WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι γονείς που μεγαλώνουν ψυχικά υγιή παιδιά, δεν τους είπαν ποτέ αυτές τις φράσεις


JTeam

20 Απριλίου 2023

Οι γονείς που μεγαλώνουν ψυχικά υγιή παιδιά, δεν τους είπαν ποτέ αυτές τις φράσεις
Μήπως άκουγες και εσύ τις παρακάτω φράσεις συχνά, ενώ δεν θα έπρεπε;

Κάθε γονιός θα ήθελε το παιδί του να είναι ευτυχισμένο και επιτυχημένο. Ωστόσο, για να πετύχεις κάτι τέτοιο, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, μιας και πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση ενός παιδιού.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Amy Morin από το CNBC, οι γονείς έχουν το πιο καθοριστικό ρόλο, στην αυτοπεποίθηση ενός παιδιού, αλλά και στο πως θα διαχειριστούν τις προκλήσεις της ζωής. Ακόμη, αναφέρει χαρακτηριστικά, πως τα παιδιά τα οποία έχουν αναπτύξει μια ολοκληρωμένη και υγιή προσωπικότητα, δεν άκουσαν ποτέ τις παρακάτω φράσεις από τους γονείς τους:

«Ηρέμησε»

Δεν είναι μια καλή ιδέα να πεις στο παιδί σου, το πως πρέπει να νιώσει σε μια κατάσταση. Αντιθέτως είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να νιώθουν τα συναισθήματα τους, αλλά και να τα εκφράζουν. Από τη μεριά του γονιού, είναι σημαντικό να δίνει προσοχή στα συναισθήματα του παιδιού του, να μην τα απαξιώνει, αλλά ούτε και να τα απορρίπτει. Αφού ακούσουμε τα συναισθήματα τους και τα αφήσουμε να εκφραστούν, τότε μπορούμε να τα βοηθήσουμε στη διαχείριση τους. Για παράδειγμα, αν το παιδί μας έχει ένα ξέσπασμα θυμού, από το να του πούμε «ηρέμησε» ή πως «δεν χρειάζεται να κάνεις έτσι», μπορούμε να πούμε: «Καταλαβαίνω πως νιώθεις, και γι' αυτό είναι καλύτερο αυτή τη στιγμή να κάνεις κάτι το οποίο θα σε χαλαρώσει. Γιατί δεν πας να ακούσεις λίγο μουσική ή να περπατήσεις και να πάρεις αέρα;»

«Μην ανησυχείς γι' αυτό»

Σύμφωνα με την Morin, στο ίδιο πλαίσιο, οφείλουμε να μη λέμε στα παιδιά μας το πως πρέπει να αισθάνονται ή το πως πρέπει να σκέφτονται. Αντιθέτως είναι σημαντικό να τα αφήνουμε ξανά να εκφραστούν και να τους παροτρύνουμε να βρουν τους δικούς τους τρόπους που θα τους χαλαρώσουν και θα τους καθησυχάσουν.

«Θα είσαι μια χαρά/ Όλα θα πάνε καλά»

Σύμφωνα με τη ψυχολόγο οι συγκεκριμένες φράσεις ακούγονται έντονα από τους γονείς, ωστόσο χρειάζονται προσοχή. Και αυτό γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε το πως θα πάνε τα πράγματα, και πιέζοντας τις καταστάσεις προκαλούμε ακόμη περισσότερο στρες. Αντιθέτως, μπορούμε να πούμε «Πως ό,τι και αν γίνει, ξέρω πόσο καλός/η είσαι και θα είμαι δίπλα σου, παρά το αποτέλεσμα».

Tέλος, η Amy Morin τονίζει πως καλό θα ήταν να μην επιβραβεύουμε τα παιδιά μας, μόνο όταν καταφέρνουν κάτι σπουδαίο, ή μόνο όταν τα πηγαίνουν καλά. Είναι σημαντικό να τους δώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον και στην αποτυχία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.