WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τεστ κρίσεων πανικού: Μάθε αν έχεις και σε ποιο βαθμό


JTeam

17 Ιανουαρίου 2025

Τεστ κρίσεων πανικού: Μάθε αν έχεις και σε ποιο βαθμό
Το τεστ που σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις κρίσεις πανικού, αλλά και 10 συμβουλές για να σταματήσεις μια κρίση

Οι κρίσεις πανικού είναι μια αγχώδης διαταραχή κατά την οποία, ένα αίσθημα φόβου και άγχους μας κυριεύσει εντελώς ξαφνικά και συνήθως συνοδεύεται από έντονα σωματικά συμπτώματα όπως ζαλάδα, δύσπνοια και ταχυκαρδία. Ένα τέτοιο αιφνίδιο επεισόδιο έντονου φόβου, πυροδοτεί έντονες σωματικές αντιδράσεις, ενώ στην πραγματικότητα δεν απειλεί το άτομο κάποιος σοβαρός κίνδυνος.

Η κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί μόνο μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, συνήθως λόγω κάποιου στρεσογόνου γεγονότος. Εάν οι κρίσεις πανικού είναι συχνές, προκαλώντας στο άτομο φόβο και ανησυχίες πότε θα έρθει η επόμενη, τότε ίσως πρόκειται για διαταραχή πανικού και όχι για μεμονωμένη κρίση πανικού.

Κάποια από τα συμπτώματα κρίσεων πανικού

- αίσθημα επικείμενης καταστροφής ή κινδύνου

- φόβος για την απώλεια ελέγχου ή το θάνατο

- ταχυπαλμία, δυνατοί καρδιακοί παλμοί

- εφίδρωση

- τρέμουλο

- δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος

- γρήγορες ανάσες (υπεραερισμός)

- ρίγη

- εξάψεις

- ναυτία

- κράμπες στην κοιλιακή χώρα

- πόνος στο στήθος

- πονοκέφαλος

- ζαλάδα και τάσεις λιποθυμίας

- κόμπος στο λαιμό και δυσκολία κατάποσης

Θέλεις να ανακαλύψεις αν έχεις και εσύ κρίσεις πανικού και σε ποιο βαθμό; Κάνε το τεστ που θα βρεις εδώ


10 tips για να κρατήσεις υπό έλεγχο μια κρίση πανικού

Η Nicole Washington, Ψυχίατρος, Podcaster και Συγγραφέας προτείνει 10 τρόπους που βοηθούν στον έλεγχο των κρίσεων πανικού:

1. Πάρε βαθιές αναπνοές: Κάθε τεχνική χαλάρωσης που μετριάζει την αντίδραση του οργανισμού στο στρες βασίζεται στη σωστή αναπνοή και ιδιαίτερα στις βαθιές εισπνοές.

2. Ρίξε νερό στο πρόσωπό σου: Έρευνες δείχνουν ότι το κρύο νερό ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα, πυροδοτώντας βιολογικές μεταβολές που μειώνουν τους παλμούς της καρδιάς, ενεργοποιούν το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα και προωθούν τη χαλάρωση.

3. Κάνε ένα μπάνιο: Η βύθιση του σώματος στο νερό καταπραΰνει την αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Φρόντισε μάλιστα να προσθέσεις κάποια άλατα. Όταν διαλύονται σε ζεστό νερό, τα άλατα απελευθερώνουν μαγνήσιο, το οποίο στη συνέχεια απορροφάται από το δέρμα και βοηθά να επέλθει η χαλάρωση.

4. Κάνε μασάζ στο κεφάλι: Είναι γνωστό πως το μασάζ είναι απολαυστικά χαλαρωτικό. Στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι μεταβάλλει τη βιολογική σύσταση του ίδιου του σώματος, ώστε να υποχωρήσει η επίδραση της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες). Το μασάζ στο κεφάλι συγκεκριμένα διευκολύνει την αιμάτωση του εγκεφάλου και απομακρύνει την ένταση από τους μύες του αυχένα.

5. Κουνήσου: Ακολούθησε το παράδειγμα των ζώων. Όταν ένα πιθανό θήραμα καταφέρνει να ξεφύγει από τα δόντια του σαρκοφάγου, αρχίζει να κινείται ασταμάτητα. Πρόκειται για μια απλή αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική αποβολής του φόβου.

Jenny.Gr

6. Προσευχήσου ή κάνε θετικές δηλώσεις: Δεν χρειάζεται να έχεις βαθιά θρησκευτική πίστη για να το κάνεις. Επανέλαβε λέξεις ή φράσεις που σου δίνουν κουράγιο. Μπορεί να είναι και μια απλή αλλά με ουσιαστικό νόημα λέξη όπως η λέξη «γαλήνη». Η διαδικασία αυτή ηρεμεί το παρασυμπαθητικό σύστημα και προωθεί τη χαλάρωση.

7. Κάνε γιόγκα: Όλες οι μορφές άσκησης, αλλά κυρίως η γιόγκα και το πιλάτες, έχουν αποδεδειγμένη δράση ενάντια στο στρες και τα αρνητικά συναισθήματα. Η στάση του κουνελιού για παράδειγμα απελευθερώνει τη συσσωρευμένη ένταση από τον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη. Επίσης, βοηθά να διοχετευθεί περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο.

8. Άκουσε ήχους της φύσης: Οι ήχοι της φύσης, όπως το θρόισμα των φύλλων, το κελάηδισμα των πουλιών και ο ήχος των κυμάτων, χαρίζουν αβίαστα την ηρεμία που τόσο χρειάζεσαι σε φάση έντονου στρες.

9. Ζέστανε τα χέρια σου: Όταν έχουμε στρες, η θερμοκρασία των χεριών μειώνεται ελαφρώς επειδή διοχετεύεται περισσότερο αίμα σε σημεία του σώματος όπου υπάρχει ένταση, όπως οι ώμοι και οι γοφοί. Τρίβοντας τα χέρια σου, πλησιάζοντας το τζάκι ή ακόμη και τυλίγοντας τα δάχτυλά σου γύρω από μια ζεστή κούπα καφέ, πυροδοτείται η χαλάρωση από το παρασυμπαθητικό σύστημα.

10. Ακολούθησε τη μέθοδο 5-4-3-2-1. Τι πρέπει να κάνεις δηλαδή;

  • Κοιτάξτε πέντε ξεχωριστά αντικείμενα: Σκέψου το καθένα για λίγο.
  • Άκουσε τέσσερις διακριτούς ήχους: Σκέψου από πού προέρχονται και τι τους ξεχωρίζει.
  • Άγγιξε τρία αντικείμενα: Εξέτασε την υφή, τη θερμοκρασία και τη χρήση τους.
  • Προσδιόρισε δύο διαφορετικές μυρωδιές: Αυτή μπορεί να είναι η μυρωδιά του καφέ, του σαπουνιού ή το άρωμα του απορρυπαντικού πλυντηρίου στα ρούχα.
  • Φάε κάτι: Παρατήρησε τη γεύση στο στόμα ή απλώς πάρε μια καραμέλα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.