Ο ύπνος επηρεάζει την παραγωγικότητα, τη συναισθηματική ισορροπία, την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη δημιουργικότητα, τη ζωτικότητα, ακόμη και το βάρος σας. Καμία άλλη δραστηριότητα δεν προσφέρει τόσα πολλά οφέλη με τόσο λίγη προσπάθεια.
Όταν προσπαθείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις ενός πολυάσχολου προγράμματος, όμως, ή απλώς δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τη νύχτα, το να κοιμηθείτε λιγότερες ώρες από αυτές που έχετε ανάγκη, μπορεί να φαίνεται καλή λύση. Αλλά ακόμη και η ελάχιστη απώλεια ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεσή σας, την ενέργειά σας, την πνευματική σας ευκρίνεια και την ικανότητά σας να χειρίζεστε το άγχος. Και μακροπρόθεσμα, η χρόνια αυπνία μπορεί να καταστρέψει την ψυχική και σωματική σας υγεία.
Όσο ξεκουράζεστε, ο εγκέφαλός σας παραμένει απασχολημένος, επιβλέποντας τη βιολογική συντήρηση που διατηρεί το σώμα σας σε άριστη κατάσταση, προετοιμάζοντάς σας για την επόμενη μέρα. Χωρίς αρκετές ώρες ύπνου, δεν θα είστε σε θέση να εργαστείτε, να μάθετε, να δημιουργήσετε και να επικοινωνήσετε.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να διαλέξετε ανάμεσα στην υγεία και την παραγωγικότητα. Αντιμετωπίζοντας τυχόν προβλήματα ύπνου και αφιερώνοντας χρόνο για τον ύπνο που χρειάζεστε κάθε βράδυ, η ενέργεια, η αποτελεσματικότητά σας και η γενική υγεία σας θα αυξηθούν.
Οι κυριότεροι μύθοι για τον ύπνο
Μύθος: Το να κοιμάστε μόνο μία ώρα λιγότερο τη νύχτα δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία σας κατά τη διάρκεια της ημέρας
Μπορεί να μην νυστάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η απώλεια έστω και μίας ώρας ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να σκέφτεστε σωστά και να ανταποκρίνεστε γρήγορα. Επίσης θέτει σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή υγεία, την ενέργεια και την ικανότητά σας να καταπολεμάτε τις λοιμώξεις.
Μύθος: Ο επιπλέον ύπνος το βράδυ μπορεί να σας θεραπεύσει από προβλήματα της υπερβολικής κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας
Η ποσότητα του ύπνου που κοιμάστε είναι σίγουρα σημαντική, αλλά είναι η ποιότητα του ύπνου σας που πρέπει πραγματικά να προσέξετε. Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται οκτώ ή εννέα ώρες τη νύχτα, αλλά δεν αισθάνονται ξεκούραστοι όταν ξυπνούν επειδή η ποιότητα του ύπνου τους είναι κακή.
Μύθος: Μπορείτε να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, εάν κοιμάστε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα
Αυτό το μοτίβο δεν θα αναπληρώσει πλήρως την έλλειψη ύπνου. Επιπλέον, ο περισσότερος ύπνος τα Σαββατοκύριακα μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο δύσκολο να κοιμάστε τη σωστή ώρα τα βράδια της Κυριακής και να ξυπνάτε νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Μύθος: Το σώμα σας προσαρμόζεται γρήγορα σε διαφορετικά προγράμματα ύπνου
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επαναφέρουν το βιολογικό τους ρολόι, αλλά μόνο με το κατάλληλο πρόγραμμα ύπνου. Ακόμα και έτσι όμως μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μία εβδομάδα για να προσαρμοστείτε μετά από ταξίδι σε πολλές ζώνες ώρας ένα έχετε νυχτερινή βάρδια στη δουλειά
Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε εάν ικανοποιείτε τις ανάγκες ύπνου σας είναι να αξιολογήσετε πώς αισθάνεστε καθώς περνάει η ημέρα σας. Εάν κοιμάστε σωστά, τότε θα νιώθετε ενεργητικοί και σε εγρήγορση όλη την ημέρα, από τη στιγμή που θα ξυπνήσετε μέχρι την κανονική ώρα του ύπνου σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.