WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τρόποι για να «αποδράσεις» από την τοξικότητα των social media


JTeam

3 Ιουλίου 2023

5 τρόποι για να «αποδράσεις» από την τοξικότητα των social media
Μικρές καθημερινές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Τα social media είναι σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας σήμερα. Από τη μία, αλληλεπιδρούμε με φίλους και δικούς μας ανθρώπους, ενημερωνόμαστε για τα νέα trends και ερχόμαστε πιο κοντά σε όλους τους celebrities που θαυμάζουμε και, από την άλλη, αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να γίνει τόσο τοξική, όταν συμβαίνει αλόγιστα και χωρίς να κατανοούμε αν το περιεχόμενο είναι ρεαλιστικό ή όχι.

Στο feed των social media βλέπουμε διαρκώς βίντεο που υποδεικνύουν πώς να «φτιάξεις» σημεία του προσώπου ή του σώματός σου για να θεωρούνται πιο ωραία. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι που ενέργειες όπως το Toxic Advice Escape Room by Dove, είναι πολύ σημαντικό να συμβαίνουν. Σε αυτό, ουσιαστικά, γονείς και παιδιά στην εφηβεία έζησαν μία πρωτόγνωρη εμπειρία, λύνοντας γρίφους με τοξικές συμβουλές στα social media από τις οποίες έπρεπε να αποδράσουν. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν ότι οι γονείς είδαν τα τοξικά ερεθίσματα που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι έρχονταν σε επαφή τα παιδιά τους και έφυγαν με περισσότερες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αλλά και με τον Οδηγό Αυτοπεποίθησης του Dove που περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία που χρειάζονται οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από την τοξικότητα των social media.

Ο χρόνος στα social media παίζει ρόλο

Το να αποκλείσουμε εντελώς τη χρήση των social media δεν είναι σε καμία περίπτωση η λύση. Άλλωστε, μέσω αυτών απολαμβάνουμε και πολλά οφέλη, με κύριο αυτό της επικοινωνίας. Αυτό που χρειάζεται είναι να θέσουμε κάποια όρια τόσο στους εαυτούς μας που καμιά φορά παρασύρονται όσο και στους εφήβους που με την 24/7 ενασχόλησή τους, ακολουθούν και τη «μόδα» του περίγυρού τους. Για παράδειγμα, το τελευταίο πράγμα που θες είναι να κλείνεσαι στο σπίτι όλη μέρα, αντί να βγαίνεις έξω και να απολαμβάνεις όλες τις εμπειρίες που έχει να σου χαρίσει η ζωή. Μπορείς, λοιπόν, να ορίσεις συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα στις οποίες θα ασχολείσαι με τα social media και να εντάξεις στο πρόγραμμα σου περισσότερες εξόδους με φίλους.

Περισσότερα θετικά accounts, περισσότερα θετικά vibes

Αναπόφευκτα ακολουθείς πολλούς λογαριασμούς στα social media. Άλλωστε, αυτή είναι η λογική πίσω από τη δημιουργία τους. Ωστόσο, το ποιοι είναι αυτοί και το τι εκπροσωπούν παίζει κομβικό ρόλο στο τελικό συναίσθημα που θα συνδέσεις μαζί τους. Προσπάθησε να αποφεύγεις αυτούς που προβάλλουν λανθασμένα, μη ρεαλιστικά πρότυπα και προτίμησε όσους αγκαλιάζουν τον εαυτό σου και σε βοηθούν να τον αγαπάς για αυτό ακριβώς που είναι. Ξεκίνα ακόμα κι από σήμερα να «καθαρίζεις» το feed σου και η διαφορά θα είναι γρήγορα ορατή.

