Το να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχεις και υψηλή αυτοεκτίμηση. Η αυτοπεποίθηση και η πίστη στον εαυτό μας, είναι μια προσωπική διαδικασία που χτίζεται από πολύ νεαρή ηλικία και όσο μεγαλώνουμε οφείλουμε να την ενισχύουμε.
Πως θα γνωρίζεις όμως, αν πραγματικά σέβεσαι, εκτιμάς, και πιστεύεις στον εαυτό σου;
Συνήθως τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, εμφανίζουν κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές
Σε ενδιαφέρει έντονα η άποψη των άλλων
Το να σε ενδιαφέρει η άποψη του κοινωνικού σου περίγυρου, μέχρι ένα σημείο, είναι κάτι λογικό. Ωστόσο τι γίνεται όταν οι αποφάσεις σου επηρεάζονται από αυτές τις σκέψεις; Όσο δεν γνωρίζεις ποιος/α πραγματικά είσαι, τόσο θα σε ενδιαφέρει το βλέμμα, αλλά και η άποψη των άλλων. Ιδιαίτερα αν έχεις μεγαλώσει σε μια πιο μικρή κοινωνία, είναι σημαντικό να απαλλαγείς από τις σκέψεις, του «τι πιστεύουν για εμένα οι άλλοι». Άτομα με ισχυρή αυτοπεποίθηση, δεν νιώθουν την ανάγκη να αποδείξουν σε οποιοδήποτε άλλο τι αξίζουν- πέρα από τον εαυτό τους.
Δεν δέχεσαι εύκολα την κριτική
Σε κανέναν δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο το να δέχεται μια κριτική, ωστόσο συμβαίνει και αυτό μέσα στη ζωή και τις περισσότερες φορές είναι προτιμότερο να σκεφτείς πως μπορείς να διορθώσεις κάποιο χαρακτηριστικό σου, ή να γίνεις καλύτερος. Αυτό εξαρτάται πάντα και από το άτομο που σου δίνει την κριτική. Ωστόσο παρατηρείται πως άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να δεχτούν κριτικές, που τους κάνουν να νιώθουν ακόμη πιο ανασφαλείς.
Ικανοποιείς συνέχεια τα θέλω των άλλων
Είναι όμορφο να ενδιαφέρεσαι και να ευχαριστείς τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεσαι, ωστόσο αυτό καλό θα ήταν γίνεται με μέτρο. Βάλε τα όρια σου, αλλά και τα δικά σου θέλω και επιθυμίες σε προτεραιότητα. Το να προσπαθείς συνέχεια να ικανοποιήσεις τον σύντροφο σου για παράδειγμα, ή την οικογένεια σου, μπορεί να είναι και αυτό ένα δείγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.