WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Separation marriage: Πώς λειτουργεί και γιατί μπορεί να σώσει τον γάμο σου


JTeam

3 Φεβρουαρίου 2023

Separation marriage: Πώς λειτουργεί και γιατί μπορεί να σώσει τον γάμο σου
pexels
Στην Ιαπωνία, έχει μεγάλη απήχηση, σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του BBC

Δεν θα σε πάμε πολύ πίσω, θα σε τοποθετήσουμε χρονικά στην εποχή του lockdown... Τότε που έπρεπε να είσαι 24 ώρες το 24ωρο με τη σχέση σου, (στην περίπτωση της συμβίωσης). Η θεωρία του "separation marriage", προτείνεται από τους ειδικούς και σε γλιτώνει από τη γκρίνια και τη φθορά της σχέσης.

Τα τελευταία χρόνια η θεωρία αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος κι έχει ως εξής: Αν έχεις παντρευτεί, δεν είναι απαραίτητο να ζεις μαζί με τον/ την σύντροφό σου. Η αγάπη και ο σεβασμός για εκείνον είναι πολύ πιο σημαντικά στοιχεία από την απλή συμβίωση που ακολουθεί έναν γάμο.

Στην Ιαπωνία, που ως χώρα ρίχνει όλα τα οικογενειακή βάρη και την ανατροφή των παιδιών στη γυναίκα, πολλά ζευγάρια κάνουν πράξη αυτό που λέει η θεωρία του separation marriage, ή αλλιώς "weekend marriages". Αν αυτό ταιριάζει καλύτερα στο ζευγάρι, τότε η λύση είναι ιδανική γιατί δίνει τον χώρο και τις απαραίτητες ανάσες για να καλλιεργηθεί μια υγιής σχέση. Ποιο είναι το μεγαλύτερο όφελος; Ότι ο τρόπος ζωής δεν πρέπει απαραίτητα να είναι κοινός αλλά παράλληλος.

Οι συνήθειες του ενός δεν καταπιέζουν του άλλου κι έτσι η σχέση αναπτύσσεται ομαλά χωρίς πίεση και πρέπει. Αν το πρωί θες να ξυπνήσεις νωρίς, να κάνεις διαλογισμό και λίστα με τις υποχρεώσεις της μέρας, κανείς δεν θα σε εμποδίσει, πολύ απλά γιατί ο σύντροφός σου θα έχει τον δικό του χώρο και χρόνο να κάνει με τη σειρά του όλα όσα θέλει χωρίς να «επεμβαίνει» και να περιορίζει τη δική σου ρουτίνα. Ο καθένας ξυπνάει ό,τι ώρα θέλει και δρομολογεί τις υποχρεώσεις με τον τρόπο που θέλει, αλλά το BBC περιγράφει την κατάσταση λίγο καλύτερα.

Το ένα σπίτι μπορεί να απέχει από το άλλο το πολύ μία ώρα ενώ σύντροφοι που το έχουν δοκιμάσει, λένε πως συναντιούνται περίπου 2- 3 φορές την εβδομάδα. Ένα από τα αρνητικά, όπως τουλάχιστον έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, είναι ότι η φροντίδα του παιδιού πέφτει όλη μόνο στο ένα μέλος και δεν υπάρχει η απαραίτητη βοήθεια.

Στα καλά είναι ότι υπάρχει πολύς προσωπικός χρόνος και ο ένας δεν δεσμεύει και περιορίζει ασφυκτικά τον άλλον με βάση τον τρόπο ζωής του. Το κλειδί για να είναι θετικό αυτό το «διάλειμμα στον γάμο» είναι η σχέση να είναι ισχυρή και υποστηρικτική, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος το separation marriage να γίνει μόνιμο.

Οι ειδικοί προτείνουν μάλιστα την περιορισμένη επικοινωνία στα κινητά για να κάνουν και τα δύο μέλη της σχέσης, πραγματική αντανάκλαση του τι σημαίνει να είσαι μόνος σου, με τον εαυτό σου. Να μην εξαρτάσαι δηλαδή, από το άλλο άτομο. Έτσι θα αγαπήσεις πιο βαθιά και ουσιαστικά κι εκείνο αλλά κυρίως εσένα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.