WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

The Grey Rock Method: Η τεχνική που θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς έναν ναρκισσιστή


JTeam

26 Απριλίου 2023

The Grey Rock Method: Η τεχνική που θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς έναν ναρκισσιστή
pexels
Τι ακριβώς είναι και πώς θα σε κάνει να θέσεις τα όριά σου

Όταν προσπαθείς να φέρεις στο μυαλό σου την εικόνα ενός ναρκισσιστή, πιθανότατα το πρώτο που σου έρχεται, είναι η αλαζονική του συμπεριφορά. Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο ναρκισσισμός του είναι φανερός και απροκάλυπτος. Υπάρχει όμως έντονο ενδεχόμενο, ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου, να είναι κρυφός ναρκισσιστής και τότε τα πράγματα περιπλέκονται και δυσκολεύουν περισσότερο.

Το ότι δεν υπάρχουν φανερά σημάδια δεν τον κάνουν λιγότερο τοξικό και αν υποψιάζεσαι ότι ο σύντροφός σου είναι ένας από αυτούς, μπορείς να δοκιμάσεις την τεχνική που είναι γνωστή ως The Grey Rock Method και υπόσχεται να σε βοηθήσει στη διαχείριση της προσωπικότητάς του.

Η συγκεκριμένη μέθοδος σε βοηθάει να μην εμπλέκεσαι σχεδόν καθόλου σε μια χειριστική και τοξική συμπεριφορά ή αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, να συμμετέχεις έστω παθητικά. Με λίγα λόγια να ενεργείς σαν «γκρίζος βράχος», δηλαδή να είσαι σταθερός και να μην ανταποκρίνεσαι. Να τηρείς ουδέτερη στάση ώστε να κάνεις το άτομο με ναρκισσιστική συμπεριφορά να βαρεθεί εύκολα.

Αν δεν εμπλακείς λοιπόν μαζί τους συναισθηματικά, το πιθανότερο είναι ότι θα σε αφήσουν ήσυχο αφού ως γνωστόν λατρεύουν να προκαλούν το δράμα. Η χρήση της μεθόδου του γκρίζου βράχου είναι επίσης μια καλή υπενθύμιση ότι η ανάγκη αυτών των ατόμων για προσοχή δεν χρειάζεται να είναι δικό σου πρόβλημα ή ευθύνη. Στην πραγματικότητα, η κατανόηση ότι τα προβλήματά τους είναι στην πραγματικότητα ανεξάρτητα από οτιδήποτε έχει να κάνει με εσένα, μπορεί να σε βοηθήσει να εφαρμόσεις καλύτερα την έξυπνη μέθοδο.

Για να τη θέσεις σε εφαρμογή, προσπάθησε για αρχή να μην αντιδράς καθόλου. Το σημαντικό εδώ είναι να αποφεύγεις όσο μπορείς τη βλεμματική επαφή και να αποστασιοποιείσαι όσο μπορείς, δίνοντας σύντομες απαντήσεις. Για παράδειγμα, στα μηνύματα κειμένου αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα emoji ή πολύ λίγες λέξεις στην περίπτωση ενός e-mail. Παράλληλα, απόφυγε την αμυντική στάση και προσπάθησε να απαντάς με ψυχραιμία και κυρίως χωρίς συναισθηματισμούς.

Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολη στην εφαρμογή της, αλλά οι ειδικοί καταλήγουν πως αξίζει να δοκιμάσεις την συγκεκριμένη τεχνική αφού θα σε βοηθήσει να βάλεις τα όριά σου και να μην εμπλακείς σε μια τοξική κατάσταση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.