WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Το σώμα σου είναι απίστευτο, απόλαυσέ το»: 5 τρόποι να αποκτήσεις επιτέλους αυτοπεποίθηση


Έλενα Κρητικού

21 Ιουνίου 2023

«Το σώμα σου είναι απίστευτο, απόλαυσέ το»: 5 τρόποι να αποκτήσεις επιτέλους αυτοπεποίθηση
pexels
Ήρθε η στιγμή να αποχαιρετήσεις τις απόψεις των άλλων για το σώμα σου, και να κρατήσεις μόνο τη δική σου

Το καλοκαίρι είναι εδώ, όπως ίσως και κάποιες (παραπάνω) συστολές για το σώμα σου. Πώς δημιουργούνται; Όταν αφήνεις χώρο στους άλλους να ψιθυρίσουν για το πώς δείχνεις, δίνοντάς σου συμβουλές να κάνεις μια προσπάθεια να χάσεις κιλά. Μόνο που τα παραπάνω κιλά δεν είναι ντροπή.

Βγάλε λοιπόν από τη ντουλάπα τα ρούχα που στοιβάζεις γιατί πιστεύεις ότι δεν σε κολακεύουν, και άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να απολαύσει την εικόνα που σου προσφέρεις στον καθρέφτη. Βάλε στην άκρη προκαταλήψεις και απόψεις βγαλμένες από στερεότυπα, αλλά κυρίως τις συμβουλές των άλλων για το πώς να χάσεις βάρος. Γιατί είναι πολύ πιθανό να θες να διατηρήσεις τα κιλά σου αλλά να θες να ζεις μακριά από ό,τι σου υπαγορεύει ο καθένας για το σώμα σου.

Επειδή λοιπόν κανείς δεν είναι ειδικός, ούτε καλύτερος, ούτε τίποτα περισσότερο από κανέναν, ήρθε η στιγμή να αγαπήσεις το σώμα σου και να νιώσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση γι' αυτό. Πώς; Ακολουθώντας μερικές πολύτιμες συμβουλές των ειδικών.

1. Δεν υπάρχουν «θαυματουργές» δίαιτες και καλό είναι να σου το θυμίζεις

Ο ορισμός του "beach body" περικλείει κάθε σώμα. Όπως περιγράφει η διατροφολόγος, Emma Bardwell στον Guardian: «Πρέπει να ξεφύγουμε από την πίεση που συνδέεται με την απώλεια βάρους». Βλέπω πολλές γυναίκες να ξεκινούν αυστηρές και εξαντλητικές δίαιτες που υπόσχονται να κάνουν θαύματα. Μόνο που δεν τα κάνουν. Προσθέτουν μόνο πίεση και άγχος.

2. Βάλε ρούχα που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα

Σε καμία περίπτωση μην αποφύγεις να βάλεις ένα ρούχο μόνο και μόνο για να αποφύγεις αμήχανα βλέμματα. Βάλε ό,τι σου αρέσει και απόφυγε να απολογηθείς για οτιδήποτε δεν αρέσει στους άλλους και αφορά την εικόνα σου. Κάνε την αρχή, επιλέγοντας τα αγαπημένα σου χρώματα και απόλαυσε τη διαδικασία.

3. Ντύσου, σύμφωνα με τον χαρακτήρα σου

Σύμφωνα με την fashion psychologist, Marleen Beevers: «Το στυλ μας πρέπει να εκφράζει αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας». Καλό είναι λοιπόν να επικεντρωνόμαστε στα δυνατά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας μακριά από όσα μας επιβάλλον τα social, επιλέγοντας τα ρούχα μας αποκλειστικά, σύμφωνα με τον χαρακτήρα μας. Αυτό είναι το πιο δυνατό μας σημείο.

4. Αν θες αλλαγές, φρόντισε να είναι μικρές και εύκολες

Αν θες να αλλάξεις κάτι πάνω σου, όχι επειδή στο είπαν οι άλλοι, αλλά επειδή το θες πραγματικά εσύ, υιοθέτησε μικρές συνήθειες, τις οποίες θα μπορείς να κρατήσεις για καιρό. Αν από την άλλη, ο στόχος σου δεν είναι η αλλαγή, είναι απολύτως ok.

5. Είναι ok να μην είσαι πάντα body- positive

Σε καμία περίπτωση μην πιέσεις τον εαυτό σου να νιώσει αμέσως αυτοπεποίθηση με την εικόνα του σώματός σου. Δώσε χρόνο και αποδέξου πως θα υπάρχουν και φορές που θα υπάρχουν και οι "negative body days". Το σημαντικό είναι κάθε φορά που το παθαίνεις, να εστιάζεις στο τι ακριβώς σου προσφέρει το σώμα σου καθημερινά και να το ευγνωμονείς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.