WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις όταν έχεις αϋπνίες


JTeam

15 Ιανουαρίου 2023

4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις όταν έχεις αϋπνίες
pexels
Μην αλλάζεις τη ρουτίνα του ύπνου σου

Αν οι μέρες σου στη δουλειά είναι φορτικές και γεμάτες, το πιο πιθανό είναι να σου βγαίνει ένταση κάθε βράδυ με αποτέλεσμα να μην σε παίρνει ο ύπνος. Το overthinking έρχεται να δώσει λύση σε κάθε άλυτο πρόβλημα κι εκεί που πας να μετρήσεις προβατάκια, αρχίζεις να αναμασάς ό,τι δεν πήγε καλά μες στη μέρα. Οι ώρες ύπνου μειώνονται δραματικά στο ξυπνητήρι αλλά εσύ εκεί, στις σκέψεις σου.

Αν είσαι από τους τύπους που αργούν πολύ να κοιμηθούν, υπάρχουν τέσσερα πράγματα σύμφωνα με τους ειδικούς, που καλό είναι να αποφεύγεις.

1. Μην αλλάζεις τη ρουτίνα του ύπνου σου

Μπορεί να νομίζεις ότι θα σε βοηθήσει μια αλλαγή στη ρουτίνα του ύπνου σου αλλά αντίθετα θα επιδεινώσει τις αϋπνίες. Αν ξεκίνησες μόλις να τις βιώνεις, μην αλλάξεις τίποτα. Αντίθετα προσπάθησε να επικεντρωθείς σε ό,τι σε χαλαρώνει και σου δίνει χαρά.

Για παράδειγμα, αν βιώνεις έντονο άγχος στη δουλειά και αυτό διαταράσσει τον ύπνο σου, πρέπει να μην ξεχνάς ότι αυτή η διακοπή είναι απολύτως φυσιολογική. Μην κάνεις καμία αλλαγή στη ρουτίνα του ύπνου σου γιατί διαφορετικά εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου να έχει συνέχεια αϋπνίες και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν θες.

2. Μην προσπαθείς να κάνεις τα πάντα τέλεια για να τα καταφέρεις

Πολλοί άνθρωποι, όταν δεν μπορούν να κοιμηθούν, παλεύουν να κάνουν τα πάντα σωστά. Δεν πίνουν καθόλου καφεΐνη, ούτε αλκοόλ, κάνουν ζεστό μπάνιο πριν κοιμηθούν και δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για ύπνο. Αλλά μάταια. Κανένας άνθρωπος που κοιμάται τέλεια, δεν κάνει όλα τα παραπάνω οπότε καλό είναι να αφήσεις πίσω λίστες και πρέπει γιατί ο Μορφέας θα εξακολουθεί πεισματικά να σε αποφεύγει παρά τις προσπάθειες να τον φέρεις κοντά σου.

3. Μην καταφεύγεις σε χαλαρωτικά apps για ύπνο

Επειδή σίγουρα θα το σκεφτείς ή θα το έχεις ήδη δοκιμάσει, να σε προλάβουμε καθώς δεν πιάνει ούτε αυτό. Τα apps ύπνου που υπόσχονται χαλάρωση και «σβήσιμο» μέσα σε δευτερόλεπτα, δεν θα διώξουν από πάνω σου το στρες της ημέρας.

Jenny.Gr
pexels

Για την ακρίβεια, δεν είναι ό,τι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους απλά οι προσδοκίες που έχεις από αυτά είναι πολύ υψηλές. Άλλωστε δεν δουλεύουν τα πάντα για όλους.

4. Μην πας για ύπνο όταν δεν νυστάζεις

Θα έπρεπε να ξαπλώνεις στο κρεβάτι μόνο όταν νυστάζεις. Ακόμη κι αν πάει αργά, επίτρεψέ το στον εαυτό σου. Είναι πολύ προτιμότερο από το να καταλήξεις να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι για ώρες. Δώσε στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο για να χαλαρώσει και να αποφορτιστεί από τη μέρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.