WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως έχεις προσωπικότητα τύπου Β; Να πώς θα το καταλάβεις


JTeam

22 Δεκεμβρίου 2022

Μήπως έχεις προσωπικότητα τύπου Β; Να πώς θα το καταλάβεις
Μια μελέτη που ξεκίνησε για τις καρδιακές παθήσεις και κατέληξε σε δυο τύπους προσωπικότητας

Λατρεύουμε να μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για την ανθρώπινη υγεία και ψυχολογία και η παρακάτω μελέτη, έρχεται να αποκαλύψει σε ποια από τις δυο κατηγορίες προσωπικότητας ανήκεις, αλλά και τι σημαίνει αυτό για τη ζωή σου και την υγεία σου. Η προσωπικότητα τύπου Α και τύπου Β στην ανθρώπινη συμπεριφορά, προέκυψε τη δεκαετία του 1950 όπου οι καρδιολόγοι Meyer Friedman και RH Rosenman επιχείρησαν να συνδέσουν επιστημονικά δύο βασικούς τύπους προσωπικότητας (Α και Β) με την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων.

Ως παράγωγο της έρευνάς τους, κατέληξαν σε μια θεωρία που περιγράφει τους δύο αυτούς αντίθετους τύπους προσωπικότητας. Οι δύο αυτοί τύποι ορίζουν δύο ξεχωριστά σύνολα συμπεριφοράς και συναισθηματικών τάσεων, που είναι πιθανό να επηρεάζουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να εκδηλώσει στεφανιαία νόσο ή άλλα προβλήματα υγείας.

Προσωπικότητα τύπου Α

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ένα άτομο με προσωπικότητα τύπου-Α είναι πιο πιθανό να εστιάζει στην κοινωνική του αποδοχή, στα επαγγελματικά επιτεύγματα στην ζωή του και την αυτοεκτίμηση. Αυτό το άτομο είναι συχνά πιο αυταρχικό, ανυπόμονο, ναρκισσιστικό και επιρρεπές σε συναισθήματα οργής. Αυτό το είδος της προσωπικότητας βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε σχέση με τον άλλο τύπο.

Προσωπικότητα τύπου Β

Η μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε σε σχεδόν μια δεκαετία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με προσωπικότητα τύπου-Β έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Αυτά τα άτομα είναι πιο ανεκτικά και ήρεμα, ενώ δηλώνουν επίσης υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης στη ζωή. Συνήθως, αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Ξέρουν τις ικανότητές τους και εργάζονται με σταθερό ρυθμό για να πετύχουν τους στόχους τους. Απολαμβάνουν τα ενδιάμεσα επιτεύγματά τους.
  • Μπορεί να απογοητευτούν, όταν αποτυγχάνουν σε κάποιον στόχο, αλλά δεν “φέρνουν την καταστροφή”.
  • Απολαμβάνουν τα παιχνίδια και τους διαγωνισμούς, αλλά η νίκη δεν αποτελεί μοναδικό τους στόχο.
  • Είναι πιο καινοτόμοι και επιτρέπουν στον εαυτό τους να αποτύχει, εάν αυτό είναι μέρος της “διαδρομής”.
  • Μερικές φορές είναι πάρα πολύ χαλαροί και στερούνται του κινήτρου να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
  • Είναι ήρεμοι και δεν εκνευρίζονται εύκολα.
  • Δεν έχουν συχνά ξεσπάσματα θυμού

Πως θα καταλάβεις σε ποιο από τα 2 είδη προσωπικότητας ανήκεις;

Jenny.Gr

Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι ιδιαίτερα βοηθητικές για να σου δώσουν μια πολύ κοντινή προσέγγιση αν ανήκεις στον Α ή Β τύπο προσωπικότητας:

  • Θεωρείσαι ως ένας easy-going τύπος ή θέλεις τα πράγματα να γίνονται σύμφωνα με τα δικά σου θέλω, παραμελώντας τους άλλους;
  • Όταν παίζεις κάποιο παιχνίδι, σε νοιάζει να το διασκεδάσεις ή σκέφτεσαι μόνο την νίκη και αν χάσεις ξεσπάς σε θυμό;
  • Καταναλώνεις το γεύμα σου αργά και το απολαμβάνεις ή βιαστικά ;
  • Μπορείς και χαλαρώνεις όταν δεν βρίσκεσαι στη δουλειά ή σκέφτεσαι συνέχεια την καριέρα σου και τις φιλοδοξίες σου;
  • Τα επίπεδα τους στρες σου είναι υψηλά ή καταφέρνεις να ελέγχεις τον εαυτό σου;
  • Προτιμάς να απολαμβάνεις μια δραστηριότητα ή να τελειώνεις όλο και περισσότερα tasks;

Όσο περισσότερα ναρκισσιστικά και ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά έχεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να εμφανίσεις κάποιο καρδιακό πρόβλημα, εξαιτίας των υψηλών ορμονών κορτιζόλης, ωστόσο αν ανήκεις στο Β τύπο προσωπικότητας και προτιμάς να απολαμβάνεις στιγμές, χωρίς να σκέφτεσαι διαρκώς το μέλλον και τη δουλειά σου, αλλά επίσης δεν έχεις πρόβλημα να ακολουθείς και τα θέλω των γύρω σου, τόσο πιο χαλαρός και ευδιάθετος παραμένεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS