WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

IPIP: Tο τεστ προσωπικότητας που πρέπει να κάνουμε, σύμφωνα με τους ψυχολόγους


JTeam

24 Μαρτίου 2023

IPIP: Tο τεστ προσωπικότητας που πρέπει να κάνουμε, σύμφωνα με τους ψυχολόγους
Δεν είναι το Myers - Brigg, ούτε το Εννεάγραμμα

Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε τα τεστ προσωπικότητας σαν αντικειμενικούς τρόπους αξιολόγησης της συμπεριφοράς τόσο των άλλων, όσο και της δικής μας. Υπάρχει κάτι, όμως, που ακόμη και τα δημοφιλέστερα, όπως το Εννεάγραμμα και το Myers-Brigg δε μας λένε: Υπάρχει πιθανότητα να μην έχουμε και την καλύτερη προσωπικότητα, τελικά.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Notre Dame, David Watson, δήλωσε στο cnbc πως τέτοιου είδους τεστ «δεν μπαίνουν στις βρώμικες λεπτομέρειες». Αυτός είναι και ο λόγος που το International Personality Item Pool ή απλώς IPIP έρχεται να μας παρουσιάσει ακόμη και τα λιγότερο κολακευτικά χαρακτηριστικά μας, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά και τη συμπεριφορά μας.

Φυσικά, όπως οι περισσότερες αντίστοιχες αξιολογήσεις, το IPP περιλαμβάνει μία σειρά προτάσεων, με τις οποίες καλούμαστε να δηλώσουμε πόσο συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Κι όταν τελειώσουμε, θα δούμε σε τι ποσοστό ξεχωρίζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Εξωστρέφεια
  • Συμπάθεια
  • Ευσυνειδησία
  • Νευρωτισμός
  • Πρόσθεση απόκτησης νέων εμπειριών

Αυτό που δε μας δίνει το IPIP, είναι το ζητούμενο κάθε άλλου τεστ: Ένας τύπος προσωπικότητας. Κι αυτό γιατί δεν ταιριάζει κάθε συνδυασμός σε ένα «κουτάκι» που, παραδοσιακά, έχει θετικό νόημα: Ο Σκεπόμενος, Ο Δημιουργός. «Σκέφτονται θετικούς τρόπους να περιγράψουν τους άλλους, και είναι ωραίο να το ακούει αυτό ο άλλος. Αλλά αν μελετήσεις την κοινωνία, είναι όλοι καλοί;» τονίζει ο Watson.

Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά προβληματικό, ειδικά όταν παίρνουμε τα τεστ προσωπικότητας στα σοβαρά και, βασιζόμενοι στα αποτελέσματα, δικαιολογούμε τη συμπεριφορά μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.