Αν αυτή τη στιγμή κοιτάς την οθόνη του υπολογιστή και τα μάτια σου κλείνουν, θέλουμε να ξέρεις ότι είσαι δεν η μόνη/ ος. Συμβαίνει σε πολλούς και υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Αλήθεια.
Για το αίσθημα υπνηλίας που μας πιάνει τη στιγμή εκείνη που δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση, έχουν γραφτεί πολλά και άλλα τόσα έχουν ειπωθεί προφορικά. Πρόσφατο άρθρο της αμερικανικής huffpost, αναλύει τους λόγους και βρίσκει εξήγηση πίσω από το γιατί μας συμβαίνει κάθε φορά που πρέπει να τελειώσουμε τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας.
Τη στιγμή που το παθαίνεις, ξέρουμε ότι διαβάζεις τα ίδια και τα ίδια αλλά είναι αδύνατο να συγκεντρωθείς. Κοιτάς το ρολόι, υπολογίζεις τις ώρες που απομένουν μέχρι να προσγειωθείς στο μαξιλάρι και κάπου εκεί, μες στην πολλή τη σκέψη (ή τη νιρβάνα), γέρνεις ασυναίσθητα προς το πλάι, κλείνοντας τα μάτια. Η μάχη που πρέπει να δώσεις εκείνη τη στιγμή με τον εαυτό σου ώστε να μείνει όρθιος, είναι από τις πιο κρίσιμες καθώς η επίμονη υπνηλία δεν λέει να σε εγκαταλείψει όταν όλα γύρω τρέχουν και έχουν ανάγκη από την παραγωγικότητά σου.
Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν μερικοί βασικοί ένοχοι για την υπνηλία που σε πιάνει κάθε μέρα, την ίδια ώρα. Για αρχή, να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος που νυστάζεις τόσο. Αυτό που σου συμβαίνει, οφείλεται σε ένα σύνολο παραγόντων.
Η πρώτη (κλασική) εκδοχή είναι ότι δεν κοιμάσαι επαρκώς κάθε βράδυ. Για την υπνηλία που σε πιάνει κάθε μέρα, την ίδια ακριβώς ώρα, μπορεί να ευθύνονται:
Ο κιρκάδιος ρυθμός σου
Σύμφωνα με την ψυχολόγο και ειδικό στον ύπνο, Τερέζα Σνόρμπαχ, o κιρκάδιος ρυθμός σου είναι ένα «εσωτερικό 24ωρο ρολόι που ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του πώς κοιμάσαι και ξυπνάς». Διαφέρει από άτομο σε άτομο, όπως προσθέτει, καθώς επηρεάζεται από γενετικά αλλά και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του καθενός.
Οι καθημερινές σου συνήθειες
Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει την κάθε σου μέρα, αυτό είναι μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Έχεις πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα με δραστηριότητες και όλο αυτό σου προκαλεί κούραση και εξουθένωση παρά ενέργεια και ζωντάνια. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός εξοικειώνεται με τη ρουτίνα που δημιουργείς με αποτέλεσμα να νυστάζει μες στη μέρα (κάθε μέρα) συγκεκριμένες ώρες.
Κάποιο θέμα υγείας
Ο υποθυρεοειδισμός, ο διαβήτης, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και η ορμονική ανισορροπία μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις υπνηλία κάθε μέρα την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Σνόρμπαχ.Αν ωστόσο εμφανίζεις κι άλλα συμπτώματα, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.
H αποδιοργάνωση
Όταν η προσοχή σου αποσπάται, ο οργανισμός βγαίνει έξω «από τα νερά του» με αποτέλεσμα να αρχίζεις να νυστάζεις. Προσπάθησε λοιπόν να διατηρείς τη συγκέντρωσή σου σε αυτό που κάνεις ώστε ο οργανισμός να μην πέφτει σε λήθαργο.
Ο φωτισμός
Ο φωτισμός από τον οποίο περιβάλλεσαι, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κιρκάδιο ρυθμό σου. Το φυσικό φως σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθάει στο να ρυθμίζεις τα επίπεδα της ενέργειάς σου ενώ το τεχνητό ή η έλλειψη φωτός, τον διαταράσσουν, προκαλώντας στον οργανισμό κόπωση συγκεκριμένες ώρες της ημέρας με αποτέλεσμα να θέλει να κοιμηθεί αμέσως.
Οι διατροφικές σου συνήθειες
Ο τρόπος που τρέφεσαι, μπορεί να σου προκαλέσει υπνηλία. Ήξερες ότι μερικά γεύματα μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς κούραση; Κι όμως! Καλό είναι λοιπόν να προσέχεις τι καταναλώνεις μες στη μέρα ώστε να μην ρίχνει στα τάρταρα την ενέργεια και τη ζωντάνια σου.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.