WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Εσύ γνωρίζεις τις κρυμμένες πτυχές του εαυτού σου; Ανακάλυψέ τες με αυτό το τεστ


JTeam

23 Απριλίου 2023

Εσύ γνωρίζεις τις κρυμμένες πτυχές του εαυτού σου; Ανακάλυψέ τες με αυτό το τεστ
pexels
Και ποιος δε θα είχε την περιέργεια;

«Ο κύβος» ένα ψυχολογικό τεστ που πολλοί από εμάς μπορεί να το έχουμε κάνει. Υπάρχουν όμως πολλές παραλλαγές και έτσι οι απαντήσεις είναι διαφορετικές.

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις και διάβασε στο τέλος τι σημαίνουν. Θα μάθεις τις κρυμμένες πτυχές του εαυτού σου, που πολύ πιθανόν ούτε εσύ να τις γνώριζες.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Υποενότητα 1η: Περπατάς σε μία έρημο και εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά σου ένας κύβος

Τι μέγεθος έχει αυτός ο κύβος; Πόσο μικρός ή πόσο μεγάλος είναι;

Τι χρώμα έχει αυτός ο κύβος και πώς σε κάνει να αισθάνεσαι (ο κύβος);

Σε τι απόσταση από εσένα εμφανίζεται; Πόσο κοντά ή πόσο μακριά;

Είναι, μήπως, διαμπερής/ διάφανος; Δηλαδή μπορείς να δεις στο εσωτερικό του κύβου ή όχι;

Και, πόσο μεγάλος ή μικρός είναι ο κύβος αυτός σε σχέση με το υπόλοιπο σκηνικό/ με το υπόλοιπο περιβάλλον σου εκεί και σε σχέση με την έρημο;

Υποενότητα 2η: Στο πεδίο ορατότητας που έχεις υπάρχει μία σκάλα

Η σκάλα αυτή στηρίζει τον κύβο ή αντιθέτως η ίδια στηρίζεται/ ακουμπάει πάνω στον κύβο;

Τι χρώμα έχει η σκάλα αυτή κι από τι υλικό ακριβώς βλέπεις ότι είναι κατασκευασμένη;

Τι αίσθηση σου αφήνει/ τι εντύπωση σε κάνει να σχηματίζεις η σκάλα αυτή;

Ανάμεσα στη σκάλα και τον κύβο που βλέπεις στην έρημο στην οποία βρίσκεσαι τώρα, υπάρχει κάποια απόσταση;

Υποενότητα 3η: Στο οπτικό σου πεδίο εντοπίζεται και ένα άλογο

Σε πόση απόσταση από τον κύβο βλέπεις το άλογο;

Τι χρώμα ακριβώς έχει το άλογο αυτό;

Τι εντύπωση σου δίνει;

Και, το εν λόγω άλογο είναι ελεύθερο ή δεμένο και με σέλα πάνω του;

Υποενότητα 4η: Το σκηνικό αυτό συμπληρώνει μία καταιγίδα

Σε τι απόσταση από τον κύβο βλέπεις ότι ξεσπάει αυτή η καταιγίδα;

Είναι μικρής ή μεγάλης έντασης;

Τη βλέπεις να παραμένει στο σημείο αυτό (να συνεχίζει δηλαδή να βρέχει λίγο ή πολύ) ή να μετακινείται και να σταματά (να είναι δηλαδή περαστική);

Υποενότητα 5η: Σε ένα ορισμένο σημείο μέσα στην έρημο υπάρχουν και λουλούδια

Πόσα είναι τα λουλούδια που βλέπεις; Μπορείς φυσικά να δεις ένα λουλούδι ή ακόμα και κανένα,

Σε τι απόσταση από τον κύβο βρίσκονται τα συγκεκριμένα λουλούδια;

Τι χρώμα έχουν τα λουλούδια ή το λουλούδι που βλέπεις – εάν είδες κάποιο λουλούδι βέβαια – και τι συναισθήματα σου γεννούν;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Για την 1η υποενότητα: Ο κύβος

Ο κύβος αντιπροσωπεύει την εικόνα που έχεις εσύ η ίδια για τον εαυτό σου, συνεπώς, η εικόνα που σχημάτισες για τον κύβο σχετίζεται άμεσα με την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου.

Το μέγεθος του κύβου υποδηλώνει το πόσο μεγάλη ή μικρή «ιδέα» έχεις για τον εαυτό σου. Εάν εσύ είδες έναν μεγάλο κύβο, τότε έχεις μεγάλη ιδέα για το εγώ σου, ενώ εάν είδες ένα μικρό κύβο τότε σημαίνει ότι σίγουρα δεν είσαι επηρμένη (δηλαδή ψωνισμένη) αλλά έχεις συνείδηση του ότι αποτελείς ένα μικρό τμήμα του τεράστιου κόσμου, ένα άτομο με προτερήματα και ελαττώματα.

Η απόσταση μεταξύ εσού και του σημείου στο οποίο είδες τον κύβο έχει να κάνει με το πόσο ανεπτυγμένη ή όχι είναι η ικανότητά σου να κατανοείς σε βάθος τον εαυτό σου. Μικρή απόσταση μεταξύ σε εσένα και στον κύβο σημαίνει, επομένως, ότι έχεις την ικανότητα να καταλαβαίνεις εις βάθος τον εσωτερικό σου κόσμο· μεγάλη απόσταση ότι νιώθεις απομακρυσμένη από τον εσωτερικό σου κόσμο τον οποίο και δεν μπορείς να καταλαβαίνεις και να ερμηνεύεις πάντοτε.

