WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 περίεργες αιτίες απώλειας μνήμης (που δεν είναι Αλτσχάιμερ)


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Ιουλίου 2022

5 περίεργες αιτίες απώλειας μνήμης (που δεν είναι Αλτσχάιμερ)
unsplash
Εάν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πράγματα, το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ -αλλά αυτή δεν είναι η μόνη αιτία απώλειας μνήμης.  

Δεν μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά σας ή ίσως ξεχάσατε ένα ραντεβού. Για πολλούς ανθρώπους στη μέση ηλικία ή μεγαλύτερους, απλές πράξεις λήθης όπως αυτές είναι ανησυχητικές επειδή αυξάνουν το φάσμα της νόσου του Αλτσχάιμερ .

Αλλά το Αλτσχάιμερ δεν είναι το μόνο πρόβλημα υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης. Τα κενά μνήμης μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία και για διάφορους λόγους. Και όταν αντιμετωπίζεται η υποκείμενη αιτία, τα προβλήματα μνήμης συχνά βελτιώνονται.

5 περίεργες αιτίες απώλειας μνήμης

Στρες, άγχος και κατάθλιψη

Το στρες ή το άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα με την προσοχή και τη μνήμη. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό μεταξύ των ατόμων που μπορεί η καθημερινότητά τους να είναι απαιτητική ή που δεν κοιμούνται καλά. Συνήθως, η μείωση του στρες μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη.

Επιπλέον το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, η οποία θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μετρήσεων της μνήμης.

Προβλήματα ύπνου

Τα προβλήματα ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της υπνικής άπνοιας, μια διαταραχή που προκαλεί διακοπή της αναπνοής για λίγο και συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχουν συνδεθεί με απώλεια μνήμης και άνοια. Επίσης η έλλειψη ύπνου προκαλεί κόπωση, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2022 στο Journal of Sleep Research , τα άτομα με υπνική άπνοια ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν καλή απόδοση σε αξιολογήσεις που είχαν σχεδιαστεί για τη μέτρηση της μνήμης, σε σύγκριση με άτομα χωρίς υπνική άπνοια.

Φάρμακα

Η απώλεια μνήμης μπορεί να είναι σημάδι ότι το φάρμακό σας πρέπει να προσαρμοστεί. Διάφοροι τύποι φαρμάκων μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη, όπως:

  • Φάρμακα κατά του άγχους

  • Αντικαταθλιπτικά

  • Αντιισταμινικά

  • Αντισπασμωδικά φάρμακα

  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

  • Ορισμένα παυσίπονα

  • Φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης

  • Φάρμακα για τον διαβήτη

  • Φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον

  • Υπνωτικά χάπια

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ προειδοποιεί επίσης ότι τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, γνωστά ως στατίνες , θα μπορούσαν να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο αναστρέψιμων γνωστικών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης και της σύγχυσης.

Διατροφική ανεπάρκεια

Η έλλειψη επαρκών επιπέδων Β12, μια από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων, μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και ακόμη και απώλεια μνήμης.

Κάθε μέρα, οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 2,4 μικρογραμμάρια Β12 στη διατροφή τους από τροφές όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και ψάρια ή από τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12, όπως εμπλουτισμένα δημητριακά.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν:

  • Να είσαι μεγαλύτερος από 75 έτη

  • Να έχεις διαταραχή του πεπτικού συστήματος

  • Να ακολουθείς μια αυστηρή vegan δίαιτα

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Προφανείς αλλαγές στην ικανότητα σκέψης και φυσιολογικής κίνησης μπορεί να προκύψουν μετά από ένα εγκεφαλικό, που μπλοκάρει τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο.

Τα ήπια προβλήματα μνήμης μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σταδιακά μετά από «σιωπηλά εγκεφαλικά επεισόδια» - ή αυτά που συμβαίνουν χωρίς εμφανή συμπτώματα – και που επηρεάζουν μικρότερα αιμοφόρα αγγεία. Αυτές οι αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές, ονομάζονται αγγειακή γνωστική εξασθένηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.