WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας: Τι ακριβώς είναι και το τεστ που θα σου πει άμα πάσχεις


JTeam

9 Ιουνίου 2023

Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας: Τι ακριβώς είναι και το τεστ που θα σου πει άμα πάσχεις
Η σύνδεση της με την «ψυχοπάθεια» και την «κοινωνιοπάθεια»

Ακούγοντας τον όρο «αντικοινωνική», ίσως το μυαλό μας να παραπέμπει σε μια πιο μοναχική και ντροπαλή συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα όμως, τα κύρια χαρακτηριστικά της αντικοινωνικής διαταραχής είναι η χρόνια και παντελής αδιαφορία για τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τα δικαιώματα των άλλων. Η αδυναμία συμμόρφωσης με τους ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες και η ασταθής, παρορμητική και πολλές φορές επιθετική συμπεριφορά, η οποία οδηγεί τους πάσχοντες σε εμπλοκή με τον νόμο.

Τα άτομα με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας εμφανίζουν συχνά παραβατική συμπεριφορά εξαιτίας της αδυναμίας του να υπακούσουν και να εσωτερικεύσουν τους κοινωνικούς κανόνες. Η συμπεριφορά τους είναι παρορμητική και επιθετική και συνήθως φτάνει σε επικίνδυνα, για τους άλλους, επίπεδα, καθώς εμπλέκονται συχνά σε έντονους διαπληκτισμούς και ξυλοδαρμούς.

Ωστόσο, συχνά παρουσιάζονται ως σαγηνευτικοί και γοητευτικοί και καταφέρνουν να χειραγωγήσουν τους άλλους με σκοπό να τους εκμεταλλευτούν. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης και η περιφρόνηση των συναισθημάτων και των δικαιωμάτων των άλλων. Τέλος, απουσιάζει πλήρως η ενοχή και η μεταμέλεια για τις πράξεις.

Για να γνωρίσεις καλύτερα την συγκεκριμένη διαταραχή, αλλά και για να κάνει το τεστ προσωπικότητας, μπορείς να πατήσεις εδώ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.