WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Mosaic Exercise: Η μέθοδος για να σχεδιάσεις μια φανταστική εβδομάδα


JTeam

6 Φεβρουαρίου 2023

Mosaic Exercise: Η μέθοδος για να σχεδιάσεις μια φανταστική εβδομάδα
pexels
Θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τον χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου

Φανταζόμαστε ότι κι εσύ στην καθημερινότητά σου, έχεις να κάνεις άπειρα πράγματα που σε περιορίζουν και σου στερούν τη χαρά. Ήρθε η στιγμή όμως να δοκιμάσεις μια άσκηση που προτείνεται από τους ειδικούς, και είναι γνωστή ως "mosaic exercise".

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να βγάζεις ένα πλάνο για όλη την εβδομάδα που έχεις μπροστά σου, και για κάθε ώρα ξεχωριστά. Δεν εννοούμε ένα τυπικό πρόγραμμα με αρμοδιότητες, καθήκοντα και υποχρεώσεις αλλά έναν προγραμματισμό με όσα θα σε βοηθήσουν να κάνεις πιο ποιοτικό τον χρόνο σου και θα γεμίσουν την κάθε στιγμή σου με (περισσότερη) χαρά.

Jenny.Gr
pexels

Αν σου μοιάζει ουτοπικό και μια ακόμη βαρετή ατζέντα, η ψυχολόγος Cassie Holmes εξηγεί πως πρέπει να βλέπουμε την εβδομάδα που ξεκινάει, σαν ένα «όμορφο μωσαϊκό», βάζοντας σε κάθε ξεχωριστή μέρα πράγματα που μας γεμίζουν. Μόνο έτσι μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο που τελικά καταλήγουμε να ξοδεύουμε τις ώρες που έχουμε συνολικά στη διάθεσή μας.

Όπως περιγράφει η Holmes στο Stylist: «Κάνε ένα βήμα πίσω και κοίτα από μια γενικά οπτική την εβδομάδα σου. Σκέψου πως κάθε ώρα είναι και από μια ψηφίδα. Όταν ενωθούν όλες μαζί, τότε διαμορφώνουν ένα υπέροχο μωσαϊκό, αυτό της ζωής σου».

Εσύ επιλέγεις τι θα προσθέσεις και τι θα αφαιρέσεις. Κάπως έτσι χτίζεις τη ζωή που θες να ζήσεις και η στρατηγική σε βοηθάει να δώσεις περισσότερο νόημα στις εβδομάδες του κάθε μήνα. «Έτσι, έρχεσαι πιο κοντά στην πλήρωση, την ικανοποίηση και την προσωπική ευτυχία», συμπληρώνει η ειδικός.

Πώς να το δοκιμάσεις στην πράξη:

Ξεκίνα με ένα calendar

Το πρώτο βήμα στηρίζεται στην οργάνωση. Βγάλε ένα πλάνο, κράτα σημειώσεις σε ένα online calendar και θα έχεις κάνει μια πολύ σωστή αρχή.

Βάλε τις σωστές «ψηφίδες»

Ξεκίνα να καταγράφεις όλα όσα θες να κάνεις για να έχεις την καλύτερη εβδομάδα της ζωής σου και στη συνέχεια αφαίρεσε τις ψηφίδες εκείνες που σε επιβαρύνουν ψυχολογικά και μπορείς να αποφύγεις σαν υποχρεώσεις. Άδειαζε τετραγωνάκια με ένα μολύβι χωρίς να αλλάζεις χρώμα. Θα βοηθήσει πολύ.

Πρόσθεσε ό,τι σου προσφέρει πραγματική χαρά

Μπορεί να νομίζεις ότι δεν προλαβαίνεις να κάνεις εκείνο το πράγμα που σου δίνει απίστευτη χαρά αλλά η αλήθεια είναι πως μπορείς να οργανώσεις τον χρόνο σου ώστε να χωρέσει στο πρόγραμμά σου. Μπορεί να είναι να γραφτείς Pilates, να βλέπεις πιο συχνά έναν φίλο. Πρόσθεσέ το και μην ξεχνάς να είσαι συγκεκριμένος.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να μην κάνεις τίποτα

Είναι πολύ σημαντικό να αφήνεις λίγες ώρες στο να μην κάνεις τίποτα γι' αυτό κράτα λίγο ελεύθερο χρόνο για να απολαύσεις λίγες στιγμές με τον εαυτό σου χωρίς σκοτούρες και καμία έγνοια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.