WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 σημάδια που αποκαλύπτουν πως είσαι συναισθηματικά κενός


JTeam

15 Μαΐου 2023

5 σημάδια που αποκαλύπτουν πως είσαι συναισθηματικά κενός
Η απουσία συναισθήματος έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία

Τίποτα πια δεν σε ενθουσιάζει, νιώθεις στάσιμος χωρίς κάτι να σε προβληματίζει, αδιαφορείς για άτομα του περιβάλλοντος σου και γενικότερα υπάρχει μια στάσιμη και σταθερή κατάσταση στη ζωή σου, την οποία ακολουθείς «αυτόματα», χωρίς σκέψη ή συναίσθημα. Πριν αναλύσουμε περισσότερο το φαινόμενο της απουσίας συναισθήματος, πάμε να δούμε 5 σημάδια, τα οποία αποκαλύπτουν πως μπορεί αν βρίσκεσαι και εσύ σε μια φάση, όπου είσαι ένα «συναισθηματικά κενό» άτομο:

  • Νιώθεις αποσυνδεδεμένος από τον εαυτό σου και τους άλλους
  • Δεν μπορείς να νιώσεις εύκολα τα συναισθήματα των άλλων
  • Έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για πράγματα τα οποία στο παρελθόν σε ενθουσίαζαν
  • Έχεις γενικότερα μια αίσθηση, πως «δεν σε νοιάζει τίποτα»
  • Υπάρχει έλλειψη παραγωγικότητας και κινήτρου για οποιοδήποτε νέο ξεκίνημα

«Το να είσαι συναισθηματικά κενός, εκδηλώνει μια γενικότερα κατάσταση, όπου υπάρχει έλλειψη θέλησης για ζωή. Είναι μια διαφορετική κατάσταση από την κατάθλιψη, καθώς το άτομο δεν έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις, ωστόσο απουσιάζει το συναίσθημα, η (συναισθηματική) σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω του, αδιαφορεί για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη ζωή του και γενικότερα, επικρατεί μια κούραση και ατονία», δηλώνει η Kara Nassour, ειδική ψυχολόγος από το Τέξας.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει εκατομμύρια άτομα κάποια στιγμή στη ζωή τους και κυρίως προέρχεται είτε μετά από μια τραυματική εμπειρία, είτε μετά από απώλεια, στρες, ακόμη και μεγάλη απογοήτευση.

Είναι πιθανό ένα άτομο να νιώθει συναισθηματικά κενό, μετά από μια τραυματική σχέση για παράδειγμα, μετά από μια τρομερή απογοήτευση ή απώλεια. Είναι μια αυτόματη κατάσταση στην οποία μπαίνει ο εγκέφαλος προκειμένου να επιβιώσει, αλλά και να απαλλαγεί από τα δυσάρεστα συναισθήματα. Το να μη νιώθει καθόλου, φαίνεται σαν μια καλύτερη επιλογή από τα να νιώθει κάτι (είτε θετικό, είτε αρνητικό).

Ωστόσο το άτομο αυτό, είναι σημαντικό να αρχίσει σταδιακά, την προσπάθεια προκειμένου να συνδεθεί και πάλι με το μέσα του. Να βρει ξανά τη θέληση για ζωή, τον ενθουσιασμό, αλλά και την σύνδεση με άλλα άτομα και τα συναισθήματα του. Διαφορετικά μια συναισθηματικά κενή προσωπικότητα, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, μετα - τραυματικό στρες, διαταραχές πανικού και άλλα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.