WELL BEING

Είσαι πρωινός τύπος; Αν ναι, έχεις ένα άγνωστο πλεονέκτημα


JTeam

7 Νοεμβρίου 2022

Είσαι πρωινός τύπος; Αν ναι, έχεις ένα άγνωστο πλεονέκτημα
pexels
Το λέει η νευροεπιστήμη και αυτή η νέα έρευνα

Το κεφάλαιο του ύπνου και οι συνήθειες για τη βελτίωση της ποιότητάς του, μοιάζουν εύκολο task αλλά δεν είναι, σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες.

Νέα έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο της Ottawa, διαπίστωσε ότι οι λεγόμενοι «πρωινοί τύποι», που πηγαίνουν για ύπνο νωρίς και ξυπνούν νωρίς, έχουν ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, το οποίο δεν έχει ξανακαταγραφεί, συγκριτικά με εκείνους που ξενυχτούν. «Οι πρωινοί τύποι τείνουν να έχουν καλύτερες λεκτικές ικανότητες», εξηγεί ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο Dr. Stuart Fogel, συμπληρώνοντας πως αυτό ήταν κάτι που προκάλεσε έκπληξη σε όλη την ομάδα.

Τα οφέλη του να ξυπνάς και να κοιμάσαι νωρίς, έχουν αποδειχθεί από πολλές έρευνες. Σύμφωνα με μία μελέτη από αυτές, τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο στο φως της ημέρας, έχουν μικρότερη μυϊκή μάζα. Άλλη έρευνα του πανεπιστημίου του Toronto, που στηρίχθηκε σε περισσότερους από 800 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι όσοι ξυνπούν νωρίς το πρωί, είναι πιο ευτυχισμένοι και ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Γενικά, καλό είναι να προσπαθείς να κοιμάσαι 7-9 ώρες την ημέρα και να σηκώνεσαι ακριβώς την ώρα που είναι να ξυπνήσεις για να μην νιώθεις μετά ότι νυστάζεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπάθησε να ξυπνάς πιο νωρίς αν είσαι βραδινός τύπος και θα δεις πως σταδιακά θα εξελίξεις περισσότερο τον τρόπο που μιλάς, επικοινωνείς και πείθεις τους άλλους.

Γενικά, πολλοί ειδικοί στον ύπνο προτείνουν να ορίσουμε μια τυπική ώρα αφύπνισης και να την ακολουθήσουμε όσο καλύτερα γίνεται, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Γιατί; Αν κοιμόμαστε λίγες παραπάνω ώρες την Κυριακή, για παράδειγμα, μπορεί να μην κουραστούμε παρά πολύ αργότερα από το συνηθισμένο - πράγμα που σημαίνει ότι η ώρα του ύπνου αλλάζει και είναι πιθανό να είμαστε πολύ κουρασμένοι όταν ξυπνήσουμε νωρίς για δουλειά τη Δευτέρα.

Ένα ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν "κοινωνικό jet lag", προκαλώντας για παράδειγμα αυξημένη φλεγμονή και υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Ωστόσο, υπάρχουν σίγουρα και οφέλη από την κάλυψη της διαφοράς του ύπνου τα Σαββατοκύριακα, ειδικά αν έχουμε μεγάλη ανάγκη για ύπνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.