WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποιος είναι ο συναισθηματικός σου τύπος; Κάνε το τεστ και δες τι σημαίνει για σένα


JTeam

18 Ιανουαρίου 2023

Ποιος είναι ο συναισθηματικός σου τύπος; Κάνε το τεστ και δες τι σημαίνει για σένα
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις της ζωής μας καθορίζεται από το πως διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας

Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της, με κάθε άνθρωπο και προσωπικότητα να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις καταστάσεις. Άλλοι με περισσότερο θάρρος και δύναμη, και άλλοι με περισσότερη δυσκολία και μάχη. Όλα σε αυτή τη ζωή μαθαίνονται όμως και κυρίως καθορίζονται από παράγοντες που επικρατούν στον συναισθηματικό μας κόσμο.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις της ζωής μας καθορίζεται από το πως διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας. Δηλαδή, από το ποιος είναι ο συναισθηματικός μας τύπος.

Μάλιστα στην ψυχολογία, υπάρχουν 4 κατηγορίες συναισθηματικού τύπου:

Ο διανοούμενος, ο συμπονετικός, ο σταθερός και ο διαχυτικός.

Ο διανοούμενος

Βασίζεσαι στην λογική και στην δύναμη του μυαλού σου, όχι στα αισθήματά σου. Το μυαλό σου είναι συνέχεια σε εγρήγορση, και δεν σταματάς να σκέφτεσαι και να αναλύεις. Ό,τι και να συμβεί σε ‘σένα και στους γύρω σου, μπορείς να το διαχειριστείς έχοντας τη λογική σκέψη σε πρώτη γραμμή και έτσι να βρίσκεις λύσεις. Δεν αφήνεις εύκολα τα αισθήματά σου να επεμβαίνουν. (Αυτό βέβαια έχει και τα αρνητικά του, ενώ χρειάζεσαι αρκετή δουλειά και στην ενσυναίσθηση)

Ο συμπονετικός

Είσαι πολύ ευαίσθητος και συναισθηματικός άνθρωπος, και βρίσκεσαι πάντα σε αρμονία με τα αισθήματα των αγαπημένων σου. Που είναι καλό αν είναι χαρούμενοι, αλλά σε καταστρέφει όταν δεν είσαι στα καλύτερα σου. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να ακούς ότι αντιδράς υπερβολικά σε ερεθίσματα.

Ο σταθερός

Είσαι αξιόπιστος, σταθερός, πολύ δυνατός συναισθηματικά, και δεν χάνεις ποτέ την ψυχραιμία σου. Δεν αντιδράς εύκολα (στο οτιδήποτε), αλλά επίσης δεν θα κρίνεις ποτέ κανέναν. Δύσκολα θα σε έχουν δει να εκφράζεις συναισθήματα, αλλά ο σεβασμός που δείχνεις στους γύρω σου δεν πρόκειται ποτέ να σε βάλει στην κατηγορία του αγενούς ανθρώπου. Ωστόσο για να δημιουργήσεις ουσιαστικές σχέσεις, χρειάζεται να επικοινωνείς περισσότερο τα όσα αισθάνεσαι, όσο δύσκολο και αν είναι.

Ο διαχυτικός

Γνωρίζεις τα αισθήματά σου, και τα μοιράζεσαι πολύ εύκολα—είναι μια ανάγκη σου, και αν δεν μπορείς να την πραγματοποιήσεις, τότε αρχίζεις να αισθάνεσαι άβολα, γεμάτος στρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα σου μπορούν να καταλάβουν ανά πάσα στιγμή πώς αισθάνεσαι. Τα καλά νέα είναι πως, ακριβώς επειδή είσαι τόσο κοντά με τον εσωτερικό σου κόσμο, μπορείς να επεξεργαστείς τα αρνητικά σου συναισθήματα εύκολα και να μην τα αφήσεις να σε επηρεάσουν. Τα κακά νέα είναι πως δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να διαχειριστούν την ενέργειά σου, άρα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπερνάς τα όρια για κάποιους.

Ποιός είναι ο δικός σου συναισθηματικός τύπος;

Κάνε το τεστ εδώ

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.