WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές για να κάνετε ακόμα και τα πιο επιλεκτικά παιδιά να τρώνε υγιεινά


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Νοεμβρίου 2022

Συμβουλές για να κάνετε ακόμα και τα πιο επιλεκτικά παιδιά να τρώνε υγιεινά
pexels
Τα μικρά παιδιά μερικές φορές τρώνε με δυσκολία, προκαλώντας ανησυχία στους γονείς. Απορρίπτουν ορισμένα τρόφιμα – για παράδειγμα με βάση το χρώμα, το άρωμα ή τη γεύση – ή ολόκληρες κατηγορίες όπως τα λαχανικά ή τα ψάρια.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής, η σταδιακή ανάπτυξη της εξοικείωσης με τη διατροφή είναι φυσιολογική και περιλαμβάνει βήματα όπως το φαγητό με τα χέρια και την εισαγωγή μόνο μικρών κομματιών κάθε φορά.

Όταν όμως ορισμένες συνήθειες συνεχίζονται μετά την ηλικία των έξι ετών, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να γίνει αγχωτική για τους γονείς και κουραστική για τα παιδιά, τα οποία μπορεί επίσης να κινδυνεύουν με διατροφικές ελλείψεις. Για να απαντήσουμε στο ερώτημα, είναι πρώτα απ' όλα απαραίτητο να πλαισιώσουμε τους λόγους για τη συμπεριφορά εκείνων των παιδιών που ορίζονται ως επιλεκτικά.

Με σκοπό να παράσχουν στους γονείς χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη αυτού του τύπου συμπεριφοράς, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας συμβουλεύτηκαν μερικές από τις κύριες διεθνείς βάσεις δεδομένων μελετών από εταιρείες τροφίμων και βιοϊατρικών προϊόντων.

Όπως φαίνεται στο International Journal of Environmental Research and Public Health , στην πραγματικότητα, πρώτα από όλα πρέπει να γίνει μια διάκριση: υπάρχουν εγγενείς παράγοντες, που σχετίζονται με την προσωπικότητα και τις κλίσεις του κάθε παιδιού, για τους οποίους δεν μπορούν να γίνουν πολλά. Και υπάρχουν και εξωγενείς, παράγοντες, στους οποίους είναι δυνατή η παρέμβαση με απλούς και αποτελεσματικούς κανόνες.

Μια από τις βασικές συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να τρώνε σωστά, είναι η συμμετοχή τους στην προετοιμασία του φαγητού. Η εξοικείωση και η αίσθηση ελέγχου μπορούν να βοηθήσουν. Γενικά, δεν είναι απαραίτητο να έχουμε μια υπερβολικά αυστηρή ή καταναγκαστική στάση και δεν πρέπει να ενδίδουμε στον πειρασμό να ανταμείψουμε το παιδί όταν τρώει το «ανεπιθύμητο» φαγητό. Γιατί αυτές οι συμπεριφορές τελικά θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ελπίζουμε.

Είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθεί μια ήρεμη ατμόσφαιρα γύρω από τα γεύματα και να διασφαλιστεί ότι, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι ώρες θα είναι πάντα οι ίδιες και ότι δεν θα υπάρχει θυμός ή καυγάδες γύρω από το τραπέζι.

Μια άλλη συμβουλή είναι να δοκιμάσετε να φτιάξετε ένα γεύμα που ταιριάζει σε όλους, γιατί το να τρώτε ξεχωριστά ενθαρρύνει την επιλεκτική συμπεριφορά. Τέλος είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να αποφύγετε τους επαίνους και τις κριτικές, είτε το παιδί τρώει είτε όχι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.