WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπνική άπνοια: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει διάγνωση στις γυναίκες;


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Αυγούστου 2022

Υπνική άπνοια: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει διάγνωση στις γυναίκες;
pexels
Αν η υπνική άπνοια αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Εάν έχετε ξυπνήσει ποτέ στη μέση της νύχτας και να νιώθετε ταχυπαλμία και λαχάνιασμα ή ή εάν έχετε κρατήσει κάποιον άλλο ξύπνιο με το δυνατό ροχαλητό σας και τη γενική ανησυχία σας - μπορεί να έχετε μια πάθηση που οι γιατροί συχνά δεν εξετάζουν στις γυναίκες: υπνική άπνοια.

Η υπνική άπνοια, που συνήθως θεωρείται ως ασθένεια του άνδρα, είναι μια διαταραχή που σταματάει για δευτερόλεπτα την αναπνοή σας ενώ κοιμάστε, οδηγώντας σε υποξία, ή χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στους ιστούς του σώματός σας. Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν σύγχυση, ανησυχία, δυσκολία στην αναπνοή, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και μπλε απόχρωση δέρματος.

Όμως αυτή η διαταραχή μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί στις γυναίκες, επειδή πολλά άλλα συμπτώματα της μιμούνται τις ορμονικές ανισορροπίες ή την εμμηνόπαυση. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, αϋπνία, πονοκεφάλους, κατάθλιψη και έλλειψη ενέργειας.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν άπνοια ύπνου

Είναι αλήθεια ότι οι άνδρες διαγιγνώσκονται με υπνική άπνοια πιο συχνά από τις γυναίκες. Μια ερευνητική εργασία από το Sleep Medicine Reviews υποδηλώνει ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην πάθηση λόγω ορισμένων σωματικών χαρακτηριστικών. Για παράδειγμα, τείνουν να έχουν μακρύτερο στοματοφάρυγγα - τον χώρο στο πίσω μέρος του στόματος που περιλαμβάνει το πίσω μέρος της γλώσσας, τη μαλακή υπερώα, τα πλευρικά και πίσω τοιχώματα του λαιμού και τις αμυγδαλές. Αυτός ο μεγαλύτερος χώρος στον λαιμό των ανδρών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να καταρρεύσει ο ανώτερος αεραγωγός ενώ κοιμούνται, προκαλώντας υπνική άπνοια.

Το βάρος έχει επίσης κάποια σχέση με την πάθηση. Σύμφωνα με την ίδια ερευνητική εργασία, οι υπέρβαροι άνδρες τείνουν να έχουν περισσότερο λίπος στον λαιμό, τη γλώσσα και τις περιοχές γύρω από τον αεραγωγό, γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει τη δίοδο.

Όμως, όπως παραδέχονται οι συγγραφείς της μελέτης, κάποιες έρευνες αμφισβήτησαν αυτήν την ιδέα. Πιο συγκεκριμένα ορισμένοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς το πού αποθηκεύει το λίπος το σώμα των ανδρών και των γυναικών.

Πιο πρόσφατα, οι ειδικοί ανακάλυψαν έναν άλλο πιθανό λόγο για το χάσμα διάγνωσης μεταξύ ανδρών και γυναικών: Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν ταιριάζουν με το προφίλ ενός ασθενούς με υπνική άπνοια- αν και φαίνεται ότι συχνά κάνουν λάθος.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να λάβουν λάθος διάγνωση

Σύμφωνα με ένα άρθρο της BioMed Research International, ενώ ο επιπολασμός της πάθησης μπορεί να είναι χαμηλότερος στις γυναίκες, αναλογικά λιγότερες γυναίκες λαμβάνουν σωστή διάγνωση.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες αμφισβητούν ακόμη και την ιδέα ότι η υπνική άπνοια είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες. Μια μελέτη στο European Respiratory Journal διαπίστωσε ότι το 50 τοις εκατό των γυναικών μεταξύ 20 και 70 ετών υπέφεραν από ήπια έως σοβαρή άπνοια ύπνου. Η ηλικία, η παχυσαρκία και η υπέρταση αύξησαν την πιθανότητα διάγνωσης (το ίδιο ισχύει και στους άνδρες).

Λοιπόν, γιατί οι γυναίκες δεν λαμβάνουν σωστή διάγνωση; Μερικοί πιστεύουν ότι οι γιατροί αναζητούν μόνο ένα συγκεκριμένο σύνολο συμπτωμάτων. Οι άνδρες συχνά αναφέρουν εμφανή συμπτώματα, όπως ροχαλητό, λαχάνιασμα και παύσεις στην αναπνοή ενώ κοιμούνται. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παραπονιούνται για κόπωση, αϋπνία, πονοκεφάλους, κατάθλιψη και έλλειψη ενέργειας.

Επιπλέον, έρευνα από το Journal of Sleep Medicine and Disorders αναφέρει ότι η πάθηση είναι ακόμη πιο διαδεδομένη σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση. Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια υπνικής άπνοιας, συνυφασμένα με συμπτώματα εμμηνόπαυσης και καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολα στη διάγνωση.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε λάβει λάθος διάγνωση και χρειάζεστε θεραπεία για την υπνική άπνοια, ζητήστε μια δεύτερη γνώμη, γιατί η αναπνευστική κατάσταση συνδέεται με την κακή γνωστική υγεία και το Αλτσχάιμερ .

Πριν επισκεφτείτε το γιατρό, συλλέξτε στοιχεία ότι μπορεί να πάσχετε από υπνική άπνοια και κρατήστε σημειώσεις για τα συμπτώματά σας. Επίσης ενημερώστε τον γιατρό σας εάν η μητέρα ή ο πατέρας σας είχε υπνική άπνοια ή καταστάσεις όπως παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη τύπου 2 .

Και να θυμάστε η υπνική άπνοια δεν εμφανίζεται μόνο στους άντρες. Επομένως, φροντίστε να μιλήσετε αν οι συνήθειες ύπνου σας διαταράσσονται ή εάν υποψιάζεστε ότι τα συμπτώματά σας ταιριάζουν με αυτά που περιγράψαμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.