Jenny.Gr

Η αυτοπεποίθηση έρχεται από μέσα μας

Η αυτοπεποίθηση πηγάζει από μέσα μας και όσο πιο ισχυρά θεμέλια θέτουμε, τόσο πιο δύσκολο είναι να κλονιστεί από εξωτερικούς παράγοντες. Αγάπησε τον εαυτό σου. Πραγματικά. Προσπάθησε να σκέφτεσαι πως τα φίλτρα και οι τάσεις στο Ίντερνετ δημιουργούνται απλώς για να υπηρετούν τη μόδα της εκάστοτε εποχής. Σήμερα, θα ζητήσουν το ένα, αύριο το άλλο. Αυτό δεν επηρεάζει εσένα, το πόσο όμορφη και ξεχωριστή είσαι. Οι μόδες έρχονται και φεύγουν, η μοναδικότητα του εαυτού σου θα είναι εδώ για μία ζωή.

Ο Οδηγός Αυτοπεποίθησης του Dove που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του «Dove Self-Esteem Project» μας βοηθάει να «χτίσουμε» αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή και μας δείχνει πώς να μετατρέψουμε το feed μας από πηγή άγχους σε έναν χώρο θετικής έκφρασης. Αποστολή του Dove είναι να εκπαιδεύσει 250 εκατομμύρια παιδιά σε όλο το κόσμο. Εάν λοιπόν είσαι γονιός, παππούς ή γιαγιά, υπεύθυνος για τη φροντίδα του παιδιού, μέντορας, θεία, θείος ή ένας έμπιστος μεγαλύτερος φίλος, κατέβασε τον Οδηγό Αυτοπεποίθησης του Dove και βοήθησε τους νέους να αγαπήσουν τον εαυτό τους και να χτίσουν αυτοπεποίθηση.

Η τοξικότητα των social media είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί όλο και περισσότερο, τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για την επόμενη γενιά που τώρα πλάθει τον χαρακτήρα της και προσπαθεί να στοιχειοθετήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Jenny.Gr

Δε θέλει κόπο αλλά τρόπο!

Σίγουρα έχεις ακούσει τη σοφή ρήση του λαού «Το θέμα δεν είναι τι λες, αλλά πώς το λες». Πράγματι, ο τρόπος με τον οποίο θα μιλήσεις σε ένα παιδί ή έναν νέο ενήλικα είναι κομβικός για να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αγκάλιασε κυριολεκτικά και μεταφορικά το παιδί, δίχως επικρίσεις που συχνά οδηγούν σε αντίδραση, αλλά με κατανόηση και, κυρίως, αγάπη. Εστίασε στο πόσο αγαπάς τον εαυτό του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και κάλεσέ το να κάνει κι εκείνο το ίδιο, αγνοώντας τα viral πρότυπα που του λένε κάτι διαφορετικό.

More “You” Time

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των social media είναι το ότι είναι εθιστικά. Γέμισε, λοιπόν, το πρόγραμμά σου με χόμπι που σε ευχαριστούν, ώστε αφενός να απασχολήσεις τον χρόνο σου και να μην τον αφιερώνεις στο σκρολάρισμα και αφετέρου να έχεις άλλες θεματικές να σκεφτείς και να εντρυφήσεις στον ελεύθερό σου χρόνο. Από αθλήματα μέχρι μία ξένη γλώσσα, οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει τη δημιουργική προσθήκη που έχεις ανάγκη για να «ξεκολλήσεις» είτε εσύ είτε το παιδί σου από τα social media.

Jenny.Gr

Το να μάθουμε πως τα μόνα φίλτρα που πρέπει να μας απασχολούν είναι αυτά που θέτουμε εμείς οι ίδιοι στις υποδείξεις των social media είναι μία πολύ καλή αρχή και βάση για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας για αυτό που πραγματικά είναι. Ενέργειες, όπως το Toxic Advice Escape Room by Dove και ο Οδηγός Αυτοπεποίθησης του Dove, μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στο να επιτύχουμε όλα τα παραπάνω. Γι' αυτό, αποδέξου τον εαυτό σου, καλωσόρισε όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και μάθε τη νέα γενιά πως η μοναδικότητα του καθενός και η ομορφιά που τη συνοδεύει δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα φίλτρο. Κάνε το «self-love» τρόπο ζωής και νιώσε την αλλαγή μέσα αλλά και γύρω σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.