WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο αλάτι στη διατροφή σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Νοεμβρίου 2022

Τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο αλάτι στη διατροφή σας
unsplash
Το νάτριο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που συχνά στοχοποιείται, αλλά η αλήθεια είναι ότι το σώμα το χρειάζεται. Στην πραγματικότητα, παίζει βασικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία των μυών και των νεύρων και επίσης διατηρεί τα σωματικά υγρά σε ισορροπία.

Όμως είναι λογικό να υπάρχει μια στοχοποίηση ως προς το αλάτι αφού οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αλατιού. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εκείνοι που στερούνται την πρόσληψη αλατιού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και κόπωση.

Είναι πιθανό να μην λαμβάνετε αρκετό νάτριο; Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο που παίζει το νάτριο στην υγεία μας, τα κοινά σημάδια ότι δεν παίρνετε αρκετή ποσότητα και συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την πρόσληψη.

Νάτριο και υγεία

Η υπερβολική ποσότητα νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Αλλά το σώμα σας μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα εάν δεν λαμβάνετε αρκετό αλάτι.

Βλέπετε, το νάτριο είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης που χρειάζεται το σώμα σας για να εκτελέσει μια ποικιλία φυσιολογικών λειτουργιών. Βοηθά τους μυς να συστέλλονται και να χαλαρώνουν και τα νεύρα σας να μεταφέρουν τις εντολές. Το νάτριο είναι επίσης σημαντικό για τη διατήρηση μιας φυσιολογικής ισορροπίας των υγρών στο σώμα.

Το πολύ λίγο αλάτι, έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο υπονατριαιμίας, η οποία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το νάτριο στο αίμα σας πέσει κάτω από το φυσιολογικό εύρος (135 έως 145 mEq/L). Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκές κράμπες, αδυναμία, ζάλη, ναυτία και έμετο. Η μη λήψη αρκετού νατρίου θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Σημάδια ότι δεν παίρνετε αρκετό αλάτι

Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά τον περιορισμό του νατρίου σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, που είναι περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι. Περίπου το 70 τοις εκατό του νατρίου που καταναλώνουν οι περισσότεροι προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα ή τρόφιμα εστιατορίων και μόνο μια μικρή μερίδα νατρίου ή αλατιού χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα ή προστίθεται στο τραπέζι, σύμφωνα με το CDC. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να λαμβάνουν χαμηλότερη ποσότητα νατρίου.

Υπάρχουν όμως μερικά ενδεικτικά σημάδια που δείχνουν ότι δεν λαμβάνετε αρκετό νάτριο, όπως:

  • Λαχτάρα για αλάτι

  • Αδυναμία

  • Κούραση

  • Πονοκέφαλοι

  • Μυϊκές κράμπες

Μερικά άλλα σημάδια ανισορροπίας υγρών-ηλεκτρολυτών που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη αλατιού περιλαμβάνουν ξηροστομία, σκούρα συμπυκνωμένα ούρα όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, αισθήματα ζάλης όταν στέκεστε και κοιλιακές κράμπες.

4 ομάδες ανθρώπων που μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την πρόσληψη αλατιού

Αθλητές

Οι αθλητές που ασκούνται συχνά και σε εξωτερικούς χώρους, χρειάζονται περισσότερη πρόσληψη νατρίου. Όταν ιδρώνετε πολύ χάνετε νερό και ηλεκτρολύτες, ως αποτέλεσμα, τα άτομα σε αυτές τις κατηγορίες να πρέπει να προσλαμβάνουν περισσότερο νάτριο για να αντικαταστήσουν αυτό που χάνουν με τον ιδρώτα τους.

Άτομα που παρουσιάζουν διάρροια

Όταν έχετε διάρροια μπορεί να χάσετε πάρα πολλά υγρά και ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ανισορροπία ηλεκτρολυτών, γι' αυτό συνιστάται να πίνετε ηλεκτρολύτες.

Άτομα που είχαν κολεκτομές

Οι κολεκτομές είναι χειρουργικές επεμβάσεις που αφαιρούν ολόκληρο ή μέρος του παχέος εντέρου σας και γίνονται σε περιπτώσεις ορισμένων ασθενειών ή καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, της νόσου του Crohn και των αποφράξεων του εντέρου. Επειδή το παχύ έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση νατρίου, όσοι δεν έχουν κόλον ή έχει αφαιρεθεί μέρος του παχέος εντέρου τους θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν αρκετό νάτριο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Άτομα με κυστική ίνωση

Όσοι πάσχουν από κυστική ίνωση τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους και παρουσιάζουν υπερβολική απώλεια νατρίου στην εφίδρωση τους. Εξαιτίας αυτού, πολλοί ασθενείς χρειάζονται συμπλήρωμα χλωριούχου νατρίου.

Πώς να αυξήσετε με ασφάλεια το αλάτι στη διατροφή σας

Για να αυξήσετε την πρόσληψη νατρίου, δεν χρειάζεται να αρχίσετε να το ρίχνετε στα γεύματά σας με αφθονία.

Αντ αυτού υπάρχουν πολλά τρόφιμα, όπως τα αυγά, οι γαρίδες, το κοτόπουλο, το σέλινο, τα παντζάρια και το γάλα που περιέχουν φυσικά νάτριο.

Τα στοματικά διαλύματα ενυδάτωσης (ποτά ηλεκτρολυτών και μείγματα ροφημάτων ) μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.