WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η θεωρία του κουταλιού: Τι είναι και πώς θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τις χρόνιες ασθένειες


JTeam

16 Ιανουαρίου 2023

Η θεωρία του κουταλιού: Τι είναι και πώς θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τις χρόνιες ασθένειες
pexels
Πρόκειται για μια μεταφορά που πρωτοδημιουργήθηκε από τη Christine Miserandino και είναι πέρα για πέρα, εύστοχη

Όταν μιλάμε για χρόνιες ασθένειες, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε, είναι κάτι που είναι μόνιμο και προκαλείται από μη αναστρέψιμες παθολογικές μεταβολές ενώ χρειάζεται μακρόχρονη παρακολούθηση ή φροντίδα. Αυτό είναι το προφανές, τι γνωρίζεις όμως για τη «θεωρία του κουταλιού»;

Η συγγραφέας, Christine Miserandino ήταν η πρώτη που έκανε γνωστή τη συγκεκριμένη θεωρία όταν προσπαθούσε να εξηγήσει σε έναν φίλο της με τι μοιάζει η χρόνια πάθηση, με την οποία έπρεπε να συμφιλιωθεί. Τότε άρπαξε στα χέρια της μια σειρά από κουτάλια για να εξηγήσει αυτό που ζούσε.

Στη θεωρία, κάθε κουτάλι συμβολίζει την περιορισμένη ενέργεια που βιώνει ένας άνθρωπος με χρόνια ασθένεια. Τα υγιή άτομα έχουν απεριόριστο αριθμό «κουταλιών» ενώ τα άτομα με μια πάθηση που τους ακολουθεί για όλη τους τη ζωή, έχουν περιορισμένα κουτάλια και τα μετρούν ίσα για να βγάλουν τη μέρα τους. Το "spoon theory" είναι ένας τρόπος για να εκφραστούν όλα όσα στερεύουν: η σωματική δύναμη, οι ψυχικές αντοχές και τα αποθέματα.

Είναι ένας βασικός μηχανισμός άμυνας για να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη καθημερινότητα όταν κανείς μοιάζει να μην τους καταλαβαίνει. Ένα άτομο με χρόνια ασθένεια χρησιμοποιεί τη θεωρία κάθε πρωί με το που ξυπνάει καθώς δεν έχει ιδέα πόση ενέργεια θα βρει για να συνεχίσει τη μέρα. Κάθε μέρα ξεκινάει με 12 κουτάλια και ανάλογα με το πώς νιώθει το κάθε άοτμο, τα κουτάλια έχουν διαφορετική χρήση ενώ μειώνονται δραματικά.

Σε μια δύσκολη μέρα με αρκετό πόνο, ακόμη και το πιο απλό task που πρέπει να κάνεις, μοιάζει βουνό. Το ντους ή η προετοιμασία για τη μέρα για παράδειγμα, σου αφαιρούν αυτομάτως τέσσερα κουτάλια. Σε μια πιο εύκολη μέρα, τα συγκεκριμένα tasks ισοδυναμούν με ένα κουτάλι.

Όταν όλα τα κουτάλια χρησιμοποιηθούν, δεν υπάρχει ανεφοδιασμός. Το σημαντικό είναι κάθε φορά που συναντάς ένα τέτοιο άτομο, να σκέφτεσαι καλύτερα τις αντιδράσεις σου γιατί δεν ξέρεις «πόσα κουτάλια» έχει στη διάθεσή του στο τέλος της ημέρας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.