WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Coorie: Η lifestyle τάση από τη Σκωτία που φέρνει ευτυχία στις χειμωνιάτικες μέρες


JTeam

10 Ιανουαρίου 2023

Coorie: Η lifestyle τάση από τη Σκωτία που φέρνει ευτυχία στις χειμωνιάτικες μέρες
pexels
Θα σε βοηθήσει να νικήσεις την κακή ψυχολογία που έχει να κάνει με τα μουντά πρωινά και τις βροχερές μέρες

Αν έχεις δοκιμάσει το hygge από τη Δανία ή την τάση ευεξίας, γνωστή ως koselig από τη Νορβηγία χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, μάλλον ήρθε η ώρα να σκεφτείς σοβαρά να υιοθετήσεις το lifestyle trend που εφαρμόζουν οι Σκωτσέζοι για να διαχειριστούν την κακή ψυχολογία από την πίεση και το σκοτάδι του χειμώνα που συνεπάγεται περισσότερες υποχρεώσεις και λιγότερη διασκέδαση. Ονομάζεται coorie και είναι συνώνυμο της απλότητας και της ισορροπίας.

Στόχος της τάσης είναι η πλήρης αποφόρτιση και η επίτευξη της προσωπικής ευτυχίας που απορρέει από μικρές απολαύσεις. Το όλο νόημα της τάσης στηρίζεται στην αναζήτηση για κάτι απλούστερο μακριά από άγχος και πιέσεις της καθημερινότητας. Σε αντίθεση με το hygge, το οποίο είναι περισσότερο μια ζεστή και οικεία ευχαρίστηση, το coorie εστιάζει σε εξωτερικές δραστηριότητες στη φύση, (κι όχι μόνο).

Το coorie εξελίχθηκε από τον ορισμό που του είχε αποδοθεί ως αγκαλιά και ασφάλεια. Πλέον, περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία της παραδοσιακής ζωής της Σκωτίας. Η Gabriella Bennett, πίσω από το βιβλίο The Art of Coorie: How To Live Happy The Scottish Way, το ορίζει ως «μια αίσθηση της δροσερής, σύγχρονης Καληδονίας».

Όσο ο καιρός γίνεται πιο κρύος, το coorie γίνεται όλο και πιο ελκυστικό. Σύμφωνα με αυτό, η ευτυχία βρίσκεται σε μία βόλτα στα σκωτσέζικα Highlands ή στο να περάσουμε την Κυριακή μαγειρεύοντας το δικό μας φαγητό. Στη συνέχεια να τυλιχτούμε ζεστά με μία μαλακή κουβέρτα και να κάτσουμε μπροστά από μία φωτιά στο τζάκι σε μία pub με ένα ουίσκι κουβεντιάζοντας χαλαρά χωρίς να κοιτάμε το ρολόι. Κάπως έτσι περιγράφεται η τάση στη χώρα από όπου ξεκίνησε και μας καλεί να φροντίζουμε για μικρές αποδράσεις από την πόλη στη φύση, κάνοντας ένα πικ νικ, να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε μικρές στιγμές ηρεμίας και χαράς.

«Tο coorie είναι η ζεστασιά σε μια κρύα βροχερή νύχτα»

Η προτεινόμενη τάση έχει να κάνει πολύ και με το αίσθημα της ασφάλειας που μας προσφέρει μια αγκαλιά. Είναι γενικά μια πιο χαλαρή προσέγγιση για τη ζωή και σε φέρνει πιο κοντά με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα που γεννιέται μέσα από την τάση, ξεκινά στον καναπέ, δίπλα στη φωτιά, κάνοντας ουσιαστικές συζητήσεις μέχρι πρωίας.

Στα πλαίσια του coorie, σημαντικό είναι όμως, εκτός από τη ζεστασιά του σπιτιού, να μην ξεχνάμε να απολαμβάνουμε και την ύπαιθρο με τα μαγευτικά της τοπία προτείνει το μοντέλο Natasha Luwedde. «Τίποτα δεν αποτυπώνει το συναίσθημα καλύτερα από τα συναρπαστικά σκωτσέζικα τοπία μετά από μια μακρά πεζοπορία σε ένα από τα βουνά, για τα οποία νιώθουμε ευλογημένοι». Μήπως ήρθε η στιγμή να το δοκιμάσεις κι εσύ;

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.