WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Επιλόχειος κατάθλιψη: Μαμάδες καταφεύγουν στα «μαγικά μανιτάρια» για ανακούφιση απ' το στρες και τα επίμονα συμπτώματα


JTeam

9 Φεβρουαρίου 2023

Επιλόχειος κατάθλιψη: Μαμάδες καταφεύγουν στα «μαγικά μανιτάρια» για ανακούφιση απ' το στρες και τα επίμονα συμπτώματα
pexels
Πολλές γυναίκες που είναι μητέρες, επιχειρούν τη θεραπευτική ψυχεδελική σύνθεση για να καταπολεμήσουν το στρες, την κατάθλιψη και το τραύμα που τις καταδιώκει

Η μητρότητα έχει πολλά πρόσωπα και το πιο σκληρό της σχετίζεται με έναν καταιγισμό από αρνητικά συναισθήματα που σε κατακλύζουν χωρίς να μπορείς καθόλου να τα κοντρολάρεις, καταλήγοντας πολλές φορές στη σοβαρή κατάθλιψη. Η ψυχεδελική σύνθεση που βρίσκεται στα μαγικά μανιτάρια μπορεί να βοηθήσει σε τέτοιες περιπτώσεις όταν συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία, και φαίνεται πως έχει βοηθήσει αρκετές μαμάδες στην Αμερική να διαχειριστούν τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν.

Παρόλο που η λήψη τους δεν είναι νόμιμη για την επιλόχειο κατάθλιψη, τα αποτελέσματα έρευνας του 2021 δείχνουν ότι η λήψη σε μικρές δόσεις μειώνει δραστικά τα συμπτώματα της αλλά και γενικά του άγχους, και στα δύο φύλα, σύμφωνα με εκτενές αφιέρωμα της Washington Post για το θέμα.

Πρόκειται για ένα «ψυχεδελικό ταξίδι» που παρομοιάζεται από τα άτομα που το έχουν δοκιμάσει με «όνειρο» το οποίο τα απελευθερώνει από προβληματισμούς, ανησυχίες ή εμμονές. Οι μικροδόσεις λαμβάνονται κάθε 48-72 ώρες σε μορφή κάψουλας. Τα μανιτάρια είναι νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο στο Oregon και το Colorado, και σύμφωνα με κλινικές δοκιμές, που έγιναν σε Ευρώπη, Βρετανία και Βόρεια Αμερική, προσφέρουν ελπίδα σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά.

Περίπου 100 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζεται ότι έχουν κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία. Ανθεκτική κατάθλιψη ορίζεται ως η κατάθλιψη όπου ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται επαρκώς ή καθόλου σε τουλάχιστον δύο ή περισσότερα διαφορετικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Η ψιλοκυβίνη είναι η βασική δραστική ουσία των «μαγικών» μανιταριών. Μέσα στο σώμα, διασπάται σε μια ουσία που ονομάζεται ψιλοκίνη, η οποία απελευθερώνει κύματα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Οι μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα γίνεται πιο χαοτική στην ψιλοκίνη, με διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου να «επικοινωνούν» μεταξύ τους περισσότερο από το συνηθισμένο.

Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται ότι προκαλεί σύγχυση ή είναι κακό, οι ειδικοί καθησυχάζουν για το αντίθετο. Για την ακρίβεια, λένε πως όταν αυτό συμβαίνει τα βράδια στον ύπνο μας. Όταν κάποιος ονειρεύεται, ο εγκέφαλός του γίνεται πιο ελαστικός, ελαφρώς πιο χαοτικός κι εκεί είναι που γίνονται νέες συνδέσεις.

Μετά την ψιλοκυβίνη, οι ασθενείς στην κλινική δοκιμή ένιωθαν σαν να ήταν σε «όνειρο αλλά ξύπνιοι»

Η αυξημένη συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο φαίνεται να έχει ένα πιο διαρκές αποτέλεσμα, ωστόσο. Διαρκεί μερικές εβδομάδες και δυνητικά κάνει τον εγκέφαλο πιο ανοιχτό στη θεραπεία αλλά υπάρχουν και διάφορες παρενέργειες όπως ζάλη, ναυτία, κόπωση και πονοκεφάλους.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ο βοηθητικός, κι όχι ο θεραπευτικός τους ρόλος. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό χάπι ή φυτό που μας γιατρεύει τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας, τα οποία σχεδόν πάντα αναδύονται όταν γινόμαστε γονείς. Με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούν να θεραπεύσουν ούτε τα συμπτώματα του στρες ή της κατάθλιψης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.