WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Blue lies: Τι είναι τα «μπλε ψέματα» και γιατί τα λέμε συχνά;


JTeam

31 Ιανουαρίου 2023

Blue lies: Τι είναι τα «μπλε ψέματα» και γιατί τα λέμε συχνά;
pexels
Μερικά ψέματα θεωρούνται ηθικά σωστά. Όντως;

Οι ειδικοί λένε πως υπάρχουν πολλών ειδών ψέματα αλλά όλα κάνουν το ίδιο κακό. Τα blue lies θεωρείται ότι ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα γιατί αυτός που τα λέει, θεωρητικά προσπαθεί να προστατεύσει κάποιον από κάτι. Ακριβώς γι' αυτό και θεωρούνται επιτρεπτά επειδή υποστηρίζεται ότι λέγονται καλοπροαίρετα.

Έρευνα ψυχολόγου δείχνει, όπως αναφέρεται στο Psychology Today, ότι το 95% από εμάς λέμε ψέματα κάθε εβδομάδα. Πολλά από όσα λέμε και δεν είναι αλήθειες, χαρακτηρίζονται ως τα λεγόμενα blue lights καθώς πέρα από το ότι λέγονται για να προστατεύσουν κάποιον, χρησιμοποιούνται για να αποφευχθεί παράλληλα μια αμήχανη και άβολη πραγματικότητα. Πέρα λοιπόν από τα «λευκά» και τα «μαύρα» ψέματα που επωφελούν κάποιον άλλον, τα «μπλε» θεωρούνται από τα πιο αθώα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Barnes το 1994, «τα blue lies είναι σημάδι αφοσίωσης και πίστης στις κοινωνικές ομάδες, στις οποίες ανήκουμε»

Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται για να περιγραφούν τα ψέματα που έλεγαν οι αστυνομικές αρχές όταν ήθελαν να προστατεύσουν κάποιον από το περιβάλλον τους, όπως από την τιμωρία και αυτό έμοιαζε αρκετά ηθικό. Από τότε μέχρι σήμερα, τα μπλε ψέματα λέγονται με την ίδια συχνότητα και χρησιμοποιούνται ως προστατευτικό πλέγμα.

Jenny.Gr
pexels

Τα μπλε ψέματα θεωρούνται ηθικά σωστά και χρησιμοποιούνται αρκετά στην πολιτική. Και τώρα είναι που δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε ούτε στο ελάχιστο. Τα σημάδια πάντως ότι σου λένε ψέματα, σύμφωνα με ψυχολόγο του FBI, είναι αρκετά ευδιάκριτα.

Τα άτομα που ψεύδονται:

1. Μιλούν πολύ

Παρατήρησε την αρχική αντίδραση κάποιου όταν τον ρωτάς αν έχει κάνει κάτι. «Μία ειλικρινής απάντηση είναι κοφτή και άμεση», λέει ο Dr. Lieberman, προσθέτοντας πως όποιος ψεύδεται, πλουτίζει τις ιστορίες του με δικαιολογίες του τύπου «δεν είμαι τέτοιο άτομο», απαντά οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό που τον ρώτησες ή τείνει να επαναλαμβάνει όσα σου είπε νωρίτερα. Άσχετα που δεν θα θυμάται τίποτα από αυτά αν τον ρωτήσεις μετά από καιρό να επαναλάβει τους ισχυρισμούς του.

2. Προσπαθούν να σου «πουλήσουν» την αλήθεια

Όταν κάποιος λέει την αλήθεια, δεν προσπαθεί να σε πείσει για τίποτα. Θέλει μόνο να ξέρεις την αλήθεια. Ο Dr. Lieberman λέει πως «ένας ψεύτης θέλει να σου πουλήσει κάτι. Έχει ανάγκη να τον πιστέψεις οπότε ακόμη κι αν τον πιστέψεις (για τους δικούς σου λόγους) θα συνεχίσει να δίνει κι άλλες εξηγήσεις και να εξηγεί όσα σου έχει ήδη πει, ξανά και ξανά». Το κάνει για να είναι εξασφαλισμένος ότι έχεις πειστεί εντελώς, άσχετα που η τεχνική του ουσιαστικά τον προδίδει.

3. Ανακουφίζονται όταν η κουβέντα τελειώνει

Κάποιος που λέει την αλήθεια, δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεχίζει τον διάλογο μαζί σου. Αν όμως λέει ψέματα, δεν βλέπει την ώρα να αποφύγει τις κουβέντες γιατί έχει δημιουργήσει μόνος του ένα κλίμα ανάκρισης. Η ανακούφιση που νιώθει, είναι σύμφωνα με τον ειδικό, είναι το μεγαλύτερο σημάδι της ενοχής του γιατί αν έλεγε την αλήθεια και δεν τον πίστευες, θα ένιωθε ενοχλημένος, θυμωμένος ή πικραμένος. Σε καμία περίπτωση, ανακουφισμένος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.