Το bullying είναι γενικά συνδεδεμένο με τα παιδιά, αλλά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν δείγματα ότι θύτες κυκλοφορούν παντού και είναι σε οποιαδήποτε ηλικία. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο εργασιακό περιβάλλον του. Δεν χρειάζεται να πάει μακριά παρά μόνο λίγες θέσεις πιο δίπλα από το γραφείο του.
To bullying, ή αλλιώς και θυματοποίηση ή εκφοβισμός, είναι η σωματική ή λεκτική επίθεση που προκύπτει όχι μία, αλλά πολλές φορές, και η οποία περιλαμβάνει μια ανισότητα δυνάμεων. Δεν συναντάται μόνο στο σχολείο και μόνο από παιδιά. Ως ενήλικας, μπορεί να συναντήσεις πολλούς bullies με διαφορετικά προσωπεία στις οικογενειακές και ερωτικές σχέσεις όπως και στον επαγγελματικό χώρο, όπως αναφέραμε ήδη. Αυτός που καταλήγει στο σημείο να εκφοβίζει στην ενήλικη ζωή, συνήθως έχει ιστορικό από περιστατικά bullying από την παιδική του ηλικία είτε ως θύτης είτε ως θύμα.
«Ακριβώς όπως στην παιδική ηλικία, έτσι και το bullying στην ενήλικη ζωή, είναι μια πάλη για εξουσία που απορρέει από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, τη ζήλια και τον φθόνο»
Ένα άτομο που κάνει bullying ως ενήλικας, μπορεί να έχει διάφορες μορφές: αυτή του παρεμβατικού κι επιθετικού γείτονα, αυτή του χειριστικού φίλου ή του «ρομαντικού» συντρόφου που χρησιμοποιεί την ταπείνωση για να πάρει αυτό που θέλει. Όπως περιγράφει η ψυχολόγος από την Atlanta, Laura M. Riss: «Οι bullies δεν εντοπίζονται μόνο σε ένα περιβάλλον, πχ στο εργασιακό, είναι παντού. Συναντώνται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και δεν έχουν φύλο ή ταυτότητα».
Η κακοποιητική συμπεριφορά κάποιων είναι εντελώς φανερή ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν bullying έμμεσα. Τα red flags για να τους αναγνωρίσεις, είναι τα εξής:
1. Ψάχνουν ευκαιρίες για να σε εκφοβίσουν δημοσίως
Μπορεί να το κάνουν μέσω των social, μέσω ενός mail ή κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού meeting. Οι bullies θα ψάχνουν πάντα ευκαιρίες για να σε εκφοβίσουν, και θα τις βρίσκουν. Θα σε απομονώσουν και θα σου κάνουν gaslighting πριν καλά- καλά το καταλάβεις. Θα προσπαθήσουν επίσης να σου ασκήσουν έλεγχο, προκαλώντας σου άγχος και ανασφάλεια.
2. Λατρεύουν το κουτσομπολιό
Όταν διαδίδονται φήμες για κάτι, τα άτομα με αυτή τη συμπεριφορά είναι τα πρώτα που θα τις εξαπλώσουν κι άλλο. Λατρεύουν να μοιράζονται πληροφορίες που δεν τους αφορούν και τους αρέσει να προκαλούν πόνο και αρνητικά συναισθήματα στους άλλους.
3. Είναι ειδικοί στο να είναι passive aggressive
Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα τοξικής συμπεριφοράς είναι και το γνωστό Passive-Aggressive. Πρόκειται ουσιαστικά για εκείνον ο οποίος όταν ενοχλείται ή θυμώνει, αντί να επικοινωνήσει τα συναισθήματα του με ήρεμο και βοηθητικό τρόπο, είτε σταματά την επικοινωνία για αρκετό διάστημα, είτε κρατά τον θυμό του και ξεκινάει να τον προβάλλει με έμμεσους τρόπους, όπως το να σε σαρκάζεται, το να σου βάζει εμπόδια ή ακόμη και να σε προσβάλει, αλλά όχι με ύπουλο τρόπο.
Το φαινόμενο αυτό του Passive-Aggressive χαρακτήρα, υποδεικνύει πως ένα άτομο δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τα συναισθήματα του, ή έχει μάθει από την παιδική του ηλικία να μην εκφράζεται σωστά, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Αν για παράδειγμα πάμε πίσω στα παιδικά χρόνια και ας πούμε ότι είχες θυμώσει με κάτι, αλλά σε είχαν μαλώσει για τα αρνητικά σου συναισθήματα και τον θυμό σου, τότε μπορεί να μην έχεις μάθει να διαχειρίζεσαι σωστά ότι σου προκαλεί θυμό. Ε, αυτό ακριβώς κάνει κι ένας bully.
Αν έχεις συναντήσει κάποιον από αυτούς στη ζωή σου, ψάξε για μάρτυρες και προσπάθησε να επικοινωνήσεις αυτό που βιώνεις αλλά κυρίως μη γίνεις μέρος του συστήματος που υποστηρίζει ή αγνοεί το bullying στην ενήλικη ζωή, σε οποιαδήποτε μορφή.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.