UPDATE #NOW

Αλτσχάιμερ: Νέο φάρμακο φαίνεται να επιβραδύνει την πορεία της νόσου


JTeam

1 Δεκεμβρίου 2022

Αλτσχάιμερ: Νέο φάρμακο φαίνεται να επιβραδύνει την πορεία της νόσου
Twitter/ TheADDF
Οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε καλό δρόμο

Μετά από κλινική δοκιμή, ομάδα επιστημόνων φέρνει στο φως στοιχεία που προκαλούν αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ.

Όπως διαπιστώθηκε, νέο φάρμακο φαίνεται να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση σε ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου. Τα νέα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα κυρίως μετά από δεκαετίες αποτυχιών πάνω σε έρευνες και υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα βάσει των ερευνητών, η νόσος να γίνει πλέον ιάσιμη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν την Τρίτη στο New England of Journal Medicine.

Το φάρμακο διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εξασθένηση των συνολικών νοητικών δεξιοτήτων των ασθενών κατά 27% σε διάστημα 18 μηνών σε σύγκριση με αυτούς στους οποίους χορηγήθηκε placebo.

Το lecanemab είναι μια θεραπεία αντισωμάτων που ανέπτυξαν η αμερικανική εταιρεία Biogen και η ιαπωνική Eisai.

«Αυτό είναι το πρώτο φάρμακο που παρέχει μια πραγματική επιλογή θεραπείας για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Άνοια στο University College London, Bart De Strooper, συμπληρώνοντας: «Παρόλο τα κλινικά οφέλη εμφανίζονται κάπως περιορισμένα, μπορούμε να αναμένουμε ότι θα γίνουν περισσότερο ξεκάθαρα με τον καιρό».

Παρά την αισιοδοξία που προκύπτει από τα ευρήματα, οι επιστήμονες έκαναν λόγο για μια σειρά ζητημάτων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την υιοθέτηση των φαρμάκων. Το lecanemab είναι ακριβό καθώς η τιμή του κυμαίνεται από 10.000 έως 30.000 λίρες τον χρόνο για έναν ασθενή και προκύπτει ότι έχει μέτρια επίδραση, τουλάχιστον σε διάστημα 18 μηνών. Η ασφάλεια του φαρμάκου επίσης είναι υπό εξέταση μετά την αναφορά για δύο θανάτους από τους μετέχοντες στην κλινική δοκιμή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες, 13 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της δοκιμής, από τους οποίους οι έξι έλαβαν το φάρμακο και οι επτά placebo. Ωστόσο οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα θεωρούν ότι κανένας θάνατος δεν σχετίζεται με το φάρμακο.

Παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών με Αλτσχάιμερ αναμένεται να φθάσει τα 139 εκατομμύρια έως το 2050. Και άλλες εταιρείες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και δοκιμής αντισωμάτων κατά των πλακών της νόσου, όπως τα gantenerumab της Roche και donanemab της Eli Lilly.