάσεις όσα δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις μέχρι που να μπορείς να εξηγήσεις 100% το θέμα στους άλλους.

Βήμα 4ο

Το τελευταίο βήμα σε καλεί να απλοποιήσεις και να χρησιμοποιήσεις αναλογίες. Μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία με πιο απλά λόγια και να συνδέσεις τα γεγονότα με αναλογίες που θα σε κάνουν νακατανοήσεις καλύτερα το θέμα και να αποκτήσεις μεγαλύτερη γνώση, (μέχρι που να είναι εντελώς δική σου).

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.