UPDATE #NOW

Γιατί το να κοιμάσαι με αναμμένα φώτα, είναι κακό για την υγεία σου


JTeam

2 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί το να κοιμάσαι με αναμμένα φώτα, είναι κακό για την υγεία σου
pexels
Η έκθεση στο φως πριν κοιμηθείς αλλά και κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική, προειδοποιούν οι ειδικοί

Πόσες φορές έχει τύχει να κοιμηθείς με φως; Και άλλες πόσες εκτίθεσαι αρκετή ώρα στο φως της οθόνης πριν σε πάρει ο ύπνος; Έρευνα δείχνει ότι οι δύο αυτές συνήθειες μπορεί να είναι εξαιρετικά καταστροφικές για την υγεία σου και θα σου εξηγήσουμε αμέσως γιατί.

Το φως ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου εγκεφάλου, που είναι γνωστό ως υπερχιασματικός πυρήνας. «Το φως ασκεί τέτοια δύναμη που συγχρονίζει τον ρυθμό και τη λάθος ώρα μπορεί να τον αποσυγχρονίσει εντελώς», εξηγεί η νευρολόγος του Center for Circadian and Sleep Medicine στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, Phyllis Zee.

Μαζί με την ομάδα της, μελέτησαν την ανοχή γλυκόζης και τον καρδιακό ρυθμό 20 ατόμων για δύο νύχτες, 10 από τους οποίους κοιμήθηκαν και τα δύο βράδια με χαμηλό φως, ενώ οι άλλοι 10 πέρασαν μια νύχτα σε ένα δωμάτιο με αμυδρό φως και την επόμενη νύχτα σε ένα δωμάτιο με φωτισμό περίπου 100 lux, που ισοδυναμεί περίπου με μια συννεφιασμένη ημέρα.

Οι συμμετέχοντες που κοιμήθηκαν με αναμμένα φώτα, είπαν πως κοιμήθηκαν μια χαρά. Τα αποτελέσματα όμως της έρευνας έδειξαν κάτι εντελώς διαφορετικό σύμφωνα με τις καταγραφές του εγκεφάλου τους. Όπως παρατηρήθηκε, προσπερνούσαν πολύ πιο εύκολα τα στάδια ξεκούρασης που παίζουν ρόλο στις γνωστικές τους λειτουργίες.

Οι επιπτώσεις στον μεταβολισμό και στην λειτουργία της καρδιάς τους, ήταν ακόμη πιο επιζήμιες. Τα δείγματα από το αίμα όσων είχαν κοιμηθεί με αναμμένο φως. «Διαπιστώσαμε ότι το φως, ακόμη και σε μέτρια ένταση, αυξάνει την ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, κάτι που υποθέτουμε ότι δημιουργεί αυξημένο καρδιακό ρυθμό και μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη», δήλωσε η Dr Phyllis Zee.

Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν ότι ενώ τα επίπεδα μελατονίνης, μιας ορμόνης που προάγει τον ύπνο που παράγεται από το σώμα, ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες, η ομάδα που πέρασε μια νύχτα με τα φώτα αναμμένα είχε υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη το πρωί, υψηλότερο καρδιακό ρυθμό και χαμηλότερη μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού.

«Επειδή μελετήσαμε μόνο για μια νύχτα και μια υγιή ομάδα, δεν είμαστε σε θέση να πούμε εάν αυτά τα στοιχεία είναι κλινικά σημαντικά. Ωστόσο, η αλλαγή στην ινσουλίνη μπορεί να θεωρηθεί μια αλλαγή που μπορεί να μεταφραστεί σε κίνδυνο για ασθένεια», περιγράφει η ειδικός.

Ο καθηγητής Jonathan Cedernaes από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το ότι το φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να έχει τέτοια αποτελέσματα, αν και προειδοποίησε ότι η νέα μελέτη ήταν μικρή και απαιτούσε επιβεβαίωση με περισσότερη έρευνα.

«Το φως είναι το ισχυρότερο σήμα στο κιρκάδιο ρολόι μας που ελέγχει τον ρυθμό στη φυσιολογία και τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού», περιέγραψε, εξηγώντας πόσο σημαντικό είναι τελικά να κοιμόμαστε στο σκοτάδι.