WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβετε αν ο εγκέφαλός σας είναι μεγαλύτερος ή νεότερος από την ηλικία σας;


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς θα καταλάβετε αν ο εγκέφαλός σας είναι μεγαλύτερος ή νεότερος από την ηλικία σας;
pexels
Είναι μια κοινή αίσθηση: Να νιώθετε είτε νεότεροι είτε μεγαλύτεροι από την πραγματική σας ηλικία. Ένα άτομο μπορεί να είναι 42, αλλά κατά τη διάρκεια ενός απογεύματος που παίζει με τα παιδιά του, νιώθει σαν να είναι ξανά 12. Ή μετά από μια δύσκολη μέρα, να πέφτει στο κρεβάτι νιώθοντας πιο κοντά στα 70.

Όταν πρόκειται για τον εγκέφαλό μας, η επιστήμη δείχνει ότι αυτή η ηλικιακή αποσύνδεση είναι ένα πραγματική: Ο εγκέφαλός μας μπορεί ουσιαστικά να γερνάει με διαφορετικό ρυθμό από τα χρονολογικά μας χρόνια. Ανάλογα με την υγεία, τον τρόπο ζωής και την προσωπικότητά σας, θα μπορούσατε να είστε πολύ νεότεροι ή μεγαλύτεροι σε εγκεφαλικά χρόνια από ό,τι φαντάζεστε.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ο εγκέφαλός σας είναι νεότερος ή γερνάει πολύ πιο γρήγορα από την πραγματική σας ηλικία; Τα παρακάτω σημάδια μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την πραγματική ηλικία του εγκεφάλου

3 σημάδια που δείχνουν ότι ο εγκέφαλός σας παραμένει νέος

Νιώθετε νεότεροι από ό,τι είστε

Η ηλικία που νιώθετε, σε αντίθεση με τη βιολογική σας ηλικία, είναι γνωστή ως «υποκειμενική ηλικία». Και αν η υποκειμενική σας ηλικία είναι μικρότερη από τον αριθμό των ετών που έχετε πραγματικά, αυτό είναι καλό. Μια μελέτη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και το Πανεπιστήμιο Yonsei στη Νότια Κορέα διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι από την ηλικία τους, παρουσιάζουν λιγότερα σημάδια φυσικής γήρανσης του εγκεφάλου καθώς περνούν τα χρόνια - με άλλα λόγια, μια νεανική υποκειμενική ηλικία μπορεί να έχει θετική επίδραση στον μηχανισμό του πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και πόσο γρήγορα γερνάει.

Οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να προσδιοριστεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο το αίσθημα της μικρότερης ηλικίας επηρεάζει τους νευρικούς μηχανισμούς. Μια από τις θεωρίες τους είναι ότι όσο πιο νέοι νομίζετε ότι είστε, τόσο πιο δραστήριοι είστε σωματικά και ψυχικά, κάτι που έχει αποδειχθεί εξαιρετικό για την υγεία του εγκεφάλου σας. Κάντε λοιπόν πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε νέοι.

Μιλάτε περισσότερες από μία γλώσσες

Καναδοί και Ισπανοί ερευνητές ανέφεραν ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι έχουν πιο εξειδικευμένες νευρωνικές συνδέσεις, επειδή η ομιλία δύο γλωσσών κάνει τον εγκέφαλό σας να «επιλέγει» πληροφορίες πιο αποτελεσματικά και αυτό τον βοηθά να διατηρείται νέος.

Επίσης, οι δίγλωσσοι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν πολλές μετωπικές περιοχές του εγκεφάλου τους, όσο εκείνοι που μιλούν μόνο μία γλώσσα και αυτό εξοικονομεί τη φθορά και μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε γνωστική γήρανση και άνοια.

Διαλογίζεστε

Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας που σας βοηθούν να παραμείνετε στο παρόν μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή μνήμη, σύμφωνα με μια μελέτη από το UCLA και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Ο διαλογισμός είναι ιδανικός. Είναι πιθανό όταν διαλογίζεστε να διατηρείτε τη φαιά ουσία στον εγκέφαλό σας μειώνοντας το στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει την ανοσολογική σας απόκριση.

Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει τα κύτταρα του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους και αυτό αυξάνει τη φαιά ουσία. Προσπαθήστε να κάνετε διαλογισμό μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι για τουλάχιστον δέκα λεπτά για να δώσετε στον εγκέφαλό σας ένα παραγωγικό καθημερινό ξεκίνημα.

4 σημάδια που δείχνουν ότι ο εγκέφαλός σας μπορεί να γερνάει γρήγορα

Είστε κυνικοί

Φινλανδοί ερευνητές δημοσίευσαν μια συναρπαστική μελέτη στην οποία διαπίστωσαν ότι οι πολύ κυνικοί άνθρωποι όχι μόνο έχουν υψηλότερο ποσοστό γνωστικής έκπτωσης, αλλά και τείνουν να πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία. Γιατί; Το άγχος θα μπορούσε να είναι ο ένοχος. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, έχει ανθυγιεινή επίδραση στον εγκέφαλο και σας εμποδίζει να σκεφτείτε καθαρά.

Εάν η κοσμοθεωρία σας τείνει να είναι κυνική - που ορίζεται ως η πεποίθηση ότι οι άλλοι είναι γενικά εγωιστές ή ανέντιμοι, προσπαθήστε να αλλάξετε αυτή τη νοοτροπία. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και επιλέξτε να σκεφτείτε κάτι θετικό να πείτε.

Δεν συγκεντρώνεστε εύκολα

Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρωνόμαστε όταν είμαστε ενθουσιασμένοι ή νευρικοί. Ωστόσο, εάν θεωρείτε ότι είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να εστιάσετε σε κάτι, ίσως θέλετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Μια ερευνητική ομάδα από το USC διαπίστωσε ότι η εύκολη απόσπαση της προσοχής είναι σημάδι γνωστικής γήρανσης. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να εμφανιστεί στον εγκέφαλο ήδη από την ηλικία των 30 ετών και θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της ενδεχόμενης νόσου Αλτσχάιμερ. Η εξάσκηση του εγκεφάλου, όπως το παζλ ή τα επιτραπέζια παιχνίδια, μπορεί να βοηθήσουν στην οικοδόμηση δεξιοτήτων συγκέντρωσης.

Οι φίλοι σας αναφέρουν ότι ξεχνάτε πράγματα

Εάν οι φίλοι σας αναφέρουν ότι η συμπεριφορά σας φαίνεται διαφορετική, λάβετε σοβαρά υπόψη τα σχόλιά τους. Όσοι έχουν πρόβλημα μνήμης συνήθως δεν αναγνωρίζουν ότι το έχουν, αντιθέτως είναι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό. Θα λέγαμε λοιπόν ότι ένα πολύ σημαντικό σημάδι που πρέπει να προσέξετε είναι αυτό που σας λένε οι φίλοι και η οικογένειά σας. Έχουν παρατηρήσει ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα μνήμης; Αν ναι, δώστε τους προσοχή - ήρθε η ώρα να πάρετε μια επαγγελματική γνώμη.

Είστε συνέχεια κουρασμένοι

Ένα βασικό σημάδι που σημειώνεται σε πολλές μελέτες - για παράδειγμα, η Mayo Clinic Study Of Aging είναι η υπνηλία που νιώθετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι ο εγκέφαλός σας δεν ξεκουράζεται, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει άμεσες φυσικές εγκεφαλικές αλλαγές που συνδέονται με τη γήρανση.

Ο ύπνος είναι πραγματικά σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου. Η έρευνα έχει δείξει ότι η υπνική άπνοια μπορεί πραγματικά να κάνει τον ιππόκαμπο (που είναι ένα βασικό μέρος του εγκεφάλου σας που έχει να κάνει με τη μάθηση και τη μνήμη) μικρότερο. Η υπνική άπνοια προκαλεί έλλειψη οξυγόνου, η οποία μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο — αλλά η έρευνα δείχνει επίσης ότι η θεραπεία της άπνοιας ύπνου μπορεί να την επαναφέρει στο φυσιολογικό. Χρειάζεστε επτά έως οκτώ ώρες ύπνο τη νύχτα για την υγεία του εγκεφάλου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.