Αν ο κύβος που είδες είναι διάφανος, τότε επιτρέπεις στους άλλους να βλέπουν το μέσα σου και να διαβάζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που κάθε φορά έχεις, ενώ αν δεν μπορούσες να δεις μέσα από τον κύβο, τότε είσαι κλειστή, «ταμπουρωμένη», μία γυναίκα που δεν επιτρέπει εύκολα στους γύρω της να αναγνωρίζουν το τι σκέφτεται ή το τι νιώθει κάθε φορά μέσα της.

Για τη 2η υποενότητα: Η σκάλα

Η σκάλα είναι αντιπροσωπευτική των φίλων σου (αγοριών και κοριτσιών φυσικά).

Σε περίπτωση που απάντησες ότι η σκάλα στηριζόταν/ ήταν ακουμπισμένη πάνω στον κύβο, αυτό σημαίνει ότι έχεις αρκετούς φίλους (ή ακόμη και λίγους) οι οποίοι στηρίζονται σε εσένα, εσύ δηλαδή είσαι εκείνη που επιδιώκεις και επιθυμείς να τους βοηθάς τακτικά και με κάθε τρόπο και μέσο. Σε περίπτωση, όμως, που απάντησες πως η σκάλα στήριζε πάνω της τον κύβο, αυτό σημαίνει ότι εσύ η ίδια εναποθέτεις πολλά θέματα/ ζητήματα πάνω «στους ώμους» των φίλων σου, επιζητώντας τη δική τους υποστήριξη και βοήθεια για δικά σου θέματα.

Τα συναισθήματα που σου προκαλεί η σκάλα, το χρώμα και το υλικό της είναι αντιπροσωπευτικά του τρόπου με τον οποίον αντιμετωπίζεις τους φίλους σου.

Επίσης, η απόσταση ανάμεσα στον κύβο και στη σκάλα έχει να κάνει, όπως καταλαβαίνεις, με το πόσο αισθάνεσαι ότι είσαι με την παρέα σου ή όχι.

Για την 3η υποενότητα: Το άλογο

Το άλογο αντανακλά το σύντροφό σου και τη σχέση που έχετε μεταξύ σας.

Όσο πιο κοντά είδες το άλογο στον κύβο, τόσο πιο στενή σχέση έχεις με το αγόρι ή τον άντρα σου. Αντιθέτως, όσο πιο μακριά βρίσκεται το άλογο από τον κύβο, τόσο πιο απόμακρη είναι η σχέση σας.

Μάλιστα, σε περίπτωση που αποκρίθηκες πως είδες το άλογο με σέλα και δεμένο, αυτό δείχνει ότι θέλεις να έχεις τον έλεγχο, το πάνω χέρι στη σχέση σας, ενώ, σε περίπτωση που είδες το άλογο ελεύθερο, αυτό δείχνει ότι αφήνεις άπλετη ελευθερία επιλογής και δράσης στο σύντροφό σου, τόσο σε εκείνον γενικότερα όσο και για το δεσμό σας συγκεκριμένα.

Συλλήβδην, η εικόνα σου για το άλογο αντανακλά την εικόνα, το είδος και την ποιότητα της σχέσης σου με τον αγαπημένο σου.

Για την 4η υποενότητα: Η καταιγίδα

Η καταιγίδα ισοδυναμεί με τα εμπόδια στη ζωή σου.

Αν είδες την καταιγίδα κοντά στον ή ακόμη και πάνω από τον κύβο, τότε είσαι συνεχώς στις επάλξεις, που λέμε, αναμένεις δηλαδή αρκετά συχνά ότι θα βρεθεί κάποιο εμπόδιο στο δρόμο σου. Αν είδες την καταιγίδα σε μεγάλη απόσταση από τον κύβο, τότε ισχύει το ακριβώς αντίθετο από το προαναφερθέν.

Η μικρής έντασης καταιγίδα υποδηλώνει μικρής ισχύος εμπόδια στη ζωή σου· η μεγάλης έντασης καταιγίδα, μεγάλα εμπόδια στη ζωή σου.

Επιπροσθέτως, η στάσιμη και συνεχής καταιγίδα υποδεικνύει τη γενικότερη αντίληψή σου ότι όλο θα έρχονται εμπόδια στο δρόμο σου τα οποία θα είναι επίμονα και απροσπέλαστα, ενώ, η παροδική καταιγίδα υποδεικνύει την πεποίθησή σου ότι οι δυσκολίες που συναντάς στο διάβα σου θα είναι προσπελάσιμες και όχι τόσο διαρκείς.

Για την 5η ενότητα: Τα λουλούδια

Τέλος, τα λουλούδια αντανακλούν την εικόνα – άποψή σου για τους απογόνους σου.

Κατά συνέπεια, το πλήθος των λουλουδιών (κανένα, ένα, δύο, … , δέκα κ.λπ.) φαίνεται και η ενδόμυχη επιθυμία σου για κανένα, ένα, δύο, … , δέκα κ.λπ. παιδιά.

Αν τα λουλούδια που είδες βρίσκονταν σε κοντινό σημείο με τον κύβο, τότε θα είσαι κοντά στο παιδί ή στα παιδιά σου. Εάν ήταν μακριά, το αντίθετο.

Όσον αφορά στα χρώματα και στα συναισθήματα που σου γέννησε το αντίκρισμα των λουλουδιών, αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που θα σε κάνουν να νιώθεις τα παιδιά σου, τα συναισθήματα που θα σου πυροδοτούν.

-->