Γιατί stalkάρουμε εμμονικά τους πρώην; - Πώς να σταματήσεις μία από τις χειρότερες συνήθειες
JTeam
26 Απριλίου 2023
Ένα από τα καλά στοιχεία που μπορεί να έχει ένας άσχημος χωρισμός, είναι το να σιχαθείς τον άλλο τόσο πολύ, σε σημείο να μην θες να τον ξαναδείς μπροστά σου (ούτε και σε story). Προφανώς, αυτός δεν είναι και ο καταλληλότερος τρόπος για να αφήνεις μια σχέση. Συμβαίνουν όμως και αυτά μεσ' τη ζωή και δεν μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα πάντα με τελειότητα.
Ένα επίσης καλό στοιχείο των ημερών μας, είναι πως χάρη στα media ή την ψυχοθεραπεία, μπορούμε πιο εύκολα να εντοπίσουμε τα στοιχεία μιας ναρκισσιστικής ή τοξικής σχέσης, και να απαλλαγούμε από αυτή, πριν καν επενδύσουμε συναισθηματικά. Μπορεί λοιπόν να περηφανευόμαστε για τις σωστές μας επιλογές και για το γεγονός πως μπορούμε να εντοπίσουμε έναν νάρκισσο από την αρχή, ωστόσο μήπως είναι η ώρα να στρέψουμε λίγο το βλέμμα και προς τον εαυτό μας; Γιατί το σίγουρο είναι, πως κάποιο "τοξικό θεματάκι", θα το έχουμε και εμείς.
Θα μου πεις, δεν είναι και τόσο σοβαρό θέμα, μιας και ούτε πληγώνεις κάποιον, ούτε και ενοχλείς (κοινώς, ούτε ψάχνεσαι, ούτε σου λείπει κάτι). Και κάπου εδώ, έρχομαι λίγο να σου χαλάσω το σενάριο και να σου πω πως αυτή η συμπεριφορά, πέρα από εμμονική, δεν σε οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στην αυτολύπηση.
Για αρχή φλερτάρεις με την εμμονή. Το πιθανότερο είναι να τσεκάρεις τακτικά τι κάνει ο/η πρώην σύντροφος σου, με ποιον είναι, ποιον ακολούθησε ή ακόμη χειρότερα, να stalkάρεις πρώην της νυν σχέσης σου (άλλη μεγάλη ιστορία και αυτή).
Είτε το αντιλαμβάνεσαι είτε όχι, αυτή η τακτική είναι αρκετά creepy. Σου δημιουργεί εμμονές και σε κάνει να θες όλο και συχνότερα να τσεκάρεις ό,τι συμβαίνει στη ζωή του πρώην συντρόφου. Ξυπνάς και το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να δεις αν έχει δημοσιεύσει κάτι καινούργιο στα προφίλ του. Βαριέσαι; Τσεκάρεις. Τρως; Τσεκάρεις. Είσαι έξω; Τσεκάρεις. Πριν πέσεις για ύπνο; Τσεκάρεις. Παίρνεις την ντοπαμίνη σου και μετά από αυτό, νιώθεις ακόμη πιο χάλια.
Εκτός λοιπόν του ότι θες να μαθαίνεις τα πάντα, ένα ακόμη τεράστιο red flag, είναι πως δεν υπάρχει αυτοσεβασμός. Άλλο δύσκολο κομμάτι και αυτό. Μεταξύ μας όμως, αν κάτσεις να παρατηρήσεις τον εαυτό σου και τον δεις να τραβιέται σε μια κατάσταση που έχει τελειώσει, ενώ ταυτόχρονα τον αυτομαστιγώνεις ξανά και ξανά με αυτές τις συμπεριφορές, συνειδητοποιείς ότι η όλη φάση είναι αρκετά αξιολύπητη. Και αφού κάνεις τις συνειδητοποιήσεις σου, είναι η στιγμή να πάρεις μια και μόνο απόφαση:
Να βάλεις τέλος σε αυτή τη ψυχωτική συμπεριφορά, όσο «αθώα» κι αν σου μοιάζει.
Στους λόγους μάλιστα που θα σε βοηθήσουν να βάλεις τέλος στην κατάσταση αυτή μια ώρα αρχύτερα, είναι να σκεφτείς και το ενδεχόμενο πως υπάρχει τεράστια πιθανότητα να σε ανακαλύψουν. Όσο καλά και να ξέρεις να κρύβεσαι, όσο καλή fake εικόνα και να έχεις βάλει στο προφίλ, όσο κι αν νομίζεις ότι είσαι expert ψηφιακός ντετέκτιβ, η στραβή είναι πάντα πολύ κοντά σε αυτές τις περιπτώσεις. Και το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να σώσεις τον εαυτό σου από την επερχόμενη ντροπή.
Όσο και να μη θες να αποχωριστείς το fake προφίλ σου και να παριστάνεις πως δεν σε επηρεάζει το stalking που κάνεις, σκέψου πόσα πράγματα χάνεις από τη ζωή σου. Γιατί δεν ασχολείσαι καλύτερα με τα νέα άτομα που έρχονται στη ζωή σου; Γιατί κρατάς τον εαυτό σου στάσιμο σε μια τόσο μίζερη φάση; Οι απαντήσεις δικές σου (αν και όλοι ξέρουμε ποιες πρέπει να είναι).
